HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'30 yıl sürecek kara kış geliyor'

Küresel ısınma senaryolarına karşı çözüm arayışı sürerken eski NASA çalışanı John L. Casey'nin kitabı kafaları karıştırdı.

'30 yıl sürecek kara kış geliyor'

John L. Casey'nin tezlerine göre önümüzdeki 30 yıl küresel soğuma yaşanacak Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nde (NASA) bir dönem danışmanlık yapan iklim bilimi uzmanı John L. Casey, yeni kitabında dünyanın bir radikal iklim değişikliğinin eşiğinde olduğunu yazdı.

Casey'nin kitabında asıl ilginç olan iddia birçok uzmanın düşündüğünün aksine dünyada küresel ısınma değil soğuma yaşanacağı. Casey'e göre önümüzdeki 30 yıl dünyada karakışlar yaşanacak. Casey, önümüzdeki günlerde piyasaya sürülecek olan "Karakış: Güneş nasıl 30 yıllık bir soğuk krize neden olur" kitabında tezlerini güneş aktivitelerindeki azalmalara bağlıyor. Kitapta bu tezi destekleyen uzmanların görüşlerine de yer veriliyor. Buna göre önümüzdeki dönem "solar minimum" denilen güneşteki alevlenme ve patlamaların azalacağı bir sürece giriliyor. Casey'e göre, güneş aktiviteleri azalmaya devam edecek ve "solar kış uykusu" dönemine girilecek.

DEPREMLERİ TETİKLEYEBİLİR

Güneşin, 30 yıl süreceği tahmin edilen kış uykusunda okyanus ve atmosfer sıcaklıklarının büyük oranda düşeceği ve bunun da büyük volkanik patlamalara ve depremlere neden olabileceği belirtiliyor. Kitapta, sıcaklıkların düşmesiyle birlikte bitkilerin donması sonucu tarımsal üretimin büyük vurguna uğrayacağı ve yiyecek gıda için çatışmaların çıkabileceği ifade ediliyor.

Casey'e göre, son ayların en büyük çatışmalarının yaşandığı yerlerden biri olan Ukrayna'daki krizin sebebi de bu ani iklim değişikliğine karşı Rusya'nın bir önlemi olabilir. Casey'nin tahminlerine göre, Rusya'nın Ukrayna'daki asıl ilgi odağı şimdilerde ikiye bölünmüş olan ülkenin önemli bir buğday kaynağı olması. Bu teo riye göre, Rusya gerçekleşmesi muhtemel olan solar kış uykusu süresince gıda ihtiyacını karşılayabilmek için Ukrayna'nın kaynaklarını kullanmayı planlıyor.

En Çok Aranan Haberler