HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

9 Şubat İngiltere basın özeti

Suriye'de binlerce kişinin Halep'ten kaçarak Türkiye sınırına gitmesi ve Alman lider Angela Merkel'in Ankara ziyareti, İngiltere gazetelerinde bugün geniş yer tutuyor.

9 Şubat İngiltere basın özeti

Suriye ordusunun Rusya'nın havadan desteğiyle gerçekleştirdiği askeri operasyonları sonucu Halep'ten kaçan binlerce kişinin Türkiye sınırına yığılması ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti İngiliz gazetelerinde bugün yine geniş yer tutuyor.

'Putin mülteci krizini körüklüyor'Financial Times, konuyla ilgili haberinde Merkel'in ziyaretiyle ilgili detayları ve açıklamaları aktarıyor.

Gazetenin editoryal görüşlerinin aktarıldığı sayfada da ortadaki yeni göç dalgası da ele alınıyor.

Gazete, bu yeni dalganın Avrupa'nın göçmen kriziyle ilgili çözüm planlarını test edeceğini belirtiyor.

FT, Merkel ve AB liderlerinin, göçmen krizinin çözümü için,Suriye'nin komşularını, özellikle de Türkiye'yi, sığınmacıları kendi topraklarında tutmaları konusunda ikna etmek gerektiğinin farkına varmalarının doğru olduğunu yazıyor.

Gazete, kaçak yollarla Avrupa'ya gelen mültecilerin Türkiye'ye iade edilmesi ve buna karşın belli sayıda mültecinin her yıl yasal yollarla Avrupa ülkelerine alınmasına dayanan Hollanda planının uygulanması gerektiğini savunuyor.

Yazının sonunda Rus lider Vladimir Putin'in savaş uçaklarını Suriye'ye, sadece Rusya'nın Orta Doğu'daki gücü için göndermediği belirtiliyor.

Putin'in bununla, "Avrupa'nın birliğini çatlatan, popülizmi tetikleyen ve Ukrayna müdahalesinde kendisine karşı çıkan Alman liderini zayıflatma riskini yaratan göçmen krizini de körüklediğini" belirtiyor FT.

'Türkiye-Rusya krizi dünyanın istikrarsızlaştığının işareti'Times'ta, gazetenin editoryal görüşlerini yansıtan bir yazıda Kuzey Kore'nin füze denemeleri ve Türkiye ile Rusya arasındaki krizden yola çıkılarak dünyanın git gide istikrarsızlaştığı yorumu yapılıyor ve siyasetçilere çağrıda bulunuluyor.

Times'ın bu editoryal yazısının başlığı, 'küresel ihtilaf'.

Bugünkü dünyanın dengeden uzak olduğunun belirtilmesiyle başlayan yazıda gerilim kaynağı üç gelişmeye dikkat çekiliyor.

Birincisi, Kuzey Kore'nin füze denemeleri, ikincisi Rusya ile Türkiye arasındaki gerilim, üçüncüsü ise Ukrayna gerilimi.

"1945-1989 arasının çift kutuplu dünyasındaki kolay olmayan istikrar,olağanüstü istikrarsız bir uluslararası sistemle yer değiştirdi" diye yazıyor gazete.

'Güney Çin Denizi ve Türkiye'nin güney sınırı, fay hatları'Times, ABD'nin Güney Kore'ye kurulacak yeni bir savunma sistemine destek vermek için harekete geçtiğini aktardıktan sonra "bir haydut diktatör" olarak tanımladığı Kuzey Kore'nin nükleer silah hevesinin iki sonucunun olduğunu belirtiyor.

Gazeteye göre bunlardan biri, "Bir diktatörün dünya düzenini bozmaya yönelik ele avuca sığmaz kalkışmasının büyük ölçüde itiraz kabul etmez bir yere gitmesi".

İkincisi ise "ABD ve Çin'in, Güney Çin Denizi üzerinden bir çatışmaya düşme riski".

Times, Türkiye'nin Kasım ayında bir Rus jetini düşürmesi bu yana, iki ülke arasında bir askeri çatışma gerçekleşmemiş olsa da büyük bir diplomatik ve ticari sürtüşmenin yaşandığını yazıyor.

"Moskova, sol eğilimli Kürt savaşçı gruplarına desteğini artırdı" diye yazan gazete bunun, Ankara'yı, sınırında bir Suriye Kürdistanı'nın kurulacağına dair kaygılandırdığını belirtiyor.

Yazı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü açıklamalarıyla devam ediyor:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Washington'ın, kendisi veya Suriyeli Kürtleri desteklemek arasında seçim yapması gerektiğini söyledi. Orta yol olmadığını belirtti.

"Öyle görünüyor ki, Cumhurbaşkanı'na göre,Rusya gerçekten, sadece İslam Devleti'yle değil Ankara'nın kendisiyle de ilan edilmemiş bir savaşın eşiğinde.

"Bu nedenle Suriye'nin kuzey sınırındaki, planlı veya plansız, herhangi bir yeni hadise, NATO müttefiki olan Türkleri, Ruslarla açık bir savaşa itebilir."

Yazının sonunda dünyadaki siyasetçilere bütün bu sorunlarla ilgili tansiyonu düşürmek için yeni yollar bulma çağrısı yapılıyor, özetle şu ifadelere yer veriliyor:

"Güney Çin Denizi'nden Türkiye'nin güney sınırına bunlar, temel fay hatlarıdır.

"Bunlar, tüm taraflardaki siyasetçilerden özel hassasiyet bekleyen tehlike bölgeleridir.

"1962'deki Küba krizinden sonra Beyaz Saray ve Kremlin bir kırmızı hat kurmuştu.

"Eğer kaza harbi önlenecekse günümüzün liderleri gerilimleri düşürmek için çok daha sofistike yollar bulmalıdır.

"Siyasetçiler, bazı liderlerin rasyonel olmadığı tehlike zamanlarında dahi riski en aza indirmek için rasyonel sonuçlar peşinde koşmalıdır."

Daily Telegraph gazetesi de Merkel'in Ankara ziyaretine ve yeni sığınmacı dalgasına sayfalarında geniş yer ayıran gazetelerden.

Haberde Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un en kötü senaryoda 600 bin mültecinin sınıra gidebileceğine dair açıklamasına yer veriliyor.

Telegraph, Rusya'nın birkaç kez sığınmacı kamplarını vurduğunu belirtiyor ve şu an sınırın Suriye tarafında kampta kalanların bu kampın da uzun vadede güvenli olmayacağına inandığını yazıyor.

'Muhaliflerin umudu Arap askeri müdahalesi'Guardian gazetesi ise sayfalarında Merkel'in Ankara ziyareti dışında Halep'teki muhaliflerin Arap ülkelerine yardım çağrılarını da aktarıyor.

Guardian'ın haberinin başlığı şöyle: 'Kuşatma altındaki muhalif savaşçılar Arap kara güçlerini bekliyor'.

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Halep'in kuşatma altında bulunan doğusundaki muhalefet savaşçıları,Arap devletlerinin askeri desteğine bel bağlıyorlar. Bazı Arap devletleri onları Rus bombacıları ve Esad yanlısı milisler tarafından yenilgiye uğratılmaktan korumak için Suriye'ye kara gücü yollayacaklarını açıklamıştı.

"Ülkenin kaderini tayin edecek savaş sonuç aşamasındayken, isyancı gruplar aynı silahlar ve insan gücüyle durumlarını koruyamayacaklarını söylüyor.

"Halep'teki muhalif bir militan olan Bahaa El-Halabi, Esad yanlısı grupların kente 10 kilometre uzakta olduklarını söyledi: 'Her bir dakika hava saldırısı gerçekleşiyor. Sivilleri hedef alıyorlar. (…) Özgür Suriye Ordusu grupları İdlib ve Hama'dan Halep'e yardıma geliyor ama çok fazla Tow füzemiz yok ve teçhizatımız standartlara uygun değil".

Bu arada İngiltere'de bugün yayımlanacak birçok gazetede yardım kuruluşu ShelterbBox'un tam sayfa ilanları yer alıyor.

İlanlarda Türkiye sınırındaki Suriyeli mültecilerin hipodermi (beden ısısının düşmesi) riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.

Kuruluş, buna karşı acil yardım çantası gönderme kampanyası için bağışta bulunma çağrısı yapılıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler