HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'den çok kritik Suriye kararı

ABD, Esad'ın işlediği iddia edilen savaş suçlarını araştıran kurumdan desteğini çekiyor.

ABD'den çok kritik Suriye kararı

ABD, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın işlediği iddia edilen savaş suçlarını inceleyen kurum olan Uluslararası Adalet ve Hesap Verilebilirlik Komisyonu'na her yıl ödediği 500 bin dolar yardımı durdurma kararı aldı.

ABD merkezli Foreign Policy dergisi, ABD’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın işlediği iddia edilen savaş suçlarını inceleyen kurum olan Uluslararası Adalet ve Hesap Verilebilirlik Komisyonu’na her yıl ödediği 500 bin dolar yardımı durdurma kararı aldığını yazdı. Komisyon, daha önce “Sezar” kod adlı bir Esad rejimi yetkilisinin çektiği ve işkence görüntülerinin bulunduğu iddia edilen fotoğrafları toplamasıyla gündeme gelmişti.

Suriye’deki askeri üsleri, hapishaneleri ve hükümet binalarını inceleyen Komisyon, Esad rejiminin işlediği iddia edilen savaş suçlarını kanıtlayan belge bulmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde, ABD’nin, IŞİD’in işlediği savaş suçlarının araştırılmasına 1.6 milyon dolarlık finansman ayırdığı açıklanırken, ülkedeki insan hakları savunucularının, Obama hükümetinin önceliği ve odağını Esad’dan IŞİD’e kaydırmasından endişe duyduğu belirtildi. Buna göre, aktivistler, Washington ve Şam’ın çıkarlarının birbirine yakınlaştığını düşünüyor.

'2015'TE ÖNCELİKLİ DEĞİL'

ABD hükümetinin son iki yılda Komisyon’a bir milyon dolar aktardığı ifade edilirken, finansmanın kesildiğini duyuran Uluslararası Adalet ve Hesap Verilebilirlik Komisyonu’nun sözcüsü Nerma Jelacic, “Bu konuda ABD’nin politikasını bilmiyoruz, ancak geniş çaplı müzakereler sonucunda 2015’teki araştırmalarımıza devam etmemiz için Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Emek Bürosu’ndan destek almayacağımız bilgisini edindik. Bize, cezai incelemelerin 2015 programında öncelikli olmadığı söylendi” diyerek son durumla ilgili bilgi verdi.

Jelacic, Dışişleri Bakanlığı’nın savaş suçları konularında elçisi Stephen Rapp’in, finansmanın kesilmesi kararını desteklemediğini belirtirken, Rapp, kararın Washington’ın Komisyon’dan desteğini çektiği anlamına gelmediğini ifade etti. Rapp, İngiltere, Danimarka, Almanya, Norveç ve İsviçre’den yılda toplam 5 milyon dolar yardım alan Komisyon’un ABD desteği olmadan da işlerine devam edebileceğini sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler