HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD'nin Küba Twitter'ı operasyonu

Kosta Rika, Küba'daki komünist yönetimi yıkmak amacıyla bu ülkede Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kuran ABD'nin, bu iş için Kosta Rika topraklarını kullanmasına tepkili.

Bu konuda ülkesinin rahatsızlığını Associated Press diplomatik ilişkilerini tehlikeye atacağı yönünde 2009 yolunda yaptığımız uyarıya karşın bu operasyonun niçin ülkemiz sınırları dahilinde başlatıldığına ilişkin ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden hala bir cevap bekliyoruz" dedi.

Kosta Rika'nın en büyük gazetesi Nacion'da önceki gün çıkan haberde, Kosta Rika Dışişleri Bakanlığının, Haziran 2009'da söz konusu sosyal paylaşım ağının oluşturulmasının ülke açısından "siyasi güçlük" yaratacağını ABD yönetimine ilettiği ve ABD hükümetinin, programla bağlantılı iki sözleşmeli çalışanına diplomatik statü vermeyi reddettiğibildirilmişti.

AP'nin 3 Nisan'da çıkan Küba Twitter'ı haberinden bir gün sonra bu konuda ABD nezdinde diplomatik girişim başlattıklarını ifade eden Castillo, ülkesinin bu tarihte ABD yönetimine yönelttiği soruya hala yanıt alamadığını belirtti.Castillo, "Kanımca, üçüncü bir ülkeye zarar veren bu tip bir operasyonda Kosta Rika'daki bir büyükelçiliğin kullanılması uygunsuz bir davranıştır. Dava açmıyoruz. Bunun nedeni, Kosta Rika'da akredite olan büyükelçiliklerin kendi plan ve programlarını Kosta Rika hükümetinin onayına açma gibi bir sorumluluğunun bulunmamasıdır" diye konuştu.

Castillo'nun sözünü ettiği AP haberinde, ABD'nin Küba'da siyasi kriz çıkarmak ve ülkenin komünist hükümetini yıkmak için gizlice Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kurduğunu ve bu ağı finanse ettiğini ortaya çıkaran belgeler yayımlanmıştı.

AP'nin ele geçirdiği yüzlerce belge, basında Küba Twitter'ı olarak adlandırılan ZunZuneo adlı sosyal paylaşım ağının hizmete sokulması için Küba'dan 400 bini aşkın telefon numarası elde edilmesinin ardından sözleşmeli elemanlar kiralandığını gösteriyordu. Belgelerde, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın fon sağladığı program çerçevesinde, yabancı şirketler ve bilgisayar hizmet sağlayıcıları kullanılarak Cayman Adaları'ndaki bir banka hesabından ödemeler yapılmak suretiyle bu sözleşmeli elemanların ABD ile ilişkilerinin saklanması için büyük çaba harcandığı görülüyordu.

USAID belgelerin yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamalarda, söz konusu programın gizli olduğu ve siyasi bir gündeminin bulunduğu yönündeki iddiaları reddetti. ABD Dışişleri Bakanlığı da ABD Kongresi'ndeki bir denetleme komitesinin talebi üzerine, Küba'daki binlerce cep telefonu kullanıcılarının birbirlerine gönderdikleri kısa mesajların siyasi içeriği bulunup bulunmadığı konusunda soruşturma başlattı. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler