HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya ile ABD arasındaki casusluk krizi

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ABD ile yaşanan casusluk krizi kapsamında yapılan ilk değerlendirmede önemli bilgilerin çalınmadığını söyledi.

BERLİN (AA) –

Maiziere, başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, ABD ile yaşanan casusluk olayının sonuçları konusunda şimdilik kamuoyunda konuşmayacağını belirterek, güncel olayların, "iletişim ağına yapılan saldırılara karşı etkili koruma ve aynı zamanda etkili casusluk savunmanın dayanıklı bir demokrasi için vazgeçilmez olduğunu gösterdiğini" kaydetti.

‘'Şimdiki bildiklerimizde kalması durumunda olası casusluktan elde edilen bilgiler önemsiz'' diyen Maiziere, ‘'Buna karşılık siyasi zarar şimdiden orantısız bir şekilde daha ağır'' ifadesini kullandı.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de Hamburg'da Alman Silahlı Kuvvetlerinin Yönetim Akademisi ziyareti kapsamında yaptığı açıklamada, son yaşanan olaylardan dolayı ABD'ye yönelik güvenin sarsıldığını belirtti.

Aklıselimle olayı değerlendirdiğinde iki dost ülke arasında güveni tahrip edecek kadar önem arz eden çok fazla bilginin bu şekilde toplanamayacağını ifade eden Leyen, ‘'Acı veren konu da bu'' dedi.

Federal Kriminal Dairesi (BKA) ve Federal Savcılık memurları dün Savunma Bakanlığında çalışan bir kişinin ev ve ofisinde arama yapmış ve savcılık bu kişi hakkında ABD için casusluk yaptığı suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Almanya'da geçen hafta dış istihbarat teşkilatı BND'de görevli bir ajan, ABD için casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. ABD'ye para karşılığında casusluk yaptığını itiraf eden ajan, yaklaşık iki yıl çift taraflı çalıştığını ve 2012 yılından bu yana 218 belgeyi ABD gizli servisine ilettiğini söylemişti.

Eski ABD Güvenlik Kurumu'nun (NSA) çalışanı Snowden'ın belgelerinde ABD'nin güvenlik kurumlarının Alman vatandaşlarını ve aralarında Başbakan Angela Merkel'in de bulunduğu siyasetçileri de dinlediği iddia edilmisi ile son bir hafta içinde deşifre olan casuslar iki ülke arasındaki krizi yeni bir boyuta taşıması Alman hükümetini harekete geçirdi.

Bu çerçevede Alman hükümeti bugün ABD'nin Büyükelçiliği'nde çalışan Amerikan istihbaratının Berlin'deki en üst temsilcisini Almanya'yı terk etmeye çağırdı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler