HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Almanya Irak'taki Kürtlere silah gönderiyor

Almanya, Kuzey Irak'taki bazı bölgelerde IŞİD'le çatışan 4 bin dolayındaki Kürt milise silah göndermeyi kararlaştırdı. Savunma Bakanı bölgeye makineli tüfek, el bombası, tanksavar sistem ve zırhlı taşıt gönderileceğini bildirdi.

Almanya Irak'taki Kürtlere silah gönderiyor

Almanya, Kuzey Irak'taki bazı bölgelerde adını İslam Devleti olarak değiştiren IŞİD örgütüyle çatışan 4 bin dolayındaki Kürt milise silah göndermeyi kararlaştırdı.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, bölgeye makineli tüfek, el bombası, tanksavar sistem ve zırhlı taşıtlar gönderileceğini kaydetti.

Bakan, "Bu iş bizim de güvenliğimizi ilgilendiriyor." dedi ve sevkiyatın bu ay içinde başlatılarak üç kısımda gerçekleştirileceğini söyledi.

Alman silahları hava yoluyla, Bağdat üzerinden Erbil'e ulaştırılacak.

Muhabirler, Almanya'nın bir çatışma alanına silah sevketmesinin ender bir tutum olduğuna işaret ediyor.

Kuzey Irak'taki Kürtlere ABD, İtalya, Fransa ve İngiltere de silah sağlıyor.

Söz konusu silahların uzun bir zamandır Almanya depolarında bulunduğu, birçoğunun Soğuk Savaş yıllarından kalma olduğu bildirildi.

Kimi Alman politikacılar silahların yanlış ellere geçebileceğinden kaygı duyduklarını dile getirdi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Bu bizim açımızdan kolay bir karar değil. Ama her bakımdan zor olan bu durumda, doğru bir karar." dedi.

Berlin hükümeti, "Çatışmaların mağdurlarına yardım etmek ve İslam Devleti militanlarını durdurmak, bizim için bir insani sorumluluk." diye konuştu.

Almanya daha önce de İslam Devleti militanlarının saldırıları yüzünden evlerini bırakıp kaçmak zorunda kalan mültecilere destek amacıyla Kürt bölgesine insani yardım göndermişti.

Alman cephaneliklerinden sevkedilecek silahlar arasında 30 adet Milan tanksavar roketatar ile 500 roketin de bulunduğu kaydedildi.

Milan roketatarları daha önce Suriye'deki savaşçılar tarafından da kullanıldı. İslam Devleti grubunun elinde de bu silahların bulunduğu düşünülüyor. Milan roketatarları 2000 metre uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor.

Almanya'nın bölgeye ayrıca 240 adet zırh delici roketatar, 8 bin G3 piyade tüfeği, 8 bin G36 piyade tüfeği, 40 makineli tüfek, 10 bin el bombası, 8 bin tabanca ile 4 bin kask ve kurşun geçirmez yelek göndereceği kaydedildi.

Bunların yanı sıra daha çok asker nakliyatında kullanılmak üzere 100 askeri taşıtın da bölgeye gönderileceği kaydedildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler