HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barzani peşmergenin Kobani'ye gittiği gece uyuyamadı

Peşmerge Güçleri Kobani Destek Gücü Komutanı, Kobani'ye gittikleri gece Irak Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin sabaha kadar uyumadığını ve gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Barzani peşmergenin Kobani'ye gittiği gece uyuyamadı

Rûdaw’a konuşan Peşmerge Güçleri Kobani Destek Gücü Komutanı Tümgeneral Abdulkahar Mecid, Rojava’nın Kobani kentine gidişlerini anlattı.

Kobani’ye geçmek üzere Türkiye ’ye giden peşmergelerin, Urfa’nın Suruç ilçesinde Türkiye güvenlik güçleri tarafından 24 saat kapalı bir binada tutulduğunu söyleyen Tümgeneral Mecid, “Türk yetkililer, Barzani ve Peşmerge Bakanı’yla irtibata geçerek durumun ciddiyeti hakkında bilgi verdi” dedi. Abdulkahar Mecid, “Bizi ziyaret eden HDP milletvekilinin telefonuyla önce Başkan Barzani sonra Peşmerge Bakanı’yla irtibata geçtim. Barzani, ‘bir saat daha bekleyin’ dedi. Görüşmeden sonra Urfa Valisi ziyaretimize geldi” şeklinde konuştu.

'O GECE YETİŞMESEYDİK KOBANİ DÜŞEBİLİRDİ'

Peşmerge Komutanı, diplomatik sorunların giderilmesinden sonra, 29 Ekim’de Ankara ’dan gelen üç MİT mensubu ve Urfa Jandarma Komutanı’yla beraber durum incelemesi yapmak üzere sınıra gittiklerini belirtti. Tümgeneral Abdulkahar Mecid, IŞİD’in, Murşitpınar Sınır Kapısı’na 300 metre mesafedeki bir noktaya keskin nişancılar yerleştirdiğini ifade ederek, “Sınır kapısını kullanmamız istendi. Urfa Valisi’yle yapılan görüşmeler ve incelemelerden sonra belirlediğimiz bir bölgeden girmek istedik” dedi.

Açılan tel örgülü yoldan 31 Ekim’de Kobani’ye giriş yaptıklarında da Barzani’nin kendisini aradığını ve o gece hiç uyumadığını dile getiren peşmerge komutanı, “Kente girdiğimiz gece saat 00:00’den sabah saat 10:00’a kadar, YPG savaşçılarla birlikte IŞİD’e karşı savaştık. O gece yetişmeseydik, Kobani düşebilirdi” diye konuştu.

2 ARALIK'TA ERBİL'E DÖNDÜLER

IŞİD’lilerin 10 gün boyunca Kürt güçlerinin kontrolündeki bölgeleri bombardımana tuttuğunu aktaran Abdulkahar Mecid, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kentin yüzde 80’i işgal altındaydı. IŞİD bölgeye iki kat fazla güç takviyesi yapmıştı. İlk başta sadece savunma pozisyonundaydık. Sonra güç dengesi Kürt güçlerinin lehine değişti ve saldırıya geçtik. Bir günde 4 anayolu kurtardık.”

Çatışmaların ardından YPG'lilerle, kurban keserek zaferi kutladıklarını söyleyen Tümgeneral Mecid, YPJ savaşçılarına hafif silahların yanı sıra gece dürbünleri ve keskin nişancı tüfekleri verdiklerini aktardı. Kobani’ye giden Birinci Peşmerge Güçleri Destek Birliği, 2 Aralık’ta görevi yeni birliğe devrederek Erbil’e döndü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler