HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Yardımcısı Babacan Hollanda'da

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye, kendi içinde istikrarını güçlendirdikçe AB için ne kadar önemli bir değer olduğu daha iyi anlaşılacaktır" dedi.

ROTTERDAM (A.A)Temaslarda bulunmak üzere Hollanda'ya gelen Babacan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamalarının kapanış törenine katıldı.

Rotterdam Belediye Sarayı'nda düzenlenen törene Babacan'ın yanı sıra Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander'ın eşi Prenses Maxima, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Uğur Doğan, Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb ile Türk ve Hollanda toplumundan temsilciler katıldı. Hollanda yaşayan Türk sanatçı Karsu Dönmez'in mini konser verdiği törenden sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Prenses Maxima ile Hollanda ve Türk heyeti 400. yıl hatıra fotoğrafı çektirdi.

Babacan, gazetecilere yaptığı açıklamada, diplomatik ilişkilerin 400. yılı dolayısıyla her iki ülkede düzenlenen etkinliklerin oldukça başarılı geçtiğini belirterek, bugünkü törenle etkinliklerin kapanışını gerçekleştirdiklerini söyledi.

İki ülke arasındaki dostluğun geçmişinin oldukça eski olduğunu kaydeden Babacan, "Hollanda ile hem NATO'da müttefikiz hem de güçlü bir iş ortaklığımız var. Bu kutlamalar dostluğumuza katkı sağladı" dedi.

Babacan, bir günlük Hollanda ziyaretinin oldukça yoğun geçtiğine de değinerek, Başbakan Mark Rutte'nin yanı sıra Dışişleri, Dış Ticaret ve Kalkınma, Ekonomi bakanları ile ayrı ayrı görüştüğünü ve Rotterdam Limanı'nda incelemelerde bulunduğunu aktardı.

Hollandalı muhataplarıyla Türkiye'nin AB sürecini de görüştüklerini ifade eden Babacan, 2013 yılını AB yolunda önemli bir fırsat olarak gördüklerini ve bu konuda Hollanda'nın desteğini beklediklerini bildirdi.

-"Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi konusundaki başarıları çok ilgi çekiyor"-

"Türkiye kendi içinde istikrarını güçlendirdikçe, ekonomik refah noktasında belli bir büyüklüğe doğru ilerledikçe AB için ne kadar önemli bir değer olduğu daha iyi anlaşılacaktır' diyen Babacan, şöyle konuştu:

"Ben buna inanıyorum. Avrupa'daki sorunlar malum. Tarihin en derin krizlerinin birini Avro Bölgesi olarak yaşıyorlar. Gerçi Hollanda'nın durumu pek çok ülkeye göre iyi ama bu sorunlar bu ülkede de var. Türkiye'nin demokrasi ve ekonomi konusunda elde ettiği başarılar çok ilgi çekiyor."

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye'nin yükselen profilinin yurtdışında cazibesini artırdığını anlatarak, gelecek dönemi Türkiye AB ilişkileri açısından olumlu bir gündemi içinde barındıracak bir dönem olarak gördüklerini kaydetti.

"Özellikle ekonomi alanındaki büyümenin Türkiye'ye bakış açısında olumlu değişimlere yol açtığını" vurgulayan Babacan, "Temaslarımızda bunu hissediyoruz. Ama tabii ki AB'ye üyelik, hele hele bu konjonktürde, kısa vadede, bir-iki yıl içinde gerçekleşecek bir konu değil" diye konuştu.

-Hollanda Prensesi Maxima-

Hollanda Prensesi Maxima da Türkiye-Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılının sene boyunca çoşkuyla kutlandığını söyledi.

Bu çerçevede her iki ülkede çok sayıda etkinliğin düzenlendiğini, karşılıklı üst düzey ziyaretlerin gerçekleştiğini belirten Maxima, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hollanda'yı, Kraliçe Beatrix'in ise Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Kendisinin de eşi Veliaht Prens Willem Alexander ile geçen ay İstanbul'da yapılan kutlamaların kapanış törenine katıldığını ifade eden Maxima, 400. yıl kutlamalarının iki ülke ilişkilerine katkı yaptığını vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da 400 yıl önce iki ülke arasında başlayan ilişkileri yerel yöneticiler olarak daha nice 400 yıllara taşıma amacında olduklarını ifade etti.

Rotterdam ve Amsterdam belediyeleri ile iyi ilişkilere sahip olduklarına dikkati çeken Topbaş, "Türkiye'nin gösterdiği trend, diğer taraftan İstanbul'daki gelişmeler bütün dünya tarafından takip ediliyor ve hayranlıkla izleniliyor. Biz buradaki çalışmalar ve yaptıklarımızla insanlığa ve geleceğe olumlu bir adım atma amacındayız. Dünyada yerel yönetimler çok etkin. Artık kentlerin konuşulduğu bir dünyadayız. Her iki belediye de (Amsterdam ve Rotterdam) İstanbul ile çok yakın ilişkiye girmek istiyorlar. Zaten iyi iyi ilişkilerimiz var. Bunu daha da artıracağız" diye konuştu.

Muhabir: Yasin Yağcı

Yayıncı: Tarkan Demir

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler