HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BM Suriye'ye insani yardıma hazırlanıyor

BM Suriye'de acil ihtiyaç bölgelerine insani yardım ulaştırılması için kapsamlı bir plan üzerinde çalışıyor. Karar Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısının ardından geldi.

BM Suriye'ye insani yardıma hazırlanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye'de acil ihtiyaç bölgelerine insani yardım ulaştırılması için kapsamlı bir plan üzerinde çalışıyor.

Karar Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısının ardından geldi.

Cenevre'deki BM yetkilileri uluslararası güçlerin Suriye'de ateşkes ilan edilmesi kararının ardından ülkede insani yardım için acilen erişim sağlanması için çalışmalara başladılar.

Suriye hükümeti geçmişte kuşatılmış bölgelere yardımların gönderilmesi yönünde yüzden fazla BM talebinin yalnızca 12'sini kabul etmişti.

ABD ve Rusya'nın içinde bulunduğu Suriye Destek Grubu çatışmaların bir hafta içinde son bulması gerektiği yönünde açıklama yapmıştı.

Ancak Rusya cihatçı gruplara karşı hava saldırılarına devam edeceğini söylüyor.

TIKLAYIN:ULUSLARARASI GÜÇLER SURİYE'DE ATEŞKES ÜZERİNDE ANLAŞTI

Suriye muhalefeti için müzakerelere katılan Bassma Kodmani BBC'ye yaptığı açıklamada Rusya'nın nerede hava saldırısı düzenleyeceğini kararının Moskova'ya bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Kodmani 'Bu görünürde bir anlaşma olan bir açıklama ancak başta ABD olma üzere Batılı güçlerin kararlılık göstermesi gereken bir anlaşma. Eğer hangi bölgelerin ve hangi hedeflerin vurulacağı konusu Rusya'ya bırakılırsa, çatışmaların kesilmesi kararının uygulanabileceğini sanmıyorum" diyor.

Türkiye'nin de yer aldığı destek grubunun tüm üyeleri anlaşma metnine imza attı.

Anlaşmaya göre grubun tüm üyeleri, insani yardımın tedariki amacıyla, sahadaki güçlerin BM ile koordinasyon içinde çalışmaları için tüm nüfuzlarını kullanacak.

Anlaşmayı 'iddialı' olarak niteleyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Elimizde sadece kağıda dökülmüş kelimeler var. Gelecek birkaç gün içerisindeyse sahada gelişmeler görmek istiyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı, insani yardım tedariğinin bu hafta başlayacağını ve ilk olarak en acil yerler olarak belirlenen Deir Ez Zor, Fuaya, Kefraya, Şam'ın bazı kırsal bölgeleri, Madaya, Muhammediya ve Kafra Batna'ya gönderileceğini söyledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler