HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hükümeti protesto etmek için saçlarını kazıttılar

Güney Kore'de geçen yılki feribot kazasında yaşamını yitirenlerin yakınları, hükümetin soruşturmayı tamamlamak yerine tazminat taleplerinde anlaşmaya varma girişimini protesto etti.

Hükümeti protesto etmek için saçlarını kazıttılar

Başkent Seul'daki Gwanghwamun Meydanı'nda toplanan yaklaşık 50 gösterici, hükümeti protesto etmek için saçlarını kazıttı. "Gerçek asla batmaz" diye slogan atan göstericiler, kazayla ilgili bağımsız soruşturma yürütülmesini talep etti.

Kazada çocuğunu kaybeden Çoi Gyeong-deok, hükümetin soruşturma tamamlanmadan tazminat miktarlarını açıklayarak yastaki ailelere hakaret ettiğini ileri sürdü. Çoi, "Daha çocuklarımızın ölümü üzerinden bir yıl bile geçmeden paradan konuşmaya başlayan kaba insanları tutup öldürmek istiyorum" diyerek tepkisini diye getirdi.

Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığı, kazada ölen 250 öğrencinin her biri için 420 milyon won (383 bin dolar) 11 öğretmen için de 760 milyon won (694 bin dolar) tazminat belirlemişti. Bakanlık, sigorta ödemeleri ve bağışlarla öğrenci başına 820 milyon won (748 bin dolar) ve öğretmen başına da 1,14 milyar won (1 milyon dolar) ödeneceğini açıklamıştı.

Kazada hayatını kaybedenlerin bazılarının akrabaları dün de kayıpların cesetlerinin bulunması için feribotun enkazının çıkarılmasını istemişti.

Ülkenin güneyindeki Incheon kentinden turistik Jeju Adası'na giden 6325 ton ağırlığındaki Sewol feribotu, 16 Nisan'da Byungpoong Adası'nın 20 kilometre açığında sahil güvenliğe yardım çağrısı gönderdikten sonra yan yatmış ve hızla soğuk sulara gömülmüştü. Kaptan ve mürettebatın terk ettiği feribotta bulunan 325'i lise öğrencisi 476 kişiden sadece 172 kişi kurtulmuştu. Kazanın ardından başlatılan ve aylar süren arama çalışmalarında 295 kişinin cesedi bulunmuştu. Dokuz kişinin cesedine ulaşılamamıştı.

Devlet Başkanı Park Geun-hye, halk arasında büyük tepkiye neden olan feribot kazasına ilk müdahalenin yetersiz olduğunu kabul etmiş ve özür dilemişti. Kurbanların ailelerinin, sevdiklerini korumak ve kurtarmak için yeterince çaba göstermemekle suçladığı Başbakan Chung Hong-won da istifasını sunmuştu.

Kaptan Lee Joon-seok, görevini ihmal ve feribot yolcularını ölüme terk ettiği için 36 yıl hapse mahkum edilirken feribotun baş makinisti, 30 yıl, mürettebattan 13 kişi de beş ile 20 yıl arasında değişen cezalar almıştı. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler