HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

IŞİD'i 'güvenli bölge'den kim çıkaracak?

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, Türkiye'nin Suriye sınırı için planladığı 'güvenli bölge' fikrine Batıyı ikna etmiş göründüğünü yazdı ve "bu bölgede IŞİD'e karşı kim savaşacak?" sorusunu gümdeme getirdi.

IŞİD'i 'güvenli bölge'den kim çıkaracak?

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi Türkiye'nin 'güvenli bölge' önerisi ile ilgili haberinde bu bölgeden IŞİD'cileri kimin kovacağı sorusunu gündeme getiriyor.

Gazetenin Orta Doğu muhabiri Tom Coghlan, "Suriye ve Irak'taki savaş giderek daha karmaşıyor ve Batılı güçlerin bu çatışmanın içine gömülme riski giderek artıyor" diyor ve bazı önemli sorular ve belirsizliklere dikkat çekiyor. Yazıda özetle şöyle deniyor:

"Türkiye, Kuzey Suriye'de uçuşa yasak bir bölge yaratarak hem Suriyeli muhaliflere bir korumalı alan yaratmak hem Esad'ın düşüşünü hızlandırmak hem de mülteci krizini topraklarından uzaklaştırma önerisini uzun zamandır savunuyor.

"Şimdi Batı'yı bir uzlaşmaya ikna etmiş görünüyor. Bu öneriyi destekleme karşılığında ABD savaş uçakları Türk üslerini kullanabilecek ve bu da IŞİD'e karşı hava saldırılarını çok daha etkili hale getirecek.

"Türkiye bu yolla şu anda IŞİD'in elindeki toprakların kontrolünü ele geçirmeyi ve Suriye içinde elde edeceği yeni etkisinin, Kürtlerin özerklik hamlesine set çekmesini umuyor.

"Peki ama bu bölgeyi oluşturmak için kim savaşacak?

"Suriyeli Araplar arasında Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın desteklediği ve onlar adına savaşacak gruplar var. Fakat Suriye'deki çatışma alanlarında en güçlü konumda olan gruplar, şiddetle Batı karşıtı olan İslamcılar.

"ABD savaş uçaklarının, bu grupları destekleyecek hava akınları yapacağına inanmak çok güç.

"ABD ve Türkiye, Suriye'deki çatışmanın diğer tarafı olan hükümetin ise bu plana engel olamayacak kadar zayıfladığı düşüncesinde görünüyor. Muhalif gruplar bu bölgedeki hükümet güçlerini bir kaç köy dışındaki bütün mevzilerden püskürtmüş durumda.

"Diğer yandan IŞİD'in de elindeki toprakları kolayca bırakmayacağı kesin. Bahsi geçen bölgede IŞİD'in çok güçlü olduğu bir çok merkez var. Dabık, bunlar arasında muhtemelen en şiddetle savunulacak olan yerlerden biri."

Times gazetesi, stratejik bir önemi olmamasına rağmen IŞİD'in Dabık'a bu kadar önem vermesini, "Muhammed peygamberin bir hadisinde İslam ordusunun Roma ordularını yenilgiye uğratacağı yer" olarak geçtiği inancıyla açıklıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler