HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İşte düşen Türk kargo uçağındaki pilot detayı: Clinton övmüştü

Bişkek'te düşen kargo uçağının ikinci pilotu Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül'ün Afganistan’da görev yaptığı ve 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı Clinton tarafından övüldüğü ortaya çıktı.

Bişkek Manas Havalimanı'na iniş sırasında düşen ACT Havayolları'na ait kargo uçağı binaların üzerine düştü. Kırgız makamlarının verdiği bilgilere göre, kazada toplam 32 kişi yaşamını yitirdi.Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgilere göre, kargo uçağı ağır hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle düştü.

Uçağın düştüğü köyde yıkılan ve çoğunda yangın çıkan yaklaşık 43 binada, 6'sı çocuk 28 kişi öldü. Bişkek Manas Havalimanı yetkilileri, havalimanının en erken bugün akşam saatlerine kadar, iniş ve kalkışlara kapatıldığını duyurdu. Açıklanan son verilere göre ölü sayısının 37'ye yükseldiği belirtildi.

UÇAKTA KRİTİK İSİMLER VARDI

Uçakta, Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca bulunuyordu.

Kaptan pilot Emekli Hava Pilot Kurmay Yarbay İbrahim Gürcan Dirancı da yine Afganistan'da başarılı görevlerde bulunmuştu.

ÖNDÜL AFGANİSTAN'DA GÖREV YAPMIŞTI

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan'da görev yapmış, 2009'da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

AFGANİSTAN'DA İKİ BÜYÜK ACİL DURUM YAŞADI

Uçağın kaptan pilotu, Emekli Hava Pilot Kurmay Yarbay İbrahim Gürcan Dirancı, Hava Kuvvetleri'nden ayrıldıktan sonra MNG Havayolları'nda uçmaya başladı.

Daha sonra buradan iddiaya göre kaptan pilot yapılmadığı için istifa etti. Dirancı, daha sonra ACT'ye geçti. İkinci pilotluğu döneminde Dirancı Afganistan'da iki büyük tehlike atlattı.

GÖVDE ÜZERİNDE İNDİ

Afganistan'da Bagram Hava Üssü'ne kargo taşıyan uçak, 1 Mart 2010'da sol ana iniş takımının katlanması nedeniyle gövde üzerine indi. Kazada kullanılamaz hale gelen ACT Havayolları'na ait A300B4 tipi uçağın ikinci pilotu İbrahim Gürcan Dirancı'ydı. Dört yıl sonra açıklanan kaza raporunda sol ana iniş takımında korozyon oluştuğunun tespit edildiği ancak yetersiz bakım uygulaması yapıldığı belirlendi.

Dirancı'nın görev yaptığı bir başka ACT uçağının ise Afganistan'da havada motorunun patlama sesi ile durduğu ve acil iniş yaptığı öğrenildi.

CLINTON ÖVGÜYLE BAHSETMİŞTİ

Uçağın ikinci pilot koltuğunda ise Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül oturuyordu.

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan'da görev yapmış, 2009'da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

Kırgız gazetelerinin haberlerine göre, resmi ziyaret için Çin'e hareket eden Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ziyaretini iptal ederek başkente döndü.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: KIRGIZİSTAN'A HEYET GÖNDERİLECEK

Öte yandan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ACT Havayollarına ait kargo uçağının Manas Havaalanı'na inişi sırasında düşmesi ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "İlk belirlemelere göre uçak mürettebatı olan 4 Türk vatandaşı ile birlikte 30'un üzerinde kişinin hayatını kaybettiği tespit edilmiştir. Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu'ndan 2 uzman konuyla ilgili Kırgızistan'a gitmek üzere görevlendirilmiştir" denildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklama şöyle; "ACT Havayollarına ait HongKong - Kırgızistan Bişkek uçuşunu gerçekleştiren B744 Model Kargo uçağı, Türkiye saati ile 04:20'de Manas Havaalanı'na inişi sırasında, yaşam alanlarının olduğu bir noktaya düşmüştür. İlk belirlemelere göre uçak mürettebatı olan 4 Türk vatandaşı ile birlikte 30'un üzerinde kişinin hayatını kaybettiği tespit edilmiştir. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Ahmet Arslan, Kırgızistan Ulaştırma ve İletişim Bakanı Sayın Jamshit Khalilov'u arayarak konuyla ilgili bilgi almış ve başsağlığı mesajlarını iletmiştir. Ayrıca kazanın incelenmesine ilişkin her türlü desteği vereceklerini belirtmiştir.Bu kapsamda Bakanlığımıza bağlı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu'ndan 2 uzman konuyla ilgili Kırgızistan'a gitmek üzere görevlendirilmiştir."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler