HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuzey Irak'taki referandum kararı hakkında son dakika gelişme!

Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumla ilgili son dakika bir gelişme yaşandı. Erbil yönetimi, Bağdat'a 2 gün içinde yeni bir heyet gönderme kararı aldı. Bugün, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile görüşen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, "Referandumdan sonra Bağdat ile masaya oturacağız" açıklamasını yapmıştı.

Kuzey Irak'taki referandum kararı hakkında son dakika gelişme!

Irak Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Masum’un Süleymaniye kentinde Barzani ile referandumu görüştüğü ve önümüzdeki iki gün içerisinde Bağdat’a üst düzey heyetin gönderilmesine karar verildiği bildirildi.

"BAĞDAT YÖNETİMİ İLE MASAYA OTURACAĞIZ"

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani, bugün Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından Barzani önemli açıklamalarda bulundu. 25 Eylül'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) düzenlenmesi planlanan bağımsızlık referandumuna ilişkin Mesud Barzani, "Referandumdan sonra Bağdat ile masaya oturacağız" demişti.

MALİKİ REDDETTİKLERİNİ AÇIKLAMIŞTI

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı referanduma ilişkin Birleşmiş Milletler Irak Misyonu'nun konuyla ilgili önerisini anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddettiklerini belirtti. Maliki yaptığı yazılı açıklamada, detay vermeksizin "BM Irak Misyonu Temsilcisi'nin referandumla ilgili önerisini aldık. Bu öneriyi anayasal olmayan maddeler içerdiği için reddettik." ifadelerini kullandı.

"ACİLEN İPTAL ET" ÇAĞRISI

Açıklamada, "Misyon ayrıca müzakereler için süreç tanıdı ancak bunu da müzakerelere başlamadan ön şart olarak değerlendirdiğimiz için reddettik." ifadelerini kullanan Maliki, IKBY'nin referandum yapmasını kabul etmediklerini ve sonuçlarını da tanımayacaklarını yineleyerek, bunun anayasaya açık şekilde ihlal teşkil ettiğini vurguladı.

Maliki, ayrıca IKBY'ye Irak Federal Mahkemesi'nin verdiği "durdurma kararına uyma ve referandumu acilen iptal etme" çağrısı yaptı. Irak eski Başbakanı Maliki, hükümet ve meclisin kriz olarak değerlendirdiği referandumla ilgili tutumunu desteklediğini ifade etti.


En Çok Aranan Haberler