HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkel'den son dakika 'Türkiye'ye silah satışı' açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Alman Alman yayın kuruluşu NDR'ye verdiği söyleşide NATO'da müttefik oldukları Türkiye'ye silah satışının tamamen yasaklanmaması gerektiğini söyledi. Merkel, Türkiye'ye daha sert bir seyahat uyarısı yayınlamaya gerek olmadığını da belirtti.

Merkel'den son dakika 'Türkiye'ye silah satışı' açıklaması

Dün akşam bir açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'ye silah ihracatının büyük kısmını dondurduklarını duyurmuştu.

Reuters'ın haberine göre, Bakanı Sigmar Gabriel "(Silah ihracatına ilişkin) Türkiye'nin bize gönderdiği bütün büyük talepleri karşılamayı, ki bunların sayısı az değil, dondurduk" demişti.

Reuters kararın ülkedeki kötüye giden insan hakları durumu ve bozulan ilişkiler nedeniyle alındığını yazmıştı.

Açıklama, Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'ın Pazartesi akşamı düzenlediği bir panel sırasında gelmişti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü Martin Schaefer ise daha erken saatlerdeki bir basın toplantısında Türkiye'de bu hafta sonu bir Alman çiftin gözaltına alındığını düşündüklerini söylemişti.

GABRİEL: SİLAH GÖNDERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ VAR AMA ŞU AN MÜMKÜN DEĞİL

İktidardaki koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar'ın (SPD) eski lideri olan Sigmur Gabriel, eğer bir NATO üyesi talep ederse, Berlin'in silah göndermekle yükümlü olduğunu hatırlattı, ancak bunun şu an mümkün olmadığını söylemişti.

Gabriel, silah ihracatının, uluslararası anlaşmalarla kabul edilmiş olması ya da silah yerine araç talebi olması gibi istisnai durumlarda mümkün olacağını söylemişti.

Ankara ve Berlin arasındaki ilişkiler özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında kötüleşti.

Türkiye, Almanya'yı darbe girişimcilerine kucak açmakla suçlarken, Almanya Türkiye'deki tutuklu çifte vatandaşların serbest bırakılmasını istiyor.

TÜRKİYE'YE SEYAHAT UYARISI

En son, her iki ülke karşılıklı olarak vatandaşlarına seyahat uyarısı yapmıştı.

Bunun üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk vatandaşlarına Almanya'ya gelmeleri çağrısında bulundu.

Merkel, "Burada hiçbir gazeteci tutuklanmıyor. Gazeteciler gözaltına konmuyor. Burada ifade özgürlüğü ve kanunların üstünlüğü var. Bununla gurur duyuyorum" demişti.

BAKAN ÇELİK: BU, AVRUPA'NIN DA GÜVENLİĞİNDE ZAAF ORTAYA ÇIKARMAKTIR

Silah satışının büyük kısmının dondurulmasına yönelik Salı günü bir açıklama yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ise Türkiye'ye silah satışının dondurulmasının "terörle mücadelesinde bir zaaf ortaya çıkarmak demek olduğunu söyledi.

Çelik, "Artık DEAŞ, PKK gibi örgütler Avrupa başkentlerinde de dolaşıyor. Bakın şu unutulmasın. Bizim burada verdiğimiz etkili mücadele ile Türkiye bir devlet olarak kendi sınırlarını koruyor. Ama aynı zamanda da Avrupa'nın güvenliğini ve sınırlarını koruyor. Dolayısıyla Türkiye'nin terörle mücadelesinde bir zaaf ortaya çıkarmak demek Almanya'nın ve Avrupa'nın da güvenliğinde bir zaaf ortaya çıkarmak demektir" dedi.


En Çok Aranan Haberler