HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mursi, ulusal diyalog çağrısında bulundu

Mısır'da artan şiddet olayları üzerine halka seslenen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, ulusal diyalog çağrısında bulundu.

KAHİRE (İHA)Mursi, Mısır devlet televizyonundan halka seslendiği konuşmasında, gösterilerin arkasında eski rejimle bağlantısı olan kişilerin bulunduğunu söyledi. Mursi, Mısır’da Salı günü başlayan gösterilerde, 80 kişinin silahla yakalandığını ve yakalanan kişilerin eski rejimle bağlantılı olduğunun tespit edildiğini söyleyerek, “Bu kişilere para ve silah temini yapılıyor. Hem Mısır içerisinden hem Mısır dışarısından para desteği alıyorlar. Bu olaylarla ilgili savcılık soruşturma başlattı. Yakalanan şahısların verecekleri ifadeler doğrultusunda her şey ortaya çıkacak” dedi.

“Ülkeyi karıştırmak için silah kullanan eski rejim kalıntılarının hiçbir şekilde yeniden Mısır topraklarına dönemeyeceğini'' kaydeden Mursi, ülkedeki ölüm ve saldırılara müsaade edilmeyeceğini, silah ve molotof kullanarak insanları öldüren ve yaralayanların cezalarını çekeceklerini ifade etti.

Mursi, “Cumhurbaşkanlığı aracına saldırıldı ve bir şoför ağır şekilde yaralandı. Devlet binalarını yakmanın barışçıl gösteriyle ne alakası var? Milletin iradesi, şiddetle değil diyalogla ortaya çıkar'' şeklinde konuştu.

Eski rejimle bağlantılı olan kişilerin muhalefetin arasına karışmaya çalıştığını dile getiren Mursi, “Yasal düzenlemeler, yargının engellenmesi anlamına gelemez. Yargıya saygımızı gösteriyoruz. Devletin kanunlarını korumak için onları destekliyoruz. Yasal düzenlemelerin iptalini yasaklayan 6. madde sadece ülkeyi korumak için konulmuştur” dedi.

Yasal düzenlemelerdeki 6. maddede ısrarcı olmadığını belirten Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, muhaliflerle yapılacak diyaloğun ardından varılacak karara göre, söz konusu maddenin iptal edilebileceğini belirtti.

Hayatını kaybedenlerden 'şehitlerimiz' şeklinde bahseden Mursi, yaralananlara da acil şifalar diledi.

15 Aralık'ta yapılacak referandumun zamanında yapılacağı sözünü veren Mursi, diyaloğa hazır olduğunu ifade ederek Mısır'daki bütün siyasi partileri ve devrimci gençliği 8 Aralık Cumartesi günü gerçekleşecek Ulusal Diyalog Toplantısı'na davet etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler