HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rusya, Suriye'de ABD'yle işbirliğini askıya aldı

ABD öncülüğündeki uluslararası IŞİD karşıtı koalisyonun Suriye uçağını düşürmesi hakkında açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, 'Suriye hava sahasındaki kazaları önleme memorandumu' kapsamında ABD'yle yapılan işbirliğini askıya aldığını duyurdu. Bakanlık, ABD'nin saldırıdan önce Rusya ile iletişim kanalını kullanmadığını vurguladı.

Rusya, Suriye'de ABD'yle işbirliğini askıya aldı

Koalisyonun, Rakka'da Suriye ordusuna ait Su-22 savaş uçağının düşürüldüğü operasyon sırasında, havada yaşanabilecek kazaların önlenmesi için Rusya'yla kurulan iletişim kanallarını kullanmadığını belirten Rusya Savunma Bakanlığı, memorandum kapsamında ABD'yle yürütülen işbirliğinin bugün itibarıyla askıya alındığının altını çizdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ise ABD’nin dün Suriye ordusuna ait bir uçağı vurmasını 'saldırgan bir eylem ve teröristlere yardım' olarak niteledi.

YPG'nin çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Rakka'daki mevzilerinin Suriye ordusu tarafından vurulmak istendiğini iddia ederek, bunun tekrar etmesi durumunda misilleme yapılacağını açıkladı.

“SURİYE ORDUSUNUN VURULMA OLAYINI ENDİŞE İLE KARŞILADIK"

Rus haber ajansı Sputnik'in aktardığına göre Ryabkov “Suriye ordusunun vurulma olayını endişe ile karşıladık. Suriye ordusuna yönelik bu doğrudan saldırı, tehlikeli bir gerginliğe götürecek bir adım. Washington’ı gelecekte bu gibi yöntemleri kullanma konusunda dikkatli olması yönünde uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ryabkov şöyle devam etti:

“Bu, saldırgan bir eylem ve uluslararası hukukun doğrudan ihlal edilmesinden başka bir şey değil. Bu, terörle mücadele eden bir politika izlediğini belirten ABD'nin, kendisiyle savaşan teröristlere yaptığı bir yardım."

"HEDEF KABUL EDERİZ"

Rusya, Suriye hava sahasında kazalara neden olmamak için kurulan iletişim kanallarını askıya aldığını açıklayarak, kendi uçaklarının faaliyet gösterdiği bölgede uçan diğer uçakları 'hedef' kabul edeceğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

ABD ordusu IŞİD'e karşı savaşta Amerikalılarla birlikte çalışan yerel güçleri bombalayan Suriye hava kuvvetlerine ait bir savaş uçağını düşürdü.

ABD öncülüğündeki koalisyonun Irak'taki karargahından yapılan yazılı açıklamada, Amerikan ordusuna ait F-18 Super Hornet tipi uçağın Suriye hükümetine ait S-22 tipi uçağı düşürdüğü bildirildi. Suriye uçağının, IŞİD'e karşı savaşta ABD'nin ortağı olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) savaşçılarının yakınlarını bombalaması üzerine hedef alındığı belirtildi. Düşürme vakası Suriye'nin Tabka kenti civarında oldu.

Amerikan ordusu açıklamasında, ortaklık yaptığı güçleri "toplu savunma" kapsamında hareket ettiğini ve ABD'nin Suriye hükümeti ya da Rus destekçileriyle çatışma niyetinde olmadığını belirtti.

Pentagon'un açıklamasına göre, Suriye rejimi yanlısı güçler, SDG'nin kontrolünde bulunan, Suriye'nin kuzeyindeki Tabka'nın güneyinde yer alan Ja'Din kentine saldırarak, bir grup SDG savaşçısını yaraladı ve grubu kentten çıkardı.

Bunun üzerine koalisyon güçleri güç gösterisi düzenledi ve rejim yanlılarının kente doğru ilk ilerleyişini durdurdu. Suriye yanlısı güçlerin saldırısının ardından koalisyon Rus muadillerini "gerilimi yatıştırmaya ve ateşe son verilmesini sağlamaya" çağırdı.

Bundan birkaç saat sonra da SU-22 tipi Suriye uçağı SDG savaşçılarının yakınına bombalar fırlattı ve "koalisyonla ortak güçlerin kendini toplu savunma" kapsamında F/A-18A Super Hornet tipi ABD uçağı tarafından derhal düşürüldü.

Pentagon açıklamasında, "Koalisyonun misyonu IŞİD'in Irak ve Suriye'de yenilgiye uğratılmasıdır. Koalisyon Suriye rejimi, Rus ya da rejim yanlısı güçlerle çatışma niyetinde değil ancak koalisyon ya da ortak güçleri her türlü tehdide karşı savunmaktan da tereddüt etmeyecektir" ifadeleri kullanıldı.


En Çok Aranan Haberler