HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

S. Arabistan'da ev içi şiddete karşı ilk yasa

Suudi Arabistan hükümeti ilk kez ev içi istismar ve tacizi yasaklayan bir yasa çıkardı.

S. Arabistan'da ev içi şiddete karşı ilk yasa

Yeni yasa, evde ve işyerinde her türlü fiziksel ve cinsel tacize cezai yaptırım getiriyor.

Tacize hapis ve 13 bin dolara varan para cezası öngören yasa, ev içi tacize maruz kalanlar için sığınma imkanı da getiriyor.

Suudi Arabistan yasaları, bugüne kadar evde, kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddeti özel mesele olarak değerlendiriyordu.

'Olumlu, ama...'

Kadın hakları savunucusu Suad Ebu Dayyeh, yeni yasanın çoktan beri ihtiyaç duyulan olumlu bir adım olduğunu ve bütünlüklü bir biçimde uygulanması gerektiğini söyledi.

Yasayı uygulayacak olan polisin ve mahkeme yetkililerinin bu konuda eğitimden geçirilmesi gerektiğini belirten 'Eşitlik Hemen' adlı grubun temsilcisi Dayyeh, Suudi Arabistan'da erkek egemen ilişki düzeninin yasayı uygulamada en büyük engeli oluşturacağını vurguladı.

Suudi toplumunda, evde kadına ve çocuğa uygulanan şiddetin açıktan konuşulması ayıp sayılıyordu; ancak bu durum son dönemlerde değişim gösteriyordu.

Son aylarda başlatılan farkındalık kampanyasında kullanılan posterlerde, bir gözü morarmış çarşaflı kadın fotoğrafının altında, "Bazı şeylerin üstü örtülemez" ibaresi kullanılıyordu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler