HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şimon Peres öldü

Felç geçirmesi nedeniyle iki hafta önce hastaneye kaldırılan eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in hayatını kaybettiği bildirildi.

Şimon Peres öldü

İsrail'de başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapmış olan 93 yaşındaki politikacı Şimon Peres'in, beyin kanaması ve kalp krizi geçirdikten iki hafta sonra bu gece öldüğü, resmi İsrail Haber Ajansı tarafından açıklandı.

Tel Aviv'deki Tel Hoshemer Hastanesi'nde bulunan Peres'in durumunun dün daha da kötüleştiği belirtilmişti.

İsrail'de 2007 ile 2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Peres, 13 Eylül'de felç geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı. Peres'in, tedavi amacıyla ilaçlarla uyutulduğu ve solunum cihazına bağlandığı belirtilmişti.

Son yıllarda sağlık sorunları artan Peres'in kalbine de 5 Eylül'de pil takılmıştı.

ŞİMON PERES KİMDİR?

Şimon Peres 1923 yılında Polonya'da dünyaya geldi. 1934 yılında ailesiyle birlikte Filistin'e göç eden Peres, İsrail'in bağımsızlık savaşında çeşitli görevlerde bulundu.

Harvard mezunu olan Peres, 66 yıllık siyaset hayatında 12 hükümette görev yaptı. İsrail parlamentosuna 1959 yılında seçilen peres, 2007 yılına kadar aralıksız olarak görev yaptı.

İki defa başbakanlık yapan Peres, 2007-2014 arasında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturdu ve başbakanlık yaptıktan sonra bunu başaran İsrailli ilk siyasetçi oldu.

Şimon Peres'in politik kariyerinin zirve noktası 1994 yılında kazandığı Nobel Barış Ödülü oldu. Ödülü eski İsrail başbakanlarından İtzak Rabin ve Filistin Kurtuluş Örgütü Lideri Yaser Arafat’la paylaştı. Peres bu ödüle, Filistin ve İsrail arasındaki Oslo görüşmelerinde dışişleri bakanı sıfatıyla önemli rol üstlenmesi nedeniyle layık görüldü.

"ONE MINUTE" OLAYI

Türkiye-İsrail ilişkilerindeki tarihi anlardan birinin baş aktörüydü. PereS, 2009 yılında İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda, dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "one minute" çıkışının hedefindeki isimdi.

Davos'taki gerginlik, Şimon Peres'in siyasi kariyerindeki en zor anlardan biri olarak kayıtlara geçti. İkili ilişkilerde yeni bir dönemi başlatan o gerginlik, yıllarca çok konuşuldu ancak Peres yıllar boyunca sessizliğini korudu.

Peres, 7 yıl sonra o an sorulduğunda da, "Ben ileriye bakan bir insanım. Olan oldu, bitti" değerlendirmesinde bulunsa da, cumhurbaşkanlığı döneminde yaşanan “alçak koltuk” krizi ile Mavi Marmara olayı, Türkiye-İsrail hattında gerginliği daha da tırmandırdı...

Manşet yönlendirme


En Çok Aranan Haberler