HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taliban, ABD askeri Bergdahl'ı serbest bıraktı

Afganistan'da Taliban, elinde beş yıldır tutsak bulunan ABD askeri çavuş Bowe Bergdahl serbest bıraktı. Bergdahl'ın karşılığında ABD ise Guantanamo'daki 5 Afganı salıverecek.

WASHINGTON (AA) - Afganistan'da 30 Haziran 2009'dan beri Taliban'ın elinde bulunan son ABD askeri Ççavuş Bergdahl, Pakistan sınırındaki bir bölgede ABD güçlerine teslim edildi. ABD hükümeti de Bergdahl karşılığında Guantanamo'daki askeri hapishanede tutulan 5 Afgan zanlının iadesine karar verdi.

Bergdahl'ın takas görüşmeleri, Katar'da Taliban temsilcileriyle yapıldı.

ABD'li yetkililer, 28 yaşındaki Bergdahl'ın sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

-Obama, Bergdahl'ın ailesine sevinçli haberi iletti

ABD Başkanı Barack Obama, Bergdahl'ın serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı.Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Bergdahl'ın ailesini arayarak sevinçli haberi paylaştığını kaydetti. Bergdahl'ın serbest bırakılmasının, hiçbir ABD askerinin savaş meydanında bırakılmayacağı sözünün hatırlatıcısı olduğunu belirten Obama, "Bowe'un kurtulmasıyla rahatladığımız gibi düşüncelerimiz ve dualarımız, serbest bırakılmaları için çabaladığımız diğer Amerikalılarla” ifadesini kullandı.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Dışişleri Bakanı John Kerry de çavuş Bowe Bergdahl'ın serbest bırakılmasıyla ilgili açıklama yaptı. Hagel, Bergdahl'ı ülkesine geri getirmek için çabalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti. Kerry ise Bergdahl'ın beş yıllık esir hayatının hem kendisine hem de ailesine bir bedel ödettirdiğini kaydetti.

Kongre'deki bazı Cumhuriyetçiler ise bu takasa yönelik bazı kaygılarını dile getirerek, bu tür anlaşmaların diğer radikal unsurların gelecekte ABD ile takasa girebilmek için ABD askerini rehin alma yoluna gitmesine neden olabileceği eleştirisinde bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler