HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trump'tan son dakika Kudüs açıklaması

ABD Başkanı Donald Trump Kudüs kararıyla ilgili kabinesini bilgilendirdi. Daha sonra kameraların karşısına geçen Trump, yaptığı açıklamada 'Ben artık zamanı geldiğine inanıyorum. Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanımanın zamanı geldi' ifadelerini kullandı. ABD, tarihte kutsal kenti İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Dünyadaki tüm televizyonların canlı yayınladığı konuşmada Trump Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını resmen açıkladı.

İsrailliler kararı kutlamaya başladı. Kudüs'teki Eski Şehir'in tarihi duvarlarına ABD ve İsrail bayrakları yansıtıldı.

İsrail ile Filistin arasındaki sorunlara yeni bir perspektifle bakmak gerektiğini dile getiren Trump, ABD'nin Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıdığını belirtti.

'ZAMANI GELMİŞTİ'

1995 tarihli "Kudüs Yasasına" atıf yaparak o tarihte ABD'nin Kudüs'ü İsrail'n başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğini de Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma tavsiyesinde bulunduğunu hatırlatan Trump, "20 yıldan uzun süredir tüm başkanlar bu yasanın gereğini yapmayı ertelediler ve buna gerekçe olarak barış çabalarını gösterdiler. Bu sürenin ardından şu anda daha önce olmadığı kadar İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barışa yakınız. Dolayısıyla şu anda Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı gelmiştir." şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİLİK KUDÜS'E TAŞINACAK

Trump, Tel Aviv'deki Amerikan Büyükelçiliği konusunda ise, "Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki büyükelçiliğimizin Kudüs'e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatını verdim." açıklamasını yaptı, ancak elçiliğin taşınmasıyla ilgili herhangi bir zaman çizelgesi öngörmedi.

Söz konusu adıma rağmen İsrail ile Filistin arasındaki barış süreci için çok ümitli olduğunu dile getiren Trump, "ABD olarak İsrail ile Filistin arasında iki devletli çözümü hala destekliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Cumhuriyetçiler uzun süredir ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması gerektiği hususunu dile getiriyordu; ancak şimdiye kadar hiçbir Amerikan hükümeti, İsrail'in başkentinin Kudüs olduğu yönünde resmi bir adım atmamıştı.

ABD yönetiminin, 1995'teki Kudüs Büyükelçilik Yasası'na göre İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması öngörülüyordu. Ancak söz konusu yasa 21 senedir Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama'nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir "ulusal güvenlik" gerekçesiyle erteleniyordu.

İSRAİL'DE BAYRAM, FİLİSTİN'DE ÖFKE

Dünyayı ayağa kaldıran karar, Filistin'de öfke patlamasına yol açtı. Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da düzenlenen gösterilerde ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

TÜRKİYE'DEN ABD'YE BÜYÜK TEPKİ

Türkiye genelinde de protestolar vardı, birçok ilde eylemciler ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı. Akşam saatlerinde İstanbul'daki gösterinin fotoğraflarını uluslararası haber ajansı Reuters dünyaya servis etti.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) İstanbul şubesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma planını ABD İstanbul Başkonsolosluğu önünde protesto etti.

1 SAAT ÖNCE KABİNESİNİ BİLGİLENDİRDİ

ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs kararı kkonusunda kabinesini bilgilendirdi. Trump, Kudüs'le ilgili kararının çoktan alınması gereken bir karar olduğunu söyledi.

Üç üst düzey Beyaz Saray yetkilisi, Trump'ın bugünkü Kudüs açıklamasıyla ilgili olarak basın mensuplarına telekonferans yoluyla değerlendirmelerde bulundu.

Adları açıklanmayan üst düzey yetkililerden ilki, "Başkan, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan edecek. Başkan ayrıca Dışişleri Bakanlığına, Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması hazırlıklarına başlaması talimatı verdiğini de açıklayacak. Ancak bu, taşınmanın hemen yarın olacağı anlamına gelmiyor, zaten pratikte de elçiliği hemen taşımak mümkün değil." açıklamasını yaptı.

MECLİS'TEN ORTAK DEKLERASYON

TBMM, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimine karşı ortak bildiri yayımladı.

AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin imza koyduğu bildiride, ABD’nin bu tavrının bölgede bir dizi tehlikeli gelişmeyi tetikleyecek, çatışma doğuracak, yeni insani dramlara neden olacak bir yaklaşım olduğu belirtildi. Filistin sorununun çözümü için gösterilen barışçıl çabaların da bu girişim karşısında büyük darbe alacağı belirtilen bildiride şöyle denildi:

“Ortadoğu’da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzur ve selamete ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında, Türkiye Cumhuriyetini oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesini TBMM olarak dünya kamuoyuna ifade ve ilan ederiz.”

ABDULLAH GÜL: UMARIM TRUMP, ATEŞLE OYNAMAZ

11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Trump umarım Kudüs’le ilgili yanlış karar alıp ateşle oynamaz." dedi.

Abdullah Gül resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Trump umarım Kudüs’le ilgili yanlış karar alıp ateşle oynamaz. Böyle bir kararın tüm İslam dünyasına karşı büyük bir provokasyon olacağını, iki devletli çözüm ihtimalini yok edeceğini ve küresel neticeler doğuracağını her barışsever ona anlatmalı." ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN'DAN DÜNYAYA KUDÜS ÇAĞRISI

Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nden dünya kamuoyuna Kudüs çağrısı yaptı. 'ABD'yi kaosu tetikleyecek bu adımdan vazgeçmeye, İsrail’i de barışa katkı sağlayacak politikalar izlemeye' davet etti.

Erdoğan: Kudüs'ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım, tüm İslam aleminde infiale sebep olur
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünya kamuoyuna Kudüs çağrısına din vurgusuyla başladı. "Üç semavi dinin kutsal mekânlarının bir arada yer aldığı, ilk kıblemiz Harem-i Şerif'in kalbinde her daim nur gibi parladığı, peygamberler şehri Kudüs'ün kutsiyetinin müdafaası ve tarihi statüsünün muhafazası sadece Müslümanların için değil tüm insanlık için önemli bir görevdir'' diye başlayan çağrı şöyle devam etti: ''Bölgemizle birlikte tüm dünyada vicdanın, adaletin, karşılıklı saygının tesisinin ve sürdürülebilmesinin mihenk taşı, Kudüs'e sahip çıkabilmektir. Tarihte Kudüs'ün özel dini yapısına ve bundan kaynaklanan mahremiyetine saygı duyulmadığında ne kadar acılar çekildiğinin pek çok örneği vardır.''

'BM KARARLARINI YOK SAYIYOR'

''Kudüs'te, Filistin'in BM kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir'' denilen çağrıda, ''Bölgedeki huzur ve güvenliğin şartı olarak gördüğümüz 1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan, egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden vazgeçilebilmesi asla mümkün değildir'' vurgusu yapıldı.

'TARİH ÖNÜNDE HÜKÜMSÜZ'

''ABD'nin uluslararası hukukla birlikte tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe saydığı'' belirtilerek İsrail'in Kudüs'ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlem ve uygulamalar gibi ABD'nin açıklamasının da gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüz olduğu dile getirildi. "Herkes için barış, ancak Doğu Kudüs, Batı Şeria, Gazze'deki İsrail işgali sona erdiğinde ve Filistinliler kendi yurtlarında hür olabildiğinde mümkün olacak'' değerlendirmesi yapıldı.


En Çok Aranan Haberler