HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TSK, Suriye’de düzenli ordu kuruyor! İşte oluşumun adı

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan "Suriye'de 4 adet çatışmasızlık bölgesi" anlaşmasının ardından Türkiye İdlib'e asker gönderme hazırlıkları yaparken, Türkiye,IŞİD'den temizlenen bölgelerde, "Suriye Görev Gücü (SGG)" adında yeni bir oluşum için harekete geçti. Türkiye, bölgenin güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra yerel meclisler kurulmasına, konut, hastane, okul, altyapı gibi hizmetlerin hayata geçirilmesine öncülük edecek.

TSK, Suriye’de düzenli ordu kuruyor! İşte oluşumun adı

Başbakanlık koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarda güvenlik ve hizmet birimleri ile STK'lar da yer alacak.

Bölgede konuşlanan askerler, Fırat Kalkanı Harekâtı'na katılan 17 ÖSO grubunun yaklaşık 10 bin üyesini eğitecek.

TSK'nın desteğinde hareket eden ÖSO da düzenli orduya geçecek.

'SURİYE'DE ULUSLARASI GÜÇLER YER ALMAYACAK'

Öte yandan, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye, Rusya ve İran arasında anlaşmaya varılan 'çatışmasız bölge' anlaşması nedeniyle Suriye'de 'uluslararası bir askeri gücün' yer almayacağını söyledi. Muallim, çatışmasız bölge anlaşmasının BM gözetimi altında yapılmasına ise izin verilmeyeceğini belirtti.

Suriye'nin başkenti Şam'da bir konferansta konuşan Muallim, isyancılar şartları yerine getirdiği sürece, Şam hükümetinin de Rusya tarafından planlanan "çatışmasızlık bölgeleri"nin koşullarına uyacağını açıkladı. Muallim, anlaşma bağlamında kurulan 4 güvenli bölge içinde 'askeri polisin' güvenliği sağlayacağını belirtirken, söz konusu yapının kimin tarafından oluşturulacağı konusunda bilgi vermedi. Dışişleri Bakanı, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt grupların IŞİD'e karşı yürüttükleri mücadelenin 'bu aşamada yasal' bir durum olduğunu söyledi.

Suriye'deki güvenli bölgelerde Birleşmiş Milletler veya uluslararası başka herhangi bir gücün rol almasının söz konusu olmadığını söyleyen Muallim, Cenevre barış görüşmelerinin ilerleme sağlamadığını ve muhalefetle yerel "uzlaşma anlaşmalarının" Cenevre görüşmelerine bir alternatif olduğunu belirtti. Muallim, Ürdün güçlerinin Suriye hükümetiyle işbirliği içinde olmadan ülkeye girmelere durumunda bunun bir saldırı olarak niteleneceğini belirtti.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler