HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzay istasyonuna ikmal

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal sağlayan ve İtalyan fizikçi Edoarda Amaldi'nin ismini taşıyan Avrupa insansız uzay aracı ATV'nin (Automated Transfer Vehicle) üçüncüsü 9 Mart'ta fırlatılacak

PARİS (A.A)Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal sağlayan ve İtalyan fizikçi Edoarda Amaldi'nin ismini taşıyan Avrupa insansız uzay aracı ATV'nin (Automated Transfer Vehicle) üçüncüsü 9 Mart'ta fırlatılacak.

Avrupa Uzay Ajansı ESA'dan yapılan açıklamada, "Jules Verne" adlı ilk ATV'nin 2008'de mükemmel bir uçuş yaptığı ve bunu takiben 2011'de Alman matematikçi ve astronom "Johannes Kepler"in adını taşıyan ikinci uzay aracının da görevini başarıyla yerine getirdiği belirtildi.

İtalyan fizikçi ve uzay önderi "Edoarda Amaldi"nin ismi verilen üçüncü ATV'nin 9 Mart'ta Fransız Guyanası'ndaki Kuru Uzay Üssü'nden fırlatılacağına değinilen açıklamada, 2013 başında da dördüncü uzay aracı "Albert Einstein"in UUİ'ye ikmal için uzaya gönderileceği vurgulandı.

Avrupalı büyük bilimadamlarının isimlerini bu uzay araçlarına vermeyi gelenek haline getiren ESA, 5. araca ise "Büyük Patlama" teorisinin babası Belçikalı fizikçi George Lemaitre'in adının verileceğini açıkladı.

Avrupa ATV aracı, 2008'den bu yana her 18 ayda bir uzay istasyonuna 6 ton ağırlığında gıda, su, eşya ve teçhizat taşıyor. Araç, UUİ ile en az altı ay kenetli kaldıktan sonra atmosfere giriyor.

Avrupa'nın Automated Transfer Vehicle (ATV) ve Japonya'nın H-II Transfer Vehicle (HTV) adı verilen insansız uzay araçları, Rusya'nın "Progress" adlı yılların kargo gemisi gibi UUİ'ye yük ikmali yaptıktan sonra atmosfere girerek yanıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler