HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Washington Büyükelçiliği önünde 'Tek Ses Tek Yürek nöbeti

ABD'de yaşayan Türkler, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önündeki kaldırımı 24 Nisan öncesinde Ermeni protestoculara bırakmamak için nöbet tutmaya başladı.

Her yıl, başkent civarındaki Ermeniler, 1915 olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan nedeniyle, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önünde protesto düzenliyor. ABD'deki Türk toplumu da son yıllarda bir gün öncesinden nöbet tutarak, büyükelçiliğin önündeki kaldırımı Ermeni protestoculara kaptırmıyor.

Bu çerçevede ABD'deki Türk toplumu, Ermenilerin 1915 olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettiği 24 Nisan'daki Türkiye'yi karalayıcı eylemleri karşısında harekete geçerek, "Tek Ses Tek Yürek" kampanyası başlattı.

Dün akşam 20.00'den itibaren büyükelçiliğin önüne gelen 30 civarında Türk vatandaşı, soğuk havaya rağmen kaldırımda beklemeye başladı. Kaldırımda, sabahlayacak yaklaşık 15 öğrenci de yanlarında uyku tulumu ve battaniye getirirken, gençleri desteklyenler çay ve yiyecek getirdiler. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği de nöbet tutmaya gelenlere içecek ve börek ikramında bulundu. Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da nöbet tutanları ziyaret ederek, durumlarını sordu.

Nöbet sırasında marşlar okuyan, Türk bayraklarını sallayan Türk toplumu üyeleri, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Ermeni isyanlarının kurbanları için de mumlar yaktı.

-"Büyükelçiliğimizin önünde sapasağlam duracağız"-

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Washington bölgesinden sorumlu Başkan Yardımcısı ve ATA-DC Başkanı Gizem Şalcıgil White, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, 2009 yılından bu yana her 24 Nisan'da Türklerin Ermenilere yönelik karşıt protestolara katıldığını belirterek, bugünkü nöbet organizasyonunu da ATAA olarak düzenlediklerini kaydetti.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği önüne Ermeni diasporasından çok büyük bir grubun geleceğini belirten White, "Ne yazık ki ülkemizi karalıyorlar, biz de karşı tarafta onların yalanlarına karşı mücadele etmek için toplanacağız. 50-60 kişi olmayı bekliyoruz, Azeri kardeşlerimizin de gelmesini bekliyoruz. Burada türkülerimizi, marşlarımızı söyleyeceğiz ve sapasağlam şekilde büyükelçiliğiz önünde vatanımızı savunacağız" dedi.

White, büyükelçiliğin önündeki Ermeni protestolarının her yıl olduğunu hatırlatarak, "Biz de her yıl kaldırım nöbeti tutmak zorunda kalıyoruz, çünkü geçtiğimiz senelerde bu kaldırımı işgal ediyorlardı ve biz ne yazık ki karşı kaldırımdan seslenmek zorunda kalıyorduk ama artık buna izin vermiyoruz. Her yıl erkenden gelip sabaha kadar burada nöbet tutuyoruz. Ertesi gün de vatanımızı savunmak için omuz omuza dik bir şekilde burada bekliyoruz" diye konuştu.

-"Burası da vatan toprağı sayılır, korumak için sabaha kadar bekleyeceğiz"-

ABD'de yaklaşık 16 yıldır yaşayan peyzaj mimarı Besim Cafer, "İki ve beş yaşında çocuklarım var, onları yatağa koyar koymaz buraya geldim. Yarın Ermeni toplumu buraya gelecek, bu nedenle, burası da vatan toprağı sayıldığı için, burayı korumak için sabaha kadar bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

Cafer, ABD'deki Türk toplumunun 1915 olaylarına ilişkin çok duyarlı davrandığını ama yine de yapılması gereken çok şey bulunduğunu belirterek, "Biz burada bir avuçuz ama her zaman vatan aşkıyla yanıyoruz" dedi.

ABD'de yaşayan Türk vatandaşı Sevtap Schreffler, yerel saatle 20.00 sularından itibaren büyükelçilik önüne geldiklerini belirterek, "Sefaretimizin bekçisiyiz. Gençlere lojistik destek getirdik, yarın da protesto için geleceğiz" diye konuştu.

-Gençler, soğuk havaya rağmen sabaha kadar nöbette kararlı-

Sabaha kadar nöbet tutacak gençler arasında yer alan Bahçeşehir Üniversitesi öğrencisi Batuhan Çevik, "Bütün gece burada nöbet tutacağız, sabah da yine buradan okulumuza derse gideceğiz" dedi.

Öğrencilerden Korhan Gökçayoğlu da "Atalarımız Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda gece kar kış dinlemeden düşmana ve mermilere karşı dayanmışlar, biz büyükelçiliğimiz önünde soğukta bir gece kaldırımda duramayacaksak olmaz" ifadesini kullandı.

Hasan isimli diğer bir öğrenci de "Ermeni iddialarına karşı burada durmaktan gurur duyuyoruz" dedi. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler