HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

YPG Komutanı Redur Xelil: Suriye silah yardımı yapmadı

BBC Türkçe'ye konuşan YPG Genel Komutanı Redur Xelil, Suriye hükümetinin "mühimmat ve silah veriyoruz" açıklamasını yalanladı. Xelil, esirler hakkında da bilgi verdi.

YPG Genel Komutanı Redur Xelil, Suriye devletinin de kendilerine silah gönderdiği iddialarını yalanladı.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Xelil "Bize silah gönderdikleri açıklaması doğru değildir. Güney Kürdistan dışında kimse bize silah yardımı yapmadı." dedi.

Suriye Enformasyon Bakanı Ümran el Zubi önceki gün Kobani'de çarpışan Kürtler için "Devlet, askeri güçleri ve uçaklarıyla askeri ve lojistik veriyor. Kente mühimmat ve silah da tedarik ediyoruz" demişti.

Redur Xelil ayrıca bugüne dek esir aldıkları 30 IŞİD üyesi arasında Türkiye vatandaşı olmadığını ama öldürülenler arasında Türkiye vatandaşları olduğunu söyledi.

YPG'li komutana göre esirler arasında iki Belçika, bir de Fransa vatandaşı var.

24 ton geldi amaKobani'de çartışmaların sürdüğünü ve kentin yüzde 60'tan fazlasının YPG'nin elinde olduğunu belirten Xelil, silah yardımı konusunda şunları söyledi:

"YPG olarak en büyük sıkıntımız silahtır. Özellikle ağır silah istiyoruz. Elimizde hafif silahlar var ama IŞİD'in ise elinde ağır ve modern silah var.

"Şimdiye kadar hiçbir ülke bize silah yardımında bulunmadı. Üç gün önce uçaklarla bize ABD ve Koalisyon uçakları tarafından havadan bırakılan silahlar Güney Kürdistan'dan geldi. Onların silahıydı. 24 ton bize geldi. Tabi bu 24 tonun içerisinde ilaç ve gıda da vardı. Silahlar içerisinde ağır silah yoktu.

"Bundan sonra da bize silah gönderecekleri yönünde ise herhangi bir konuşma olmadı bilgi almadık şimdiye kadar.

"Suriye devletinin bize herhangi bir silah yardımı olmadı. Öyle bir şey yoktur."

Kaç savaşçı var?Redur Xelil söyleşimiz sırasında Kobani'de YPG güçleri dışında Arteşa Azad güçlerinin de bulunduğunu, ayrıca Arap, Türk, Süryani ve Asurilerin de olduğunu söyledi ancak "Kobani'de ne kadar YPG savaşçısı var onun sorusunu cevaplayamam." dedi.

Peşmergelerin gelişi konusundaysa YPG'li komutan "Peşmergenin gelişiyle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Ama baştan da söylemiştik sorunumuz silahtır. Sorunumuz insan sayısı değildir, silah ve tekniktir. Silahlarımız olsa direnebiliriz." dedi.

Serekani'nin köylerinde de IŞİD'e karşı savaştıklarını vurgulayan Xelil, Kobani'deki son durumu şöyle özetledi:

"IŞİD'in ilerleyişini durdurduk. IŞİD ilerleyemiyor. Gün gün IŞİD'i bulunduğu mahallelerden çıkarıyoruz. Kaç gün sonra IŞİD'i Kobani'den çıkaracağımızı tahmin etmek zordur, savaş ortamıdır.

"Kobani, IŞİD'in çemberinde olduğu için ve önemli bir yer olduğu için, ayrıca Afrin ve Cezire kantonları arasında yer aldığı için IŞİD önce buraya saldırdı. Sınır kapısı olduğu için saldırdı.

"IŞİD, şimdiye kadar birçok yere saldırı düzenledi, ele geçirdi. Musul'a Şengal'e hemen girdi. Çünkü orada IŞİD'e karşı bir direniş olmadı, ondan dolayı oralar hemen düştü. Irak'ta YPG yoktur. YPG, Rojava bölgesinde IŞİD'e karşı mücadele veriyor." dedi.

Redur Xelil, şimdiye kadar Kobani'de "1050'den fazla IŞİD üyesini öldürdüklerini, geçenlerde ikisi Belçikalı, biri Fransa vatandaşı 30 IŞİD'ciyi de esir aldıklarını" söyledi.

Xelil "IŞİD esirlerini öldürmüyoruz. Şimdiye kadar hiçbir esiri öldürmedik. Savaş esiri muamelesi yapıyoruz. O hukuka göre davranıyoruz." diye konuştu.

YPG'li komutan direnişleri için eylem yapan tüm insanları selamladıklarını ve teşekkür ettiklerini de sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler