HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TEOG gitti MİS geldi. Milli İzleme Sınavı nedir? MİS nasıl bir sınav olacak?

TEOG gitti MİS geldi. TEOG kaldırılacak mı, TEOG yerine ne gelecek derken sonunda yeni sistem belli oldu. TEOG yerine MİS geldi. Yani Milli İzleme Sınavı ...Peki MİS nedir? Milli İzleme Sınavı nasıl olacak?

TEOG gitti MİS geldi. Milli İzleme Sınavı nedir? MİS nasıl bir sınav olacak?

Tartışmalı TEOG sınavı sonrası alınan karar TEOG sınavının kaldırılması yönünde oldu. Hem öğrenciler hem de veliler TEOG sonrası hangi sistemin geleceğini merak ediyordu. Nihayet TEOG yerine gelen sistem belli oldu. Artık TEOG yerine Milli İzleme Sınavı gelecek. Kısaca MİS nedir merak edenler için haberimizde yer alıyor...

MİS NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı TEOG yerine gelecek sistem hakkında ipuçları verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "merkezi sınav olmasın" talimatını verdiği gün, MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü illere bir yazı gönderdiği ortaya çıktı. Yazıda, 5. sınıflarda uygulanacak yeni bir sınava ilişkin hazırlık talimatları yer aldı. Bu talimatta TEOG yerine yapılacak sınavın adının Milli İzleme Sınavı (MİS) olduğu görüldü.

Ölçme Değerlendirme Uygulamalarını İzleme, Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilecek sınav ilk kez 5. sınıflara aralık ayında uygulanacak. İlk planda çoğunluğunu test sorularının oluşturacağı belirtilen sınavda açık uçlu sorular da çocukların değerlendirilmesi için kullanılacak. MİS sadece Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinden ibaret olacak. İlk sınavda MEB'in yeni 5. sınıf Türkçe ders kitabında belirtilen ilk dört tema ve bu temalarda işlenen kazanımlar İzleme Sınavı'nın kapsamını oluşturacak. Türkçe sınavında "Çocuk Dünyası", "Milli Mücadele ve Atatürk ", "Erdemler", "Bilim ve Teknoloji" temalarındaki okuma kazanımları belirlendi.

Matematik dersi kapsamında ise MEB sınavda sormak üzere "Doğal Sayılar", "Doğal Sayılarda İşlemler", "Kesirler" ve "Kesirlerde İşlemler" konuları takvimlendirdi. Toplamda 73 saatlik ders planı yapan bakanlık, ilk olarak çocuklardan 9 basamaklı sayıların okunup yazılmasını, en çok 5 basamalıklı sayılarla toplama ve çıkarma işlemi, 3 basamaklı sayılarda çarpma işlemi ve dört basamaklı bir sayının 2 basamaklı bir sayıya bölmesini bekledi. Ayrıca, dört işlem içeren problemler, sayıların kare ve küpü hesaplaması, kesirli sayılara ilişkin işlemler de çocuklara öğretilmesi beklenen konular arasında yer aldı.

Fen Bilgisi dersi kapsamında da ilk 3 ünite olan "Dünya, Güneş ve Ay", "Canlılar Dünyası", "Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme" konuları yer aldı. Bu kapsamda çocuklardan Dünya, Güneş ve Ay hakkında bilgi sahibi olmaları, mikroskobik canlıların varlığı, canlıların sınıflandırılmasında sistematik terilmler, kuvvet birimi ve sürtünme kuvvetini günlük yaşamdan örneklerle öğrenmeleri beklenecek.

MİLLİ İZLEME SINAVI NEREDE YAPILACAK?

Bakanlığın belirlediği iller arasında Aydın, Bursa, Erzurum, Mardin, Mersin, Konya, Gaziantep, Kayseri, Trabzon'un da aralarında olduğu 15 büyükşehir yer aldı. Ölçme Değerlendirme Uygulamalarını İzleme, Araştırma ve Geliştirme Projesi kapsamında geliştirilecek sınav ilk kez 5. sınıflara aralık ayında uygulanacak

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler