HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arıba 6 üretildi

İTÜ ekibi, güneş enerjisiyle çalışan arabaların altıncısı üretti.

Arıba 6 üretildi

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi tarafından yapılan güneş enerjisi ile çalışan ARIBA'nın 6.'sı üretildi. Avustralya'da 6-13 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek World Solar Challange yarışı öncesi aracın test sürüşü yapıldı. İstanbul'dan yola çıkan aracın koltuğuna ralli sürücüsü Burcu Çetinkaya oturdu.


"ARACIN GAZ SİSTEMİ VE MEKANİK ÇALIŞMA SİSTEMİ FARKLI"

Çetinkaya güneş enerjisi ile çalışan ARIBA6 hakkında bilgi vererek, "Güneş enerjisiyle çalışan bir araç var, ARIBA6 ile yola çıkmak benim için bir gurur ve keyif. Aracın gaz sistemi ve mekanik çalışma sistemi farklı. Ayakla değil elle gazı açmamız gerekiyor. çok eğlenceli biraz içerisi sıcak" dedi.

Aracın hız limiti hakkında sorulan soru üzerine ise Çetinkaya, " Hıza alışkınım ama bu hız için değil teknoloji ve ulaşım için. tamamen emek ve zekayla tasarlanmış. O nedenle hız hiç önemli değil. ama hızı da keyifli, gazı açtığınız zaman sessiz hızlanıyor. Sanki uçak kalkıyormuş hissi veriyor" diye konuştu.


"İLK DEFA BU KADAR UZUN YOLA ÇIKACAK"

ARIBA6'yı geliştiren İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibinin Kaptanı Berker Bayazıt ise aracın teknik özellikleri hakkında bilgi vererek şöyle konuştu:

"İlk defa bu kadar uzun bir yola çıkacak. Bu yolda testler yapacağız. Yeri gelecek hızlanacağız yeri gelecek yavaşlayacağız. Avustralya'ya yönelik çeşitli stratejik çalşmalarımız var. Bu bizim için iyi bir test sürüşü olacak. Tasarladığımız devreler ve stratejiler sayesinde minimum enerjiyle en uzun hedefe götürmeyi amaçlıyoruz."


TANER YILDIZ HAYRAN KALDI

Ankara'ya gelen araçla test sürüşü yapan Enerji Bakanı Yıldız, kameralara çok heyecanlı olduğunu söyledi. Sürüş denemesi sonrasında görüşlerini aktaran Yıldız, “Aslında tahmin ettiğimden daha kolay bir sürüşü var. Herkese de tavsiye ederim bununla yarışa girilebilir kendimi pilot gibi hissettim. İstanbul Üniversitesi hocalarına ve öğrencilerine teşekkür ediyorum. Türkiye geleceği için önemli bir proje bunların ticarileşmesini tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı. İTÜ'nün bu çalışmasını doğalgaza ve petrole alternatif çözümler çerçevesinde değerlendirdiğini vurgulayan Yıldız, "benim bindiğim araçtan daha değerli." dedi. Bunun üzerine gazetecilerin, “Bu araçları makam aracı olarak değerlendirebilir misiniz?” sorusu üzerine Bakan Yıldız, “Mutlaka ilerde makam aracı olarak değerlendirilecektir, eğer öyle olursa bunu değerlendiren ilk bakanlık da biz olmalıyız.” dedi.


Güneş enerjisiyle çalışan arabaya 30 bin TL destek

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, güneş enerjisiyle çalışan araç için 30 bin TL destek vereceğini açıkladı.

Açıklama yapan Yıldız, “Avusturalya’daki yarışa katılmamız için biraz eksiğimiz var dediler. Bunu da İTÜ’den mezun olan biri olarak, oradan aldığım mühendislik titri ile hem geçimimi sağlayacak hem de bir miktar para biriktirebileceğim bir mühendislik diploması aldım. O yüzden bir miktar parayı da bu araçla paylaşmak istiyorum.” dedi. Basının söz konusu miktarın ne kadar olacağını sorması üzerine Enerji Bakanı, miktarın 30 bin TL olacağını açıkladı.


İSTANBUL-ANKARA ARASINDA 2 TL YAKIYOR

Öğrencilere araç hakkında sorular yönelten Bakan Yıldız'ın, “Günde kaç saat sürdünüz?” sorusuna öğrenciler, "5 saat." karşılığını verdi. Aracı tasarlayan İTÜ’lü öğrencilerden Berkay Beyazıt, kullandıkları malzemenin yüzde 85’inin yerli olduğunu belirterek, 70-80 km hızla giderken saç kurutma makinesi kadar yaktığını ifade ederek, aracın İstanbul’dan Ankara’ya gelirken sadece 2 TL yaktığını vurguladı. Yıldız, üretilen aracın yüzde 85’nin yerli olduğunu öğrenince, “Bize proje yapsaydınız bizden teşvik alırdınız. Sizin bu 2 TL’ye geldiğiniz yola 800 TL veren bin TL veren var.” dedi.

Yıldız'ın, “Şimdi almak istersek ne kadara mal olur bize?” sorusu üzerine, aracın 300 bin TL’ye mal olduğunu belirten Beyazıt, seri üretimi geçilmesi halinde 85 bin TL civarında satılabileceğini söyledi.


"YOLDA BİZE UZAYLI MUAMELESİ YAPTILAR"

Gazetecilerin, sohbet sırasında, “İstanbul’dan buraya gelirken sizi trafikte nasıl karşıladılar, şaşırdılar mı?” sorusu üzerine Berkay Beyazıt, “Yolda bize uzaylı muamelesi yaptılar. Birkaç kişi direksiyonu bırakıp fotoğraf çekmeye kalktı.” şeklinde cevap verdi.


BU ARAÇ NASIL ÜRETİLDİ?

İstanbul Teknik Üniversitesi Güneş Arabası Ekibi, 2005 yılından bu yana güneş enerjisiyle çalışan araçlar üretiyor. ARIBA olarak adlandırılan araçların her biri ulusal ve uluslararası düzeyde ödül ve derecelere sahip. Bu başarılardan bazıları:

Türkiye'de TÜBİTAK'ın düzenlediği ve yaklaşık 45 üniversitenin katılımıyla gerçekleşen Formula G yarışlarında 2006-2007-2008 senelerinde kazanılan hem 1.’lik hem 2.’lik hem de "En İyi Mühendislik Tasarımı" ödülleri, 2012 senesindeki 3.’lük ve aynı sene alınan "En İyi Mühendislik Tasarımı" ödülü.

2009 yılında ARIBA 4 aracıyla katıldığı ilk uluslararası yarışma olan World Solar Challenge’da "The Best New Comer" ödülünü alan ekip, Türkiye’ye güneş enerjisiyle çalışan araç alanında uluslararası ilk ödülünü de kazandırmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler