HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya tarihine kara gün olarak geçti

Bundan tam üç yıl önce tüm dünya, Japonya'dan gelen kara haberle güne uyandı.

Dünya tarihine kara gün olarak geçti

Felaketin üzerinden üç yıl geçti ama etkisi geçmedi

Bundan tam üç yıl önce tüm dünya, Japonya'dan gelen kara haberle güne uyandı.

11 Mart 2011 günü Japonya'da meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan tsunami felaketinde 15 bin 884 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 636 kişi de kayboldu.

Özellikle Fukuşima Nükleer Santrali’nin bulunduğu bölge halen daha felaketin izlerini taşıyor.


ÇOCUKLARDA TİROİD KANSERİ ARTTI

Japonya’nın Miyagi bölgesindeki Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşanan felaket üzerinden üç yıl geçerken, bölgede yaşayan çocuk ve ergenlerde görülen tiroid kanseri vakalarında bir patlama yaşandığı iddia ediliyor.

Başkent Tokyo'da ise nükleer enerji karşıtı binlerce kişi önceki gün felaketin üçüncü yıldönümü nedeniyle protesto gösterisi düzenledi.


Fukuşima Tıp Fakültesi’nden yetkililer son bir yılda yaptıkları kanser taramalarında Fukushima’da yaşayan 75 çocuğun tiroid kanseri riski taşıdığını ve şimdiye dek bu kişilerden 33’ünün kanser hastası olduğunun doğrulandığını belirtti.

Kanser vakaları ile nükleer felaket arasında bir bağlantı olduğuna inanan uzmanlar bir yıl önce de 59 çocuğa tiroid kanseri teşhisi konulduğunu belirtirken, normalde Japon çocuklar arasında tiroid kanseri vakalarına rastlanma oranının milyonda bir ila iki olduğuna dikkat çekti.


Hükümet yetkilileri ise kanser vakalarının Fukuşima Nükleer Santrali’nde yaşanan sızıntıya bağlı olmadığını, felaketten sonra ülkede yapılan kanser taramalarının sayısındaki artış nedeniyle teşhis konular vakaların sayısının da arttığını iddia etti.

Fukuşima Üniversitesi Profesörleri’nden tiroid bezi uzmanı Shinichi Suzuki ise İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada “Bu kanserlerin radyasyon kaynaklı olup olmadığını anlayabilmek için tümörleri inceleyip daha önce rastlamadığımız, normal dışı bir gen mutasyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştıracağız” dedi.


ÇERNOBİL’DE DE GÖRÜLMÜŞTÜ

1986 yılında yaşanan Çernobil nükleer felaketinin ardından da bölgede çocuklar arasında görülen tiroid kanseri vakalarındaki artış dikkat çekmişti. BM Radyasyon Etkileri Komitesi’nin yayınladığı rakamlara göre Rusya, Ukrayna ve Belarus’da Çernobil Nükleer Santrali’ndeki radyasyon sızıntısına maruz kalan 6 bin çocuk ve ergen tiroid kanserine yakalanmıştı. Bu dönemde çocukların radyasyona maruz kalmış sebzeleri yemesi ya da sütleri içmesi engellenmediği için görülen tiroid kanseri vakalarının sayısının çok yüksek olduğu iddia edilmişti.


TOKYO'DA GÖSTERİ

Tokyo'da önceki gün yapılan gösteriye katılan binlerce kişi, parlamento binasına yürüdü.


Davul çalan ve ellerinde “Sayonara (Hoşça kal) nükleerler” yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Çernobil'den sonra en kötü nükleer felaket olan Fukuşima'yı asla unutmayacaklarını söyledi.


Göstericiler, Başbakan Şinzo Abe'nin liderliğindeki hükümetin, işlemez durumdaki 48 reaktörden bazılarını çalıştırma girişimini engelleme sözü de verdi.


Japonya'da 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem, Fukuşima-Daiçi nükleer santralinde patlamaya ve çekirdeklerde erimeye neden olmuştu. Bölgede havaya ve denize radyasyon sızıntısı halen sürüyor.


          • -
            Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler