HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuran 200 gün uçan kuşları böyle anlatıyor

Bugüne kadar kayıtlara geçmiş en uzun kuş uçuşu rekoru Ak karınlı ebabil kuşları tarafından kırıldı.

Kuran 200 gün uçan kuşları böyle anlatıyor

Bugüne kadar kayıtlara geçmiş en uzun kuş uçuşu rekoru Ak karınlı ebabil kuşları tarafından kırıldı. Kur'an-ı Kerim'de, Kabe'yi işgal ve yıkmak için yola çıkan Ebrehe'nin Ordusunu yokeden kuşlar olarak anılan Ebabiller, 200 gün aralıksız havada kalarak müthiş bir rekora imza attı.


200 GÜN 2 BİN KİLOMETRE

200 gün aralıksız havada kalarak yaklaşık 2 bin kilometre yol alan ak karınlı ebabil cinsi kuşları, Dağlık bölgelerde yaşayan ve sıkça kırlangıçlarla karıştırılıyor. Ebabilleri inceleyen Bern Üniversitesi’nden bilim insanları gözlemlerini şöyle anlattılar:


200 GÜN HİÇ DURMADAN UÇTULAR

“Afrika ile Avrupa arasında uçan bu göçebe kuşları, vücutlarına yerleştirdiğimiz cihazlarla 200 gün boyunca izledik. Bu süre boyunca asla durmadılar.


UYUMAK YERİNE HAVADA SÜZÜLÜYORLAR

Havada yakaladıkları yemekleri yiyip, nehirlerden su içiyorlar. Akşamları ise durup uyumak yerine havada kalıp süzülerek dinleniyorlar.”


EBREHE'NİN ORDUSUNU YOK ETTİLER

Kur'an-ı Kerim'in de söz ettiği Ebabil kuşları Fil Suresinde Kabe'yi yıkmak için yola çıkan orduyu yok etmeleriyle ilgili olarak anlatılır


Fil Suresinin Türkçe meali şöyledir:

"Rabbinin fil ashabına ne etteğini görmedin mi? O, onların düzenlerini boşa çıkarmadı mı? ve üzerlerine sürü sürü ebabil kuşları göndermedi mi? Ki her biri onlara ateşte pişirilmiş çamurdan taşlar atmışlardı. Allah, onları kurt yeniği yaprağa çeviriverdi."


PEKİ FİL OLAYI NEDİR?

Kur'an'da kısaca bahsedilen fil olayı şöyle olmuştur:

Zamanın Habeşistan kralı Necâşî tarafından Yemen'e vali yapılan Ebrehe, San'a'da bir kilise yaptırdı. Kabe yerine oranın ziyaret edilmesini istiyordu. Kinâne kabilesinden bir adam san'a'ya geldi, Kilisenin içine ölmüş ve kokmuş hayvan leşi attı hatta bir gece kilisenin içine pisledi.


FİLLER KABE'YE YÜRÜMEDİ

Bu durumu öğrenen Ebrehe çok kızdı, Kabe'yi yıkacağına yemin etti. Ordusuyla yola çıktı. yanında 8 ile 10 adet de Fil vardı.

Ebrehe, Mekke yakınlarına gelince Filler ileri gitmekte direndi. Hatta olduğu yerde çöküp kaldı. Yemen'e döndürülünce kalkıp koşan filler, Mekke'ye döndürülünce durup oldukları yere çöküyordu.


GÖKTE KUŞ SÜRÜSÜ BELİRDİ

Filler yüzünden sıkıntılı zaman geçirirken, Allahın inayetiyle deniz tarafından bir kuş sürüsü geldi. Bu sürü bir kara bulut gibi, ordunun üzerinde durdu. Sürüdeki her bir Ebabil kuşu, üç taş taşıyordu. Biri gagasında ve ikisi de ayaklarında... Bu taşlar, mercimekten büyük, nohuttan küçüktü. Kuşlar taşları bırakmaya başladılar. Düşen her taş, bir askerin başından giriyor, içini yakıyor ve arkasından çıkıyordu. Askerler kaçışmaya başladılar, hepsi yollarda ve su başlarında ölüp helak oldular.


Ebrehe'nin veziri ilk anda taşlanmaktan kurtulmuştu. Kaçarak Habeşistan'a gitti. Ama bir kuş onu takip ediyordu. Vezir, Habeş kralının huzuruna çıkıp olayı anlattı. O sırada kuş, vezirin başında dolanıp duruyordu. Olayı baştan sona anlatınca, kuş ağzındaki taşı bıraktı. Taş vezire isabet etti ve hükümdarın önünde yere yıkılıp öldü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler