HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2013’te kitap korsanlığına YAYBİR’den ağır darbe

Yayıncılar Meslek Birliği 2013’te korsanla mücadele amacıyla 36 ilde 418 baskın gerçekleştirdi, baskınlarda 954.039 korsan malzeme ele geçirildi.

Yayıncılar Meslek Birliği (YAYBİR) korsanla mücadelesini ve telif haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarını 2013’te hız kesmeden sürdürdü. Bu yıl korsan kitap üreticilerine karşı 1598 davayı takip eden YAYBİR, fotokopiyle çoğaltılan korsan kitaplar, korsan basılan akademik, kurgu, kurgudışı ve ithal kitaplar ile dijital korsana yoğunlaşan, 36 ilde 418 baskın gerçekleştirdi. Bu baskınlarda 954.039 adet kitap ve forma, matbaa makinesi vb. yasadışı basımlarda kullanılan malzeme ele geçirildi.

YAYBİR 2013’te fotokopi yoluyla izinsiz çoğaltmalara karşı 34 ilde 299 baskın gerçekleştirdi, bu baskınlarda 12.789 korsan malzemeye el kondu. Akademik kitaplarla ilgili Birliğimize ulaşan ihbarlar sonucu gerçekleştirilen 8 depo baskınında 115.122 korsan kitap ele geçirildi. Kurgu ve kurgudışı korsan kitapları yakalamak amacıyla 11 ilde düzenlenen 90 baskında 804.787 korsan malzeme yakalandı. İthal kitaplara yönelik olarak 21 baskın yapıldı, bu baskınlarda 21.357 korsan kitap toplandı.

YAYBİR’in 2013 yılında gerçekleştirmiş olduğu baskınlar sonucunda en fazla korsanı yakalanan kitap sıralaması Doğan Yayıncılık – Yılmaz Özdil – Beraber yürüdük biz bu yollarda, Doğan Yayıncılık – Zülfü Livaneli – Kardeşimin Hikayesi, Doğan Yayıncılık – Jean Christophe Grange – Kaiken, Doğan Yayınları – Canan Tan – Hasret, Altın Kitaplar – Dan Brown – Cehennem, Altın Kitaplar – Canan Tan – Piraye, April Yayıncılık – Adam Fawer – Olasılıksız, Kapı Yayıncılık – İskender Pala – Od şeklinde oluştu.

YAYBİR geçtiğimiz yıl gelişen teknoloji ve mevcut yasadaki boşluklar nedeniyle hızla artmakta olan dijital korsanla mücadeleye de ağırlık verdi. Korsan kitap satışı yapan çeşitli web siteleri hakkında ihtar çekme, kapattırma, yayından kaldırma işlemleri yapıldı.

Kendi istihbaratı ve avukatları kanalıyla yürüttüğü özel kampanyaların yanı sıra YAYBİR geçtiğimiz yıl korsancılara karşı İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri, İl Denetim Komisyonları, İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları, Cumhuriyet Savcılıkları, Belediyeler, Kaymakamlıklar ve Vergi Daireleri ile koordineli olarak mücadelesini sürdürdü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler