HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akademisyen isyan etti: Allah belanızı versin

Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Doç. Dr. Erkan Göksu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda, karşılaştığı bir tez çalışmasına tepki gösterdi. Doçent, " Daha önce de gördüm ama, böylesine şahit olmamıştım. Allah böyle tez hazırlayanın da, hazırlatanın da, jürisinde olup kabul edenin de memlekette ilmi ve tarihçiliği bu noktaya getirenlerin de belasını versin." diye isyan etti

Akademisyen isyan etti: Allah belanızı versin

Kendi konusuyla bağlantılı olan çalışmaları inceleyen Göksu, başka bir tez çalışmasında kendi yazdığı çalışmanın bir kısmının aynen aktarılmasını eleştirerek şunları söyledi:

"İfşa ediyorum...

Bugün yeni ne var diye YÖK'ün Ulusal Tez Merkezi'nde bir tarama yapayım dedim. ''Türklerde Silah ve Askerî Yapı" başlıklı bir tez görünce sevindim. Bir bakayım, bizim yaptıklarımıza bir ilave yapılmış mı, eksiklerimiz tamamlanmış, yanlışlarımız düzeltilmiş mi diye heyecanla tezi incelemeye başladım. Başlamaz olaydım. Adam benim Türk Kültüründe Silah'i almış, başlıkları ve dipnotları da dahil olmak üzere aynen aktarmış Özeti, önsözü, sonucu dahi kendi cümleleriyle yazma zahmetine girişmemiş. Daha önce de gördüm ama, böylesine şahit olmamıştım. Allah böyle tez hazırlayanın da, hazırlatanın da, jürisinde olup kabul edenin de memlekette ilmi ve tarihçiliği bu noktaya getirenlerin de belasını versin."

TEZLER ÜZERİNDE ÇARPICI ARAŞTIRMA GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU

Geçtiğimiz yıl Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Politikaları Araştırma ve Uyguluma Merkezi (BEPAM) tarafından yapılan araştırmada 2007-2016 yılları arasında yazılmış 470’i yüksek lisans ve 130’u doktora tezi olmak üzere 600 tez incelenmişti. Araştırmaya göre, yüksek lisans ve doktora tezlerinin yüzde 34’ünde “ağır intihal” yani bilimsel hırsızlık yapıldığı ortaya çıkmıştı. Vakıf üniversitelerinde intihal oranı yüzde 46 seviyesine çıkarken kamu üniversitelerinde bu oran yüzde 31 oldu. Bilimsel çalışmaların “orjinal” olup olmadığını gösteren benzerlik indeksinde de dünya ortalaması yüzde 15 iken Türkiye’de bu oran yüzde 28.5 çıktı.

HER 3 TEZDEN BİRİ ÇALINTI

Çalışmanın amacı intihal olmamasına rağmen araştırma sırasında yüksek intihalli tezler görmezden gelinemeyecek kadar çok olunca bu tezler intihalli olarak işaretlendi. Araştırma sonucunda 207 tezin, yani tezlerin yüzde 34’ünün yüksek intihalli olduğu ortaya çıktı. Kamu okullarında intihalli tez sayısı 150 iken (yüzde 31), vakıf okullarında bu sayı 57 (yüzde 46) oldu. Yüksek lisan tezlerinde intihalli olanların sayısı 173 (yüzde 36) iken, doktora tezlerinin sayısı 34 (yüzde 26) oldu. İngilizce tezlerde bu sayı 25 (yüzde 28) ve Türkçe tezlerde 182 (yüzde 35) oldu.


En Çok Aranan Haberler