HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Askerler Musul'da, geri çekilme yok

Türkiye Irak'ın verdiği 48 saat süreye rağmen Irak'taki askerlerini geri çekmedi. Türkiye, yeni askerlerin sevkıyatını ise durdurmuştu.

Askerler Musul'da, geri çekilme yok

Bir diğer önemli açıklamaya göre ise yine Reuters haber ajansına konuşan bir Türk yetkili Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinden sonra koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı düzenlediği operasyonlara katıldığını açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan bir Türk yetkili, Bağdat yönetiminin dün Ankara'ya 48 saat mühlet vermesinin ardından Türkiye'nin Irak'tan askerlerini geri çekmediğini belirtti.

Konunun Irak Savunma Bakanlığı ile görüşüldüğünü söyleyen ismi belirtilmeyen yetkili, bu ülkedeki askeri gücün azaltılabileceğini de açıkladı.

Türkiye, yeni askerlerin sevkıyatını durdurmuştu.

Türkiye Irak arasında Musul anlaşmazlığında Türkiye, Musul yakınlarında peşmerge ve terör örgütü IŞİD karşıtı güçlerin eğitildiği Başika kampındaki askeri gücüne takviye yapmıştı. Irak Merkezi Hükümeti ise konudan haberdar olmadığını belirterek, Ankara'dan askerleri geri çekmesini istemişti.

“TÜRKİYE OPERASYONLARA KATILDI”

Ayrıca Reuters haber ajansına konuşan bir diğer Türk yetkili, Türk jetlerinin Rus Su-24 tipi savaş uçağını sınır ihlali gerekçesiyle düşürdüğü 24 Kasım'dan bu yana koalisyon güçlerinin hava operasyonlarına katıldığını, fakat Suriye'deki IŞİD hedeflerini vurmadığı belirtti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türk askerlerinin Musul'a girmesi için Bağdat yönetimine haberverilmediği ve onayının alınmadığını savundu. İbadi'nin basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, Türk askerlerinin Irak topraklarına girmesi olayını kabul etmediklerini belirtti.

"Türkiye, bize askerlerin Musul'a girmesinden haberimizin ve onayımızın olduğuna dair herhangi bir belge sunamaz. Bu olayı 'Irak'ın egemenliğine saldırı' olarak addediyoruz. Irak, DAEŞ çetelerine karşı zafer elde ediyor ve Irak topraklarında terörle mücadele eden Iraklı güçler dışında hiçbir yabancı güç bulunmuyor" dedi. Açıklamada, Irak'ın uluslararası toplumdan daha fazla eğitim, silah ve hava keşif desteği beklediklerini belirtti. Abadi, Rus iddialarını tekrarlayıp IŞİD petrolünün Türkiye üzerinden kaçırıldığını savundu.

DAVUTOĞLU MEKTUP GÖNDERMİŞTİ AMA

Başbakan Davutoğlu, Irak Başbakanı'na gönderdiği mektubunda, Irak'ın tüm ülkelerce saygı gösterilmesi gerektiğine inanılan egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda en hassas ülkelerden olan Türkiye’nin bunu yıpratacak herhangi bir adım atmayacağını ifade etmişti.

"TÜRKİYE'NİN İŞBİRLİĞİNDEN RAHATSIZLIK DUYAN..."

Başbakan Davutoğlu mektubunda, Irak Hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika’ya kuvvet intikali gerçekleştirilmeyeceğini belirttiği bildirildi.

Irak’a DEAŞ’la mücadelesinde her türlü desteğin kararlılıkla verilmeye devam edileceği, bu konuda Irak hükümetiyle olan işbirliğinin danışma ve eşgüdüm içerisinde derinleştirilmek istendiğini kaydeden Davutoğlu, Irak ile Türkiye'nin işbirliğinden rahatsızlık duyan ve bunun sona ermesini isteyen odakların emellerine ulaşmasına izin verilmemesi gerektiğini belirtmişti.

UZMANLAR YORUMLADI...

Uzmanlar da yaşanan gelişmeyi yorumladı. Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Irak'ın Türkiye'nin Musul'da askeri birlik değişimine yönelik tepkisini, iç siyasetteki gelişmelerle birlikte ele almak gerektiğini belirterek, "İçerideki tepkiyi yönetebilmek için İbadi'nin böyle hassas tutum takındığı, daha milliyetçi görüntü vermeye çalıştığını görüyoruz. Yani Türkiye'ye verilen tepkiyi Irak siyasetindeki yeni dağılıma oturtmakta fayda var" dedi.

"HAŞDİ ŞABİ DENİLEN MİSİLER..."

Kardaş, yaptığı açıklamada, Irak siyasetinin dış müdahaleyle ilgili oldukça hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, şunları anlattı: "Başbakan İbadi ve eski Başbakan Maliki arasındaki arka plandaki mücadele devam ediyor. Özellikle Haşdi Şabi denilen milis unsurları var. Bunların büyük kısmı İran destekli. Öte yandan İran'ın Irak'a verdiği DAEŞ'le mücadele desteği var. Bunlar ülkenin siyasetinde giderek daha da güçlendiler. Arka planda bu mücadele olurken, Başbakan İbadi'nin Batı ile daha yakın şekilde DAEŞ'le mücadele yürütmesine bile ülke içinde oluşan belli bir tepki var."

MOSKOVA-ŞAM-BAĞDAT-TAHRAN...

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ise Rusya, Suriye'ye askeri yığınak yaptıktan sonra Moskova-Tahran-Şam- Bağdat arasında ortak askeri istihbarat mekanizması oluştuğunu ifade ederek, "Bu bölgede Rusya-İran ağırlıklı olmak üzere, Şam rejiminin de ülkedeki hakimiyetini sağlayabilirlerse, Irak'ın da eklemlendiği dörtlü bir ittifak ilişkisinin oluştuğunu düşünüyorum. Bu yapı, genel olarak Batı'ya karşı bir yapıdır ama özelde de Türkiye'nin bölgede artan rolünü dengelemeye yönelik karşı hamledir " diye konuştu.

RUSYA-İRAN EKSENİ Mİ VAR?

Akgün, İbadi hükümetinin Türkiye'nin Musul'dkia askeri birlik değişimine yönelik tepkisinin arkasında, Rusya-İran ekseninin Bağdat üzerinden Türkiye'ye yönelik tepkisinin bulunduğunu söyledi.

ÇAVUŞOĞLU DA "BAZI KOMŞULARIN ETKİSİ" YORUMU YAPMIŞTI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da bugün Kanal24 televizyonunda yaptığı konuşmasında Bağdat hükümetinden gelen tepkilerin "bazı komşuların etkisiyle" ortaya çıktığını söylemişti.

Türkiye'nin Musul'daki askeri birlik değişimi sonrası yaşananları da değerlendiren Çavuşoğlu, Iraklı yetkililerin talebi sonrasında orada bulunan Türk askerlerinin güçlendirilmesi için bu değişimin yapıldığını hatırlattı.

Tehditlere karşı eğitim veren Türk askerlerinin güvenliğini sağlamanın da kendilerinin görevi olduğunu dile getiren Dışişleri Bakanı, Bağdat hükümetinden gelen tepkilerin bazı komşuların etkisiyle ortaya çıktığını vurguladı.

Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle birlikte yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti. Bunun üzerine Irak Başbakanı Haydar İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak niteledi. İbadi'nin ofisinden dün yapılan yazılı açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içerisinde çekilmemesi halinde Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler