HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan'dan saldırıya dair ilk açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstiklal Caddesi'nde yaşanan saldırıyla ilgili bir mesaj yayınladı. Başbakan Davutoğlu, "Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak büyük bir dikkatle sürdürülüyor" dedi

Başbakan'dan saldırıya dair ilk açıklama

Davutoğlu, "Olayın en kısa zaman içinde aydınlatılacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın" diye konuştu.

Caddesi'nde aralarında ülkemizi ziyaret etmekte olan çeşitli ülke vatandaşlarının da bulunduğu sivillere yönelik bir terör eylemi gerçekleştirilmiştir. Hiçbir ayrım gözetmeden doğrudan 'insan'ı hedef alan bu menfur saldırıyı gerçekleştiren canileri, onları böyle insanlık dışı bir eyleme azmettiren ve destekleyen her türlü ihanet odağını ülkem, milletim ve hükümetim adına lanetliyorum. Bu acı olay sebebiyle milletçe hepimiz derin bir acı içindeyiz. Bu alçakça saldırıda hayatını kaybedenler için taziyelerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Terör odakları bu saldırıyla birlikte menfur cinayetlerine yenilerini eklemiştir. Bu olay vesilesiyle bir kere daha gördük ki, terörün hedefi bütün insanlıktır, insanların yaşama hakkıdır. Dünyanın dört bir tarafından gelen mesajlar bu acının dünyanın her yanındaki insanlarca paylaşıldığını ve terörün gerçek yüzünün bütün dünyada görülmeye başlandığını ispat ediyor. Bu saldırının kurbanları arasında bir çok ülke vatandaşları var. Türkiye olarak biz her zaman teröre karşı net bir duruşa sahip olduk ve terörün dini, dili, ırkı olmadığını, kimden gelirse gelsin terörün lanetlenmesi gerektiğini ifade ettik. Bu acı olay, bu tavrımızın ne kadar doğru olduğunu bir kere daha göstermiştir. Türkiye olarak, her türlü terör odağıyla mücadelemizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı kararlılıkla sürdüreceğimizi açıkça ifade etmek isterim. Hiçbir terör odağı böyle canice saldırılarla amacına ulaşamayacak. Terör tümüyle sona erinceye kadar mücadelemiz aynı azim ve kararlılıkla devam edecek.Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak büyük bir dikkatle sürdürülüyor. Olayın en kısa zaman içinde aydınlatılacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ülke olarak bu zor zamanları birbirimize kenetlenerek, birlik olarak aşacağız." (AA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstiklal Caddesi'ndeki saldırıyla ilgili Başbakan ve Bakan Ala'dan bilgi aldı

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, bugünkü patlamasonrasında Kısıklı'daki ikametgâhında bulunduğu sırada, konuyla ilgili olarak Davutoğlu ve Ala'yla birer telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın patlamaya ilişkin ayrıntılar ve gelişmeler konusunda İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'dan da telefon aracılığıyla bilgi aldığı kaydedildi.

Bahçeli'den patlamayla ilgili ilk yorum

MHP lideri Devlet Bahçeli patlamayla ilgili olarak 'MHP terörle mücadelede milletle beraber devletle yan yanadır." dedi.

Bahçeli, İstanbul Beyoğlu'ndaki canlı bomba eyleminin ardından yaptığı yazılı açıklamada, milli beka ve güvenliğin ağır şantaj ve saldırı altında olduğunu belirtti. Terör eylemlerine dönük sabır ve tahammülün bitme noktasında olduğuna dikkat çeken Bahçeli, Türkiye’nin canlı bombalarla kuşatılarak, hain plan ve hedeflerle nefessiz bırakıldığını kaydetti. Her gün patlayan bombalar ve suikastların Türkiye’yi istikrarsız ve belirsizliğe soktuğunu dile getiren Bahçeli, “Türkiye tarihsel rotasından sapmış; toplumsal huzur, asayiş ve iç barış ortamı kahredici ölçüde zedelenmiştir. İstanbul Beyoğlu Kaymakamlığı karşısında meydana gelen canlı bomba saldırganlığı Türkiye’nin yılgınlığa ve korkuya daha da fazla mahkum olması amacıyla düzenlenmiştir” dedi.

Topyekün ayağa kalkarak yeneriz

“Her ne olursa olsun, kim neyi dayatırsa dayatsın Türk milleti topyekûn ayağa kalkarak terörü yenecek, terörizmin üstesinden gelecek kudret ve kuvvete sahiptir. Hevesler boşunadır, çünkü hainler başaramayacak, milli birlik ve kardeşliğimizi bozamayacaklardır. Aziz milletimiz hıyanet ve husumet odaklarına karşı tek ses, tek nefes, tek bilektir. Tarihinde sayısız zafer ve kahramanlığa imza atan bu büyük millet ne terörden ne de küresel cinayet projelerinden korkmayacak, boyun eğmeyecektir. Bir kez daha ilan ve ifade ediyorum ki, MHP terör ve terörizmle mücadelede milletiyle beraber, devletiyle yan yanadır.”

SELAHATTİN DEMİRTAŞ NE DEDİ?

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un çağrısının ardından HDP'den açıklama geldi. HDP'nin açıklamasında saldırının en sert şekilde kınandığı ve lanetlendiği vurgulandı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayla ilgili olarak "Saldırıyı kınıyorum. Hükümet bu tür saldırılara alıştı ancak biz alışmayacağız." dedi.

KURTULMUŞ: AMA, FAKAT DEMEDEN LANETLEYİN

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bu gün saldırının ardından "Bütün partilere, özellikle demokrasi karşısında sınav veren HDP'ye bir kere daha buradan çağrıda bulunuyorum. Gün bugündür. Terör örgütünün arkasındaki mahiyet tam manasıyla ortaya çıkmadan, hemen, derhal, hiçbir şekilde 'ama, fakat' demeden bu terörü yapan katilleri, canileri, hainleri ve arkasındaki karanlık odakları telin edin, lanetleyin, görüşünüzü ortaya koyun" çağrısında bulundu.

ABDULLAH GÜL: LANETLİYORUM

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısıyla ilgili açıklama yaptı.

Abdullah Gül, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Beyoğlu’nda tamamen sivilleri hedef alan terör saldırısını şiddetle lanetliyorum. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısını paylaşıyor, yaralılara acil şifa diliyorum. Ülke ve milletçe çok zor günlerden geçiyoruz. Herkesi duyarlı ve sorumluluk sahibi olmaya davet ediyorum. Böyle günlerde her türlü siyasi farklılığı bir yana bırakarak milletçe kenetlenmeli ve görevlilere yardımcı olunmalı” ifadelerini kullandı.

HDP'den ilk açıklama

HDP; İstanbul İstiklal Caddesi'ndeki bombalı terör saldırısını lanetlediğini açıkladı.

HDP Merkez Yürütme Kurulu'nun açıklaması şöyle:

"İstanbul İstiklal Caddesi’nde bu sabah meydana gelen bombalı saldırıyı lanetliyoruz. Sivil yurttaşlarımızın bulunduğu bir yerde, her gün ve saatte insanların işine gittiği, alışveriş yaptığı bir mahalde yapılan bu saldırı, kim tarafından yapılmış olursa olsun asla kabul edilemez, mazur gösterilemez. Bu saldırı da önceki Ankara saldırısında olduğu gibi doğrudan sivilleri hedef alan bir terör eylemidir.

Bu saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Türkiye toplumu her geçen gün Saray’ın ve siyasi iktidarın iç ve dış politikadaki yanlış ve tutarsız politikaları, devlet şiddetini arttıran, özgürlükler alanını daraltan uygulamaları nedeniyle büyük bir kutuplaşma, bölünme, ayrışma ve nefret söylemi yükselişi ile karşı karşıyadır. Demokratik siyaset alanının gitgide daraltıldığı ve bir olağanüstü hal durumuna ilerlenen bu ortamdan hızla çıkılmalı ve her türlü siyasal toplumsal sorunumuzun çözümü için Meclis’te bulunan partiler demokratik adımlar atmalıdır. Sağduyulu bir müzakere ortamının yaratılması acil ihtiyaçtır.

En sert şekilde kınıyoruz

Tüm demokrasi ve barış güçleri, demokrat ve vicdan sahibi her yurttaşımız, sivil toplum örgütleri bu yönde gelişmelerin yaşanabilmesi için girişimde bulunmalıdır. Geçen her gün tahribat artmaktadır. Saldırıyı bir kez daha en sert şekilde kınıyor, tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz."

CHP'den İstiklal Caddesi'ndeki saldırıya ilk tepki

İstanbul'daki canlı bomba saldırısı ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Antalya'da acil değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantı ardından açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Türkiye; teröre alışmayacak, alıştırmayacağız. Türkiye terörü kanıksamayacak kanıksatmayacağız, terörü normalleştirmenize izin vermeyeceğiz" dedi.

CHP'nin 'Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı' için Antalya'da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MYK üyeleri, İstanbul'daki canlı bomba saldırısı ardından acil değerlendirme toplantısı yaptı. Toplantının ardından açıklama parti sözcüsü Böke'den geldi. Böke, "Yine ölüyoruz" diye başladığı sözlerine, "Bugün bir kez daha terör bizden çok değerleri, canlarımızı aldı. Kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Yaralılara acil şifa ve milletimize ve tüm sevenlerine de derinden başsağlığı ve sabır diliyoruz" dedi.

Yapılan açıklamalara göre yaralıların arasında yabancı turistlerin de bulunduğunu ve şifa dileklerini tüm dünyayla paylaştığını aktaran Böke, şunları söyledi:

"Terör kimden gelirse gelsin, amacı ne olursa olsun, hedefi ne olursa olsun bir insanlık suçudur. Terörü kuvvetle lanetliyoruz ve terörü Türkiye'nin kucağına bırakmış olan herkesi de acilen sorumluluğa davet ediyoruz. Tüm vatandaşlarımızla birlikte, yüksek sesle bir kez daha soruyoruz, Türkiye'yi bu terör bataklığına ve her gün canlarımızı kaybetmeye itmiş olan yol hangi yoldur ve sorumlusu kimdir? Daha bu hafta yaptığımız basın açıklamasında şu sözleri ifade etmiştik, 'Bugün beylik laflarla büyük nutuklar atıp bir sonraki bombanın canlarımızı almasını mı bekleyeceğiz, yoksa terörün nedenlerini sorumlularını ve alınacak önlemleri ilk iş olarak ele alıp bir şeyleri değiştirecek miyiz?' Bu soruyu soralı birkaç gün oldu."

Bu soru üzerinden bugün yine canların kaybedildiğini belirten Böke, "Yine beylik laflarla nutuk atan siyasi sorumluları dinledik, biz bir kez daha hamasetle karşı karşıya kaldık" diye konuştu.

Bunun karşısında taleplerinin çok açık olduğunu belirten Böke, "Acil önlem alınarak vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanmalıdır" dedi. Hükümetin saldırılarda kaybedilen canları korumakla yükümlü olduğunun altını çizen Böke, yaşanan son olayın ardından bütün siyasi sorumluların yeniden kendi siyasi sorumluluklarını değerlendirmeye davet ettiklerini söyledi.

CHP Sözcüsü, "Türkiye teröre alışmayacak alıştırmayacağız. Türkiye terörü kanıksamayacak kanıksatmayacağız, terörü normalleştirmenize izin vermeyeceğiz" dedi.

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve bölge milletvekillerinin anbean olarak gelişmeleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaştıklarını kaydeden Böke, MYK'nın da bugün acil bir değerlendirme toplantısı yaptığını ve yapmaya devam edeceğini açıkladı.
Böke, konuşmasını terörün sona ermesi temennisinin ardından “Biz kez daha siyasi sorumlular sorumluluklarını yerine getirsin" sözleriyle noktaladı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'ndan açıklama: 5 ölü, 36 yaralı

Sağlık Bakanı Mehmet Müzezzinoğlu, "Masum insanların masum çocukları bebekleri katleden zihniyeti lanetliyorum. 5 vatandaşımız öldü, 36 yaralıdan 7'sinin durumu ciddiyetini koruyor. 4 yaralı ameliyat sürecinde. Yaralılardan 12 tanesinin yabancı uyruklu olduğu tespit edildi." dedi.

Bakan ikinci bomba söylentileriyle ilgili olarak da "asla yoktur demek mümkün değil, böyle haince bir saldırıyı planlayanlar bunu da yapabilir" Bu durumlara karşı emniniyet tedbir alacaktır.

Sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstiklal Caddesi’ndeki patlamanın ardından açıklamalarda bulundu.

İşte Müezzinoğlu’nun konuşmasından satır başları:

“Bugün İstanbul’da saat 11:55-11:58 sularında bir canlı bomba eylemi ile karşı karşıyayız. 36 yaralının 7 yaralının durumu ciddiyetini koruyor. Ümit ederim ki yeni kayıplarımız olmaz. Öncelikle kaybettiğimiz vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum. Yaralıların yaklaşık 12 tanesinin yabancı uyruklu olduğu tespiti var.

Neticede kaybedilen vatandaşlarımız yabancı da olsa insanı kaybediyoruz. İnsanlığı katleden zihniyeti lanetliyorum. Ülkemizin milletimizin ve insanlığımızın böyle eylemlerden uzak durmasını temenni ediyorum.
Her patlamadan sonra böyle konuşmalar olur. Asla yoktur demek mümkün mü? Emniyet tedbir alacaktır.
Bursa’daki programımı yarıda bırakıp İstanbul’a geçiyorum. Başbakanımız başkanlığındaki toplantıya katılacağım.”

İstanbul Valisi: Canlı bomba kendini patlattı, 5 ölü

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Beyoğlu'nda kaymakamlık önünde öğleden önce bir canlı bomba kendini patlatarak 5 vatandaşımızın ölümüne sebebiyet vermiştir, 36 vatandaş yaralı olarak hastanelere kaldırıldı. Bunlardan 7'si ağır" dedi. Şahin, "Yaralılardan 12'si yabancı uyruklu. Yaralılar arasında 3 İsrail vatandaşı da var. Patlama saat 11.00 sularında meydana geldi. İstiklal Caddesi'ndeki patlamada yaralananlar hastanelere çeşitli getirildi. 1'i ağır 5 kişi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2'si ağır 10 yaralı Şişli Etfal Eğitim ve Hastanesi'ne, 2 yaralı ise Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ise 3 kişi getirildi." dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler