HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cizre'de sokağa çıkma yasağı bitti

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasağı dün saat 07.00 itibariyle kaldırıldı. Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla ilçeye girişler de başladı.

Şırnak Valiliği'nce, 8 gün boyunca hayatı durduran, terör örgütü PKK ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalara sahne olan Şırnak’ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasağı dün sabah saatlerinde kaldırılınca halk da dışarıya çıkmaya başladı. İlçede evler, dükkânlar, sokaklar, caddeler büyük çatışmanın izlerini taşıyor. Çatışmalar sırasında yaralananlar hastanelere giderken, hayatını kaybedenlerin cenazeleri ise hâlâ evlerinde.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "İlimiz Cizre ilçesinde 4 Eylül 2015 günü saat 20.00'de başlayan sokağa çıkma yasağı 12 Eylül 2015 Cumartesi günü saat 07.00 itibariyle sona erecektir. Bu süre zarfında güvenlik kuvvetlerimiz bölücü terör örgütü mensuplarına karşı başarılı bir operasyon gerçekleştirmiştir.

Bu süreçte sabır ve duyarlılıkla hareket eden çok değerli Cizreli vatandaşlarımıza en içten teşekkürlerimi ifade ediyorum. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bölücü terör örgütü mensuplarına karşı vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumaya ve kamu düzenini sağlamaya devam edeceğiz” denilmişti.

İLÇEYE GİRİŞLER BAŞLADI

Cizre’de sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla ilçeye girişler de başladı. Aralarında HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP’li vekiller, DTK, KJA ve STÖ temsilcileri, insan hakları savunucuları ve bölge baro başkanlarının da bulunduğu ilk heyetler Cizre’ye konvoy halinde girdi.

Giriş ve çıkışların halen kontrol altında olduğu kente giren heyetleri Cizreliler balkonlara çıkıp zafer işaretleri ve sloganlarla karşıladı.

İlçede açık olan tek fırının önünde yine uzun kuyruklar oluştu. Fırından yine aile başına 5 ekmek veriliyor.

İlçede kapalı olan telefon ve internet hatları dün öğleden sonra devreye girdi. GSM hatları ve internetin sabahtan akşam saatlerine kadar açık kalacağı ve akşamları yine kapatılacağı bildirildi. İlçedeki yakınlarıyla telefon bağlantısına geçebilenler, durumlarıyla ilgili günler sonra bilgi alabildi.

'ÇOCUKLAR AÇ VE SUSUZ’

Çatışmalardan en çok etkilenen Nur Mahallesi’nde bulunan fırınlar ve iş yerleri de çatışmalardan nasibini almış. Nur Mahallesi sakinleri patlamış su burularından dolayı bir haftadır susuz kaldıklarını söylüyor. Sokaktaki çamurlu suyu bidona dolduran Fatma Cengiz, “Bırakın yemeği su bile bulamadık. Evde çocuklarımız aç ve susuz kaldı. Canımız pahsına sokağa çıkarak su bulmaya çalıştık” diyor. Cizre Tıp Merkezi yöneticisi Bahattin Özkül ise şunları söylüyor: “Çatışmalardan önce yaklaşık 10 doktorumuz vardı. Ancak çatışmalar başlayınca doktorlar şehri terk etti. Sadece acil hizmeti veren bir doktor ile bir kadın doğum doktoru burada kaldı.’’

BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Öte yandan, Cizre Belediye Başkanı İmret, görevinden alındı İçişleri Bakanlığı, Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret'in görevinden uzaklaştırıldığını açıkladı.

Leyla İmret hakkında, Cizre Cumhuriyet Başsavcılığınca "Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak, halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek" iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

İÇ SAVAŞ SÖZLERİNE SORUŞTURMA

**Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret hakkında, yabancı bir haber sitesine yaptığı, ''Türkiye'de bir iç savaş yürüttüğümüzü söyleyebiliriz'' açıklaması nedeniyle ''Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçlarından soruşturma başlatıldı.

**

**Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, 8 Eylül tarihli Sözcü, Sabah ve Ensonhaber isimli internet sitelerinde, İmret'in yabancı haber sitesi VICE News'e yaptığı açıklamaların haberleştirildiği belirtildi.

**

**Açıklamada, söz konusu haber sitesi VICE News'ün, ''Türkiye'de iç savaş çıkacak; Kürt direnişinin merkezine hoşgeldiniz'' başlığıyla sunduğu haberde, Cizre Belediye Başkanı İmret'in görüşlerine yer verdiği kaydedildi.

**

**İmret'in haber sitesine verdiği demeçte, ''Bir söz vardır, barış olacaksa Cizre'den başlayacaktır ve savaş da olacaksa Cizre'den başlayacaktır'' ve ''Türkiye'de bir iç savaş yürüttüğümüzü söyleyebiliriz'' şeklinde ifadeler kullandığına işaret edilen açıklamada, ''Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik'' ve ''Terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçları kapsamında, söz konusu iddiaların soruşturulması gerektiği vurgulandı.

**

**Bu nedenle İmret hakkında ''Halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik ve terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçlarından soruşturma açıldığı ve suç yeri itibariyle dosyanın Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği belirtilen açıklamada, ayrıca idari yönden yasal gereği için İçişleri Bakanlığı'na yazı yazıldığı bildirildi.

**

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler