HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

e-devlet'e yangın darbesi

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde önceki gün çıkan yangın, e-devlet üzerinden yapılan tüm çalışmaların kilitlenmesine neden oldu.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nce Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının kimlik bilgilerinin tutulduğu Merkezi Nüfus İdare Sistemi’nde (Mernis) çıkan yangın vatandaşları zor durumda bıraktı. Önceki gece saat 04.00 sularında başlayan yangının trafoların fazla ısınması nedeniyle çıktığı öğrenildi. Yangın sonucunda trafolar kullanılamaz hale gelirken, Mernis sistemi de yangından ciddi şekilde etkilendi.

Yangın sonrasında emniyet yetkilileri bir sabotaj olup olmadığını araştırdılar. Ancak yangının trafoların fazla ısınması nedeniyle çıktığı herhangi bir sabotaj ihtimalinin bulunmadığı tespit edildi.

Trafoların arızalanması sonucunda Mernis sistemi de dünden itibaren kullanılamadı. Mernis sisteminden aldığı bilgileri kullanarak işlem yapan kurumların kapısını çalan vatandaşlar dün işlem gerçekleştiremedi. Sistemin kullanılamaması pasaport, trafik tescil, sağlık gibi hizmetlerin verilememesine neden oldu.

İçişleri Bakanlığı, yangın, deprem gibi afetlere karşı geçtiğimiz yıllarda Mernis’deki verileri Konya’da kurulan başka bir merkezde depolama yoluna gitmişti. Genel Müdürlük belirli periyortlarda eldeki verileri Konya’daki bu merkeze göndererek güncelleştirmesini sağlıyor. Ancak Konya’daki merkezin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde herhangi bir doğal afet çıkması halinde anında devreye girecek şekilde kurulmadığı, sistemin geri besleme yapmasının birkaç gün sürdüğü iddia edildi.

İçişleri Bakanlığı kaynakları trafo yangının Mernis projesine herhangi bir zararı olmadığını belirtiyor. Sistemin birkaç gün içinde yeniden devreye sokulacağı ifade edildi.

Kimlik bilgilerinin tutulduğu Mernis sisteminin veri tabanını günümüzde neredeyse tüm kamu kurum ve kuruluşları kullanıyor. Vergi dairelerinde yapılan işlemlerden, pasaport ve trafik tescil işlemlerine, asker alımlarından, mahkeme kayıtlarına kadar sistemin veri tabanı kullanılıyor. Sağlık, sosyal güvenlik, milli eğitim, nüfus, yurt dışına giriş çıkış hizmetleri de Mernis veri tabanına göre yürütülüyor.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler