HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Feyzioğlu'ndan açıklamalar

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma'daki maden faciasına yönelik hazırlanan bilirkişi raporunda oynama ve değişiklik yapıldığına ihtimal vermek istemediğini belirtti.

Feyzioğlu'ndan açıklamalar

SOMA (Manisa), (DHA) - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Soma'daki maden faciasına yönelik hazırlanan bilirkişi raporunda oynama ve değişiklik yapıldığına ihtimal vermek istemediğini belirterek, "Buna ihtimal dahi vermek istemiyorum. Çünkü bu bahsettiğiniz suçtur. Bir suçu bir başka suçla gizlemeyi biz kabul etmeyiz" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız'a 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerin aileleri tarafından teşekkür plaketi verildi. Üzerinde madenci figürü bulunan plaketleri, Türkiye'yi yasa boğan maden faciasında eşini kaybeden Aslı Yıldırım ve oğlunu kaybeden İsmail Coşkun takdim etti. Soma Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen törende Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, avukatlar adına TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'na onur ödülü verdi.

Burada madenci ailelerine seslenen Feyzioğlu, "Sizi asla ama asla yalnız bırakmayacağız" dedi. "Şimdi yetim hakkı ödeme zamanı" diyerek bir yardım kampanyası başlattıklarını belirten Feyzioğlu, "Tabii ki kimseyi biz yetim bırakmadık. Kenarda durup, 'Sorumlu değiliz' diyemezdik. Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından küçük bağışlar geldi. 1 milyon 200 bin lira civarında veya biraz üzerinde bir rakam toplanabildi. Türk Eğitim Vakfı ile oturup görüştük. Şu an 4 ile 5 yaşında olan 30 evladımızın anaokulundan üniversiteyi bitirene kadar bütün eğitim masraflarını Barolar Birliği'nin bu fonundan Türk Eğitim Vakfı üstlenmiştir" dedi.

"O BİLİRKİŞİ RAPORUNU DİDİK DİDİK İNCELEYECEĞİZ"

TBB Başkanı Feyzioğlu Soma'daki maden faicasına da değinip, "Önümüzdeki hafta raporun açıklanacağı bilgisi var. Bilirkişi incelemesine, keşfe bizzat Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız da katıldı. Can güvenliği olmamasına rağmen madende incelemelerde bulundular. Gaz seviyesi çok yüksek olmasına rağmen hayati tehlike bulunan şartlarda keşif yapıldı. Keşfin en azından hukuka uygun yapıldığını sayın başkanımız marifetiyle gözlemledik" dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in dün TBMM'ne soru önergesi olarak verdiği ve raporun daha önceden hazırlandığı ve gizlendiği konusundaki iddianın hatırmlatılması üzerine Feyzioğlu, "Bunu bilmiyorum. Ancak, bizim elimizde de o raporun dayandığı veriler var ve bizde kendi raporumuzu hazırlayacağız. O yüzden o bilirkişi raporu da bizim için bir veridir. O bilirkişi raporu bilimsel verilere aykırı hazırlandıysa bunu sizi temin ederim Türkiye Barolar Birliği ortaya çıkarır. Bu konuda rahat olunuz. Umarım bilirkişi raporunda hiçbir oynama, değişiklik olmaz. Buna ihtimal dahi vermek istemiyorum, çünkü bu bahsettiğiniz suçtur. Bir suçu bir başka suçla gizlemeyi biz kabul etmeyiz. Dosya açıktır, herkese açılacaktır. Raporu da biz alıp bir mutlak rapor olarak kabul etmeyeceğiz kuşkusuz. O raporu didik didik satır satır inceleyip doğru mudur, yanlış mıdır, bilimsel verilere uygun hazırlanmış mıdır yoksa birlerini kayırma niyeti var mıdır, bunu tespit edeceğiz. Bizim hiç kimseden çekinecek, korkacak halimiz yoktur. Hiç kimse de Türkiye Barolar Birliği'ne ve Manisa Barosu'na baskı uygulamayı aklının ucundan bile geçiremez zaten. O yüzden bu konuda müsterih olun" dedi.

"İDDİANAMENİN 1-1.5 AY İÇİNDE HAZIRLANACAĞINI DÜŞÜNÜYODRUM"

Madenci ailelerinden dava süreçlerini yakından takip etmelerini isteyen Feyzioğlu, "En azından iş davaları Soma'da takip edilecek. Soma'da bir iş mahkemesinin kurulmuş olması başka mağduriyetleri de bir miktar hafifletecektir. Ceza davası ise Akhisar'da görülecek. Ağır Ceza Mahkemesi Akhisar'da olduğu için. Henüz iddianamesi olmadığı için bir zaman vermek mümkün değil, ancak tahminen 1-1.5 ay içerisinde iddianamenin hazırlanması gerekir diye düşünüyorum" diye konuştu.

Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciasının ardından o korku ve endişelerle madencilerin tekrar yeraltına indirilmesinin insan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Feyzioğlu, şunları söyledi:

"Devletin buna bir tedbir getirmesi gerek. Açlığa da mahkum ederek olmaz. 'Madene inme' demek bir çözüm değil. Bu çocukların karnı nasıl doyacak? Bu kazanlar nasıl kaynayacak? Kanunla bir şey yapıyorsunuz, 'Oldu' diyorsunuz, ama olmuyor. Çözüm olması için karınların doymasını sağlamak lazım."

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler