HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Hayvanlara Özgürlük Partisi’ kuruluyor

Dünyada sayılı örnekleri bulunan ‘Hayvanlara Özgürlük Partisi’ (HÖP) kuruluyor.

'Hayvanlara Özgürlük Partisi’ kuruluyor

**Diren Selimoğlu/Mynet Haber

**

Siyaset hayatında yerini almaya hazırlanan partinin kurucularından ve aynı zamanda hayvan özgürlüğü mücadelesinde Türkiye’nin önde gelen vegan aktivistlerinden Metin Kılıç, HÖP’ü Mynet için anlattı

Önce tanışalım. Kimsin, nesin, hayvan hakları aktivistliği nasıl başladı?

- Tabii ki, ben Metin Kılıç Vegan aktivistim, memleketim Iğdır ancak çocukluğumdan beri İstanbul'da yaşıyorum, yaklaşık 20 yıldır Hayvan Özgürlüğü konusunda aktif birşeyler yapmaya çalışıyorum ve son yıllarda gerek Hayvan Özgürlüğü konusundaki birikimlerimiz ve gerekse veganizm konusundaki bilgilerimizi aktarmaya çalışıyorum...

Çok net bir soru. Türkiye’de hayvan hakları var mı?

- Çok net bir cevap vereyim ben de; Türkiye'de Hayvan Hakları yoktur. Bunları tekrar tekrar söylüyoruz ve söylemekten de bıkmadan, usanmadan devam edeceğiz. Henüz TCK da hayvan katliamları ya da hayvan istismarları suç teşkil edilmiyor! Hala hayvanlar ‘’can’’ değil de kabahatler kanununa alınmış birer meta olarak görülüyor.

Ve bu durumu değiştirmek için elimizden gelenini yapmaya çalışıyoruz. Yani Türkiye'de Hayvan Hakları var diyebilmemiz için önce 5199 Hayvan Hakları yasası kabahatler kanunları içerisinden çıkartılıp TCK’ya alınıp ve ciddi ciddi uygulamalar yapılmalıdır.

Hayvan hakları denince ne akla gelmeli? Senin için hayvan hakları nedir?

- Bana göre Hayvan Hakları denince; öncelikle insanlar Vegan olmalı hiçbir şekilde hayvanları yememeli, hiçbir şekilde hayvan ölümlerine ve hayvan istismarına yani sömürüsüne ortak olmamalı.
Hayvan Hakları sadece bir iki türü sevip, koruyup diğer türlerin ölümüne sebebiyet vermek değildir. Hayvan insan ırkı dışındaki bütün sinir sistemine sahip olup ceninde büyüyen milyon tür canlının ismi olduğunu herkesin hatırlaması gerektiğinin ve böyle bilinmesini isterim...
Yani kısaca Hayvan Hakları = Veganizm olabilir.

Partinin amacı tam olarak nedir? Bu amaçlara ulaşmak için strateji/plan/programlarınız neler?

- Kısaca partimizin amacı; öncelikle tabii ki ‘’hayvan özgürlüğü’’ ancak örneğin insanlar ve dünya için amacı olan bütün dünyadaki partiler gibi de her durum ve her yönüyle siyasi bir parti olacak. Bizim en belirgin farkımız dünyadaki insan merkezci, türcü, ırkçı vb. tutarsız partiler gibi olmayacak. Hayvanlarla insanların eşit canlı varlık olduğunu biliyor ve uygulamada da partimiz siyaset yoluyla bunu her kesime anlatmak gibi bir amacımız var.

Bu amacımıza ulaşmak için adım adım gitmek istiyoruz.
Öncelikle partimizin resmi kuruluşunu yapabilmemiz için bir sponsor ya da sponsorlar bulmamız lazım ve sonra duruma göre farklı farklı plan ve projelerle halkın karşısına çıkmayı planlıyoruz. Örneğin biz diğer partilerden farklı olarak seçim kampanyalarımızda adaylarımızı hayvan kardeşlerimizi göstermeyi planlıyoruz. Yani milletvekili adaylarımız kedi, köpek, inek, eşşek, at ya da tavuk olabilecek ve biz insanlar olarak onların temsilcileri olacağız vb değişik şeyler yapacağız...

Veganlık hangi kavramlarla aynı tutulmalı, hangi kavramlarla ayrılmalı?

- Veganlık eşittir Hayvan Özgürlüğüdür. Yani sadece hayvan severlik tabiki veganlıkla alakalı değildir. Bir tarafta hayvanları yiyip diğer tarafta kedi ya da köpeğin haklarını savunmaya çalışmak tabiki tutarsızlıktır ve bu durumu herkes iyi düşünüp ve kendine özeleştiri yapmalı mutlaka. Yani bu durumda Veganlık = Hayvan Özgürlüğü bu kavramlar yanyana gelebilir bunun dışındaki oluşumlarla terstir.

Partinizde aktif bir şekilde rol almak için vegan ya da vejeteryan olmak şart mı?
Mesela ben partinize katıldım. Benden beklentiniz neler? Ne yapmalıyım, ne yapmamalıyım?

- Partimizin kapısı her kesime ve herkese açıktır ve yanlış anlaşılmasın partimiz sadece vegan ya da vejetaryenlere ait değildir ve ancak ağırlıklı partimizin daha tutarlı ve daha etik olabilmesi için aktif rol alma olayı önce veganlara düşecek ki hem örnek bir parti olsun hem de daha doğru işler yapalım diyoruz sonra sırasıyla vejetaryen ve hatta vejetaryen olmayanlar da allttan yükselebilirler. Bizim öncelikle sadece üyelerimizden değil herkesten isteğimiz ve ricamız hayvanların yaşam hakları için gecikmeden vegan olmalarıdır. Dolayısıyla da tabiki bizim tek temenimiz zamanla partimizin tam olarak bütün kadrolarının vegan olmasıdır böylesi daha anlamlı ve daha özel olurdu.

Partinizin tek konusu hayvanlar mı? Eğildiğiniz başka politikalar var mı?

- Tabii kii partimizin tek konusu ve tek amacı Hayvan Özgürlüğü değildir ancak tüzüğümüzün 1. Maddesi ve ilk başlığı Hayvan Özgürlüğüdür.
Sonra sırasıyla ülkemizde ve dünyada olabilen kötü gidişe bir dur demek adına savaşlara karşı olmak, sömürülen ve hakları ellerinden alınan Kadın-Çocuk, LGBTİ bireyleri, Mülteciler, Evsizler vb bütün kesimler için mücadele edeceğiz...

Şu an Meclis'teki partilerin bu konuda bir çalışması var mı? Onların kapısını çalmayı denediniz mi? Herhangi bir engel/olumsuzlukla karşılaştınız mı?

Şuan mecliste olan dört büyük partinin de Hayvan Özgürlüğü konusunda pek bir çalışması ya da mücadelesi yoktur. Ancak en son genel seçimlerde bizim bu partimizin resmi kuruluşu yapılamayınca, yetişmeyince ve biz henüz hazır olmadığımızdan dolayı ben de Zonguldaktan HDP den 2. Sıradan aday oldum ancak tabii ki AKP’nin savaş ve kaos çıkartması sonucu ne doğru dürüst seçim kampanyası yürütebildik ne de Hayvan Haklarını tanıtamadık hatta aday olduğumdan bile milyonların haberi bile olmadı...

HÖP şu an hangi aşamada?

- Şuan kısaca HÖP’ü kurabilmemiz ve hızla örgütlenmemiz için bizim acilen sponsor ve ya sponsorlara ihtiyacımız var geri kalan herşeyimiz hazırdır. En son röportajımızdan sonra yine ülkenin her tarafından çok fazla mesaj ve destekleri hissettik. Genç ve ağırlıklı kadınlardan oluşan çok ciddi ve dinamik bir kitlemiz hazırda bekliyor anlayacağınız.

Vegan ol mutlu ol...

Saygı ve Sevgilerimizle

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler