HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İlber Ortaylı’dan ‘Ermeni Soykırımı’ yorumu: Almanlar kendilerine suç ortağı arıyor

Tarihçi İlber Ortaylı, Almanya'da kabul edilen ve 1915’te yaşanan olayların ‘soykırım’olarak kabul edilmesini sağlayan yasa tasarısı hakkında, ‘Almanlar kendilerine suç ortağı arıyor dedi.

İlber Ortaylı’dan ‘Ermeni Soykırımı’ yorumu: Almanlar kendilerine suç ortağı arıyor

Almanya parlamentosu önceki günkü oylamada bir çekimser, bir ret oyuna karşılık neredeyse oy birliğiyle tasarıyı kabul etmiş, böylece Almanya ‘Ermeni soykırımı’nı tanıyan 29’uncu ülke olmuştu.

Hürriyet gazetesinde oylamayı bugünkü köşesine taşıyan Ortaylı, soykırım suçunun hem geçmiş hem de gelecek kuşakları kapsayan son derecede yaralayıcı ve damgalayıcı bir suç olduğunu belirtti ve Türkiye tarihinde kimsenin bu suçlamayı hak etmediğini söyledi.

Her boğazlaşma, her etnik çatışma ve karşılıklı katliam, yani mukatelenin, ‘soykırım’ olarak nitelendirilemeyeceğini iddia eden Ortaylı, “Reich Almanyası’nın bu özgün suçu, rastgele dönemleri ve kavimleri nitelendirmek için uygun değil ve insanlığın her kesimini bu suça ortaklıkla itham etmek sağlıklı bir değerlendirme sayılamaz; olsa olsa suçluluk damgasını yayma gayretidir. Almanya’daki tasarıyı destekleyenlere, ‘Siz kendinize suç ortağı arıyorsunuz’ demeli.”

Almanların ikinci dünya savaşı sırasında Yahudilere uyguladığı soykırımı ifade eden Holokost kavramını, dünyaya yaymak istediklerini, Yahudilere yapılanların her yerde olduğunu empoze etmek istediklerini savunan Ortaylı, amacın ise kendilerini arındırmak olduğunu dile getirdi.

Özdemir kariyerinde yeni bir tırmanma yolu buldu

İlber Ortaylı’ya göre, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de, birkaç sene önce tarihin tarihçilere ait olduğunu söylemesin rağmen, kariyerinde yeni bir tırmanma yolu olarak soykırımı kullandı.

‘Ermeni soykırımı’ tasarısını Alman meclisine taşıyan başlıca isimlerden Özdemir, tasarının 1915’te yaşananlarda Almanya’nın sorumluluğuyla ilgili olduğunu, kararın Türkiye karşıtı bir girişim olmadığını söylemişti.

Batı toplumuyla bütünleşmek için herkesin kendine göre bir yol bulduğunu söyleyen Ortaylı, “Bu nasıl bir soykırım kararı ki iktidar partisinin ve koalisyonunun önde gelen liderleri, üstüne her iki partiden birçok isim oylamaya girmediği halde her iki taraftan da derece derece gürültü koparanlar var. Bu yaklaşımları mantıken tasvip mümkün değil” dedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler