HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?

Kadir Gecesi ne zaman sorusu, mübarek Ramazan ayının son haftasına girdiğimiz günlerde daha çok sorulmaya başlandı. Bin aydan değerli olan Kadir Gecesi, Ramazan-ı Şerif ayının 27 gecesi idrak ediliyor. Peki 2017 Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? Kadir Gecesi nasıl ibadet etmeli? Kadir Gecesi'na dair detaylar haberimizde. İşte 2017 Kadir Gecesi ve dini günler takvimi...

Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?

Kadir Gecesi ne zaman, hangi gece idrak edilecek? Onbir ayın sultanı Ramazan ayının son haftasına girdik. Bu durumda en çok merak edilen konu Kadir Gecesi ne zaman oluyor. Bin geceden hayırlı olan Kadir Gecesi, hicri olarak Ramazan ayının 27. gecesi idrak ediliyor. Peygamber Efendimizin "Siz Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son günündeki tek rakamlı gecelerde arayınız" sözüne karşılık bu on günde Kadir Gecesi'ni yakalamak, denk düşmek için camilerde itikafa girildi. Peki Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi nasıl ibadet etmeli? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? İşte Kadir Gecesi ve 2017 dini günler takvimi...

KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Ramazan ayının 27. gecesi yani 2017 yılının 21 Haziran Çarşamba akşamını 22 Haziran Perşembe gününe bağlayan gece Kadir Gecesi olarak idrak edilecek. Bunun yanında Kadir gecesinin zamanı, Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. Peygamber Efendimiz, Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

KADİR GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?

* Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

* Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar. Süfyan-i Sevri:“Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313). * Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

* Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

* Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

* Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

KADİR GECESİ NAMAZI

Bu gece dört rek’at Kadir Gecesi namazı kılınır:

1'inci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,

2'nci rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf,

3'üncü rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İnnâ enzelnâhü...,

4'üncü rek'atte: 1 Fâtiha, 3 İhlâs-ı Şerîf okunur.

Namazdan sonra:

• 1 defa, “Allâhü ekber Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd.”

• 100 “Elem neşrah leke...” sûresi,

• 100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi,

• 100 defa da Resûlullâh Efendimizin Hz. Âişe vâlidemize öğrettiği “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü'l-afve fa'fü annî” duâsı okunur ve duâ edilir.

KADİR GECESİ'NDE NASIL DUA EDEBİLİRİZ?

Kadir Gecesi'nde nasıl dua etmeli? Peygamber Efendimiz, Kadir Gecesi'nde nasıl dua etmeli sorusuna şu şekilde cevap veriyor; Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor: "Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." "Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."

Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor : -Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu: - Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Peygamberimiz (sav) buyuruyor: "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."

2017 DİNİ GÜNLER

Üç Aylar'ın Başlangıcı - 29.03.2017
Regaib Kandili - 30.03.2017
Mirac Kandili - 23.04.2017
Berat Kandili - 10.05.2017
Ramazan'ın Başlangıcı - 27.05.2017
Kadir Gecesi - 21.06.2017
Arefe (Ramazan) - 24.06.2017
Ramazan Bayramı - 25.06.2017
Arefe (Kurban) - 31.08.2017
Kurban Bayramı - 01.09.2017
Hicri Yılbaşı - 21.09.2017
Aşure Günü - 30.09.2017
Mevlid Kandili - 29.11.2017

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler