HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Köprü prematüre bebekler için ışıklandırıldı

Prematüre Bebek Koalisyonu, Dünya Prematüre Günü etkinlikleri kapsamında, Boğaziçi Köprüsü mor renge bürüdü.

İSTANBUL (İHA) - Prematüre Bebek Koalisyonu, Abbott Türkiye’nin katkılarıyla Türkiye’de prematürelik hakkında farkındalığı artırmak ve prematüre bebeklere dikkat çekmek için Boğaziçi Köprüsü’nün mor renkte aydınlatılmasını sağladı.

Vatandaşlar ve katılımcıların büyük ilgisini çeken etkinlikte Boğaziçi Köprüsü uzun bir süre mor renkte kaldı.

TBMM Sağlık Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Bakım Hizmetleri Dairesi yetkililerinin de içerisinde yer aldığı PremaTürk: Prematüre Bebek Koalisyonu Başkanı Doç. Dr. Nurullah Okumuş, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yaptıkları ışıklandırma başvurusunun kabul edilmesinden mutlu olduklarını söyledi.

Her yıl 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde tüm dünyada ailelerin, hasta gruplarının, sağlık hizmeti sunanların, dernek ve vakıfların ortaklaşa düzenledikleri global etkinliklerle erken doğan küçük bebeklerin ve ailelerinin durumlarına dikkat çekilmektedir. Bu yıl ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Dünya Prematüre Günü’nde birçok ülkede mor ışıklandırma etkinliğinin gerçekleşeceğini belirten Okumuş, mor rengin erken doğum sorunu ile karşılaşan herkesin acılarını yansıtmak ve onlara mücadelelerinde yalnız olmadıklarını hissettirmek için seçildiğini kaydetti.

Okumuş, Boğaziçi Köprüsü’nün prematüre bebekleri temsil eden mor renkte ışıklandırılmasıyla, giderek artan prematüre bebeklerin sorunlarına dikkat çekmeyi hedeflediklerini belirterek şunları söyledi, "Türkiye’de bir yılda yaklaşık 1,3 milyon doğum olmakta ve bu doğumların yüzde 12’si prematüre yani erken doğum olarak gerçekleşmektedir. Bu da yaklaşık her yıl 150 bin prematüre bebeğin doğduğunu göstermektedir. Türkiye’de ve tüm dünyada prematüre doğumlardaki artış nedeniyle prematüre doğan bebekler ve sorunları giderek önem kazanmaktadır. Koalisyon olarak bu yıl hazırladığımız “Hayata Prematüre Başlayanlar” raporunda prematüreliğin nedenleri, Türkiye’de ve dünyadaki sayısal verileri, bakım sürecindeki yeni gelişmeler, prematürelerin akut ve kronik sorunları, hastanede tedavi ve evde bakım uygulamaları, aile-toplum üzerindeki etkileri, oluşturduğu finansal sorunlar gibi başlıklarda geniş bir içerik ve çözüm önerilerine yer verildi ve bebeklerin ve ailelerinin karşılaştığı sorunların ele alınması için ilgili paydaşları aşağıdaki 5 öneri ile harekete geçmeye davet ettik” dedi.

PREMATÜRE BEBEK KOALİSYONU HAKKINDA

PremaTürk: Prematüre Bebek Koalisyonu, Türkiye’de prematüreliğin önlenmesi, çağın gerektirdiği ölçütlerde prematüre sorunlarının tedavisi, uygun prematüre bakımının sağlanması, prematüreliğin aile ve toplum üzerindeki etkilerinin ortaya konması ve çözüm önerilerinin oluşturulması, resmi ve sivil kurumların bilgilendirilip prematüreliğin getirdiği problemler konusunda farkındalığın sağlanması ve bu problemlerin çözümü için politikaların oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla 27 Haziran 2012 tarihinde oluşturuldu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler