HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mersin ve Adana HDP binasında patlama

Adana ve Mersin'de HDP İl Başkanlıklarının bulunduğu binalarda bu sabah patlamalar meydana geldi.

Mersin ve Adana HDP binasında patlama

Binalarda ve parti merkezlerinde hasara yolaçan patlamalar sırasında Adana'da 3 kişi yaralandı. Adana'daki patlama kargo paketinden, Mersin'deki ise dün gönderilen çiçeğin patlaması sonucu gerçekleşti.

Mersin’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) il teşkilatının bulunduğunu binadan büyük bir patlama sesinin duyulduğu bildirildi. Aynı dakikalarda Adana HDP il başkanlığının bulunduğu 3 katlı binanın ikinci katında da patlama meydana geldi.

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ

Adana Mersin patlamalarına Hükümetten ilk tepki Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'ten geldi. Bakan Çelik HDP Mersin ve Adana il binalarına yapılan saldırıyı kınadı.

HDP Mersin ve Adana il binalarında yaşanan patlamaları sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden değerlendiren Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Adana HDP Seyhan ilçe binası Ve Mersin HDP binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum. Yaralılara acil şifa diliyorum. Bir siyasi partiye yapılan saldırı tüm partilere ve demokrasiye yapılmış demektir. Bu saldırı HDP'ye, tüm siyasi partilere ve seçim sürecine yapılmıştır. Lânetliyoruz bu saldırıyı. HDP teşkilatına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU: SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUM

Erzurum’da ilk mitingi yaptığımda bütün partilere çağrıda bulundum. Dedim ki gelin bu seçim kampanyasını bir demokrasi şölenine çevirelim. Kimse kimseye hakaret etmesin, şiddete yol açmasın. Hepimiz şiddete teröre karşı dimdik duralım. Hatta yuhalamak söz konusu olduğunda biliyorsunuz özellikle rica ettim, hiçbir şekilde kimseyi rencide etmemeye.

"MAALESEF BU SABAH ALDIĞIMIZ HABER"

Ama maalesef bugün sabah aldığımız haberler hepimizi büyük bir üzüntüye sevk etti. Adana ve Mersin’de HDP binalarına saldırılar oldu. buradan açık söylüyorum, Ak Partigenel başkanı olarak, başbakan olarak söylüyorum. Kim seçim kampanyasına şiddet bulaştırırsa, şiddete yönelik çağrıda bulunursa onun karşısında en önce AK Parti duracak.

Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kime karşı olursa olsun her zaman saldırıların karşısında olduk. Kim yaparsa yapsın saldıranların her zaman hesabını sordum. İçişleri bakanımla görüştüm, net bir talimat da verdim. Arkasında kim varsa bu saldırıların, her türlü takibatı yapın dedin.

Birileri provokasyon yapabilir. Birileri seçim ortamını bozacak şiddet eylemlerinde bulunabilir. En başından beri bunu bekliyorduk. Hep kaygıyla izledik. Buradan net olarak bir kez daha söylüyorum. Bu saldırıları hem kınıyoruz, hem de müsebbibi kimse sonuna kadar takipçisi olacağız. Bütün partilere de çağrıda bulunuyorum. Hepimiz, partilere yönelik, seçim kampanyalarına yönelik saldırılar konusunda ilkeli olalım. Bizim de bir çok seçim büromuz saldırıya uğradı. Siirt’te van’da ağrı’da o zaman da bu çağrıda bulunduk. Şimdi de HDP CHP MHP liderlerine ve teşkilatlarına çağrıda bulunuyorum. Hep beraber şiddetin karşısında olmaya kararlı bir şekilde devam edelim.

Yalnız şunu da ifade edeyim. Bu saldırılara hareketle, saldırılar yön saptırarak hükümeti AK Parti’yi suçlayacak niteliğe bürünürse buna da taviz vermeyiz. Biz en başından itibaren söyledik. Kimse de buradan bir mağduriyet ve hükümeti suçlayıcı bir tutuma girmemelidir.

HDP'li Pervin Buldan'dan çok sert tweet

HDP milletvekili Pervin Buldan patlamalar sonrasında Twitter hesabından sert bir mesaj paylaştı.

Buldan mesajında “Ne Cumhurbaşkanı, ne Başbakan ne de Hükümet'in diğer yetkilileri bugünkü saldırılarla ilgili kınama yapmasınlar. Sussunlar yeter...!!” ifadelerini kullandı.

"LAF OLA BERİ GELE"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, HDP yetkililerinin, Adana ve Mersin'de parti binalarına yönelik yapılan saldırıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sorumlu tutmalarını değerlendirdi. Kalın, "Söz ola beri gele... Defalarca seçim güvenliği ile ilgili açıklama yapmış bir Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Hükümete suçlamada bulunursanız, o zaman samimiyet sorgulanır. Başka art niyetler aranır" dedi.

BOMBA BÖYLE GELDİ

Alınan bilgiye göre dün kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi tarafından canlı saksı çiçeği parti binasında getirildi. Ancak parti binasında bulunan görevliler durumdan kuşkulanarak çiçeği içeri almadı.

Bunun üzerine içinde zaman ayarlı ses bombası yerleştirilen çiçek parti binasının 1 ‘nci katındaki teras bölümüne bırakıldı. Ses bombasının partililerin terasta kahvaltı yapmak üzere hazırlık yaptığı sırada patlatıldığı bildirildi..

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: DİZ ÇÖKTÜREMEYECEKLER

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adana ve Mersin il başkanlıklarına çiçek ve kargo paketlerindeki bombaların patlaması sonucu 3’ü ağır 6 kişinin yaralandığını belirtti. Önder, “Bunlar atını itini nallayıp üzerinize geliyorlar. Bu dizimiz toprağı görmedi, görmeyecek. Bize diz çöktüremeyecekler.” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Adana ve Mersin il başkanlıklarına çiçek ve kargo paketlerindeki bombaların patlaması sonucu 3'ü ağır 6 kişinin yaralandığını belirtti. Önder, "Bunlar atını itini nallayıp üzerimize geliyorlar. Bu dizimiz toprağı görmedi, görmeyecek. Bize diz çöktüremeyecekler." dedi.

SEÇİM NOKTALARINA 62 KEZ SALDIRI
Ankara'da katıldığı bir radyo programında açıklamalarda bulunan Önder, seçim çalışmalarına başladıkları günden bu yana HDP'nin seçim noktalarına 62 kez saldırı düzenlendiğini söyledi. Önder, Adana binasındaki saldırıda ise 3'ü ağır olmak üzere 6 vatandaşın yaralandığını bildirdi.

"ONLAR İÇİN BİR TEHDİT OLMASAYDIK BU SALDIRILAR GERÇEKLEŞMEZDİ"
HDP'yi bölge partisi olmakla itham eden fakat yükselişi gördükleri için faşizan bir yönelikle 'Siz tekrar bölge partisi olun' diyenlerin saldırıları tertiplediklerini savunan Önder, şu ifadeleri kullandı: "Bizim sağladığımız açılımla bütün kesimlerde bir yaratınca bu yönelimi kesmek için saldırılar gerçekleştiriliyor. Bu bizim gelişmekte olduğumuzun göstergesi, onlar için bir tehdit olmasaydık böyle kanlı saldırılar gerçekleşmezdi."

"BUNLAR ATINI İTİNİ NALLAMIŞ ÜZERİMİZE GELİYORLAR"
Önder, "Cumhurbaşkanı, Başbakan, Kabine Üyeleri'nin bize söylediği sözlerin yüzde 5'i normal genel demokrasinin egemen olduğu bir ülkede söylense nefret suçu kapsamında soruşturmaya uğrar. Bunlar atını itini nallamış üzerimize geliyorlar. Bu ülkede ümidi tükettiler, seçim havası yok. Eşit yurttaşlığı elinden aldılar. Biz bu topraklar umut getirdik, bu ham bir umut değil. Bu dizimiz toprağı görmedi, değmeyecek. Bize diz çöktüremeyecekler." diye konuştu.

HDP'LİLERDEN POLİSE TEPKİ

Patlama sonrası iş merkezine gelen bazı HDP'liler polise tepki göstererek olayın provokasyon olduğunu söyledi.

YARALILARIN KİMLİKLERİ

Yaralılardan birinin kimliğinin Hüseyin Beyaz olduğu öğrencildi. HDP Seyhan İlçe Teşkilta Başkanı Beyaz'ın sağlık durumu iyi.

Selahattin Demirtaş'tan saldırı sonrası ilk açıklama

HDP lideri Selahattin Demirtaş bugün sabah saatlerinde HDP Adana ve Mersin binalarındaki patlamalarında ardından Twitter'dan açıklama yaptı. Demirtaş; "Bu gün saat 17'de Mersin mitinginde olacağız. Daha coşkulu, daha neşeli, daha moralli olacağız. Herkesi bekleriz" iletisini paylaştı.

HDP'DEN İLK AÇIKLAMA

Adana ve Mersin il başkanlıklarına gönderilen çiçek ve kargo paketlerindeki bombaların patlaması sonrasında HDP’den yazılı açıklama yapıldı.

HDP açıklamasında, “Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir” denildi.

İşte HDP açıklamasının tamamı:
“7 Haziran seçimleri yaklaştıkça partimize yönelik saldırılar da artıyor. Bugüne kadar Genel Merkezimiz dahil olmak üzere yaklaşık 60 noktada parti binalarımız, araçlarımız, üyelerimiz ve gönüllülerimiz saldırıya uğradı. Bu sabah Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırılar da işin hangi boyuta geldiğini gösteriyor. Adana il binamıza yapılan saldırıda 6 yöneticimiz ve çalışanımız yaralanmıştır.

Siyasi iktidar destekli karanlık güçler devreye sokularak partimizin gelişmesi ve seçim çalışmaları engellenmek isteniyor. Bu saldırıların siyasal sorumluluğu başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Başbakan ve diğer AKP Hükümeti mensuplarına aittir. Her konuşmalarında partimizi hedef gösteren, Eş Genel Başkanlarımıza, parti yöneticilerimize ve vekil adaylarımıza hakaret eden ve iftira atan bu zihniyet bugün yeni ürünlerini Adana ve Mersin’de almıştır.

Şu bilinsin ki, hiçbir güç HDP’nin Türkiye halklarıyla buluşmasını engelleyemeyecektir. ‘Yeni Yaşam’ ve ‘Büyük İnsanlık’ çağrılarımız Türkiye’nin dört bir yanında hayat bulmaya devam ediyor.

Adana ve Mersin il binalarımıza yapılan bombalı saldırıları nefretle kınıyor, sorumluların bir an önce açığa çıkarılmasını bekliyoruz.”

YALÇIN AKDOĞAN: PROVOKATÖRLERİN OYUNU TUTMADI

Adana ve Mersin'de HDP il binasına yönelik saldırıyı kınayan BaşbakanYardımcısı Yalçın Akdoğan, seçim sürecine, şiddet karıştırmaya çalışan provokatörlerin, oyununun tutmadığını söyledi.

Patlamalara ilişkin Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan Akdoğan, "Adana ve Mersin'deki HDP bürolarına yapılan saldırıyı kınıyor, HDP'ye ve yaralı vatandaşlarımıza geçmiş diliyorum. Seçim sürecine şiddet karıştırmaya çalışan provokatörlerin oyunu tutmamıştır, tutmayacaktır" dedi.

ÖZEL BİRİM KURULDU

Adana'da HDP İl binasına yönelik saldırının aydınlatılması için özel birim kuruldu.

Seçim bölgesi Adana'da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, saldırının ardından Adana Valisi, Emniyet Müdürü, Jandarma Komutanı ve MİT Bölge Başkanı ile değerlendirme toplantısı yaptığını açıkladı. Saldırıyı aydınlatmak için özel bir birim kurulduğunu belirten Bakan Çelik, saldırıyı her bakımdan incelediklerini ifade etti.

CHP'DEN HDP AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Adana ve Mersin'deki HDP il binasına yönelik saldırıya ilişkin, "AKP kurmaylarının tahrik edici açıklamaları, hükümete bağlı olan kolluk güçlerinin tutumu, saldırıların linç boyutuna ulaşmasının temel sebebidir" dedi.

Tanrıkulu, Twitter hesabından yapığı açıklamada "İki gün önce HDP'ye yönelik saldırılarla ilgili hükümeti uyardığım basın açıklamamı tekrar paylaşıyorum" diyerek şöyle devam etti:

"7 Haziran tarihine Cumhurbaşkanının iktidar partisi için miting meydanlarında oy istediği bir atmosferde girerken başta HDP olmak üzere CHP'nin de seçim bürolarına yönelik provokatif saldırıların her gün arttığına tanıklık ediyoruz. Zaten baraj yüzünden adaletsiz bir ortamda girilen seçimlere, oy oranı her geçen gün daha da düşmekte olan AKP'nin lehine yeni provokasyonların devreye sokulduğu anlaşılıyor.

AKP kurmaylarının tahrik edici açıklamaları, hükümete bağlı olan kolluk güçlerinin tutumu, saldırıların linç boyutuna ulaşmasının temel sebebidir. HDP'ye yönelik saldırıların hepsi önlenebilir, engellenebilir saldırılardır! Ancak kolluk güçleri bu saldırılara seyirci kalmakta, hükümetin ilgili bakanlıkları da bu tutumu desteklemektedir.

Demokratik bir ortamda gerçekleşmesi gereken seçimler, iktidarı kaybetme korkusundan dolayı iyice saldırganlaşan AKP'nin gerçek yüzünü ortaya koymaktadır. Ancak korkunun ecele faydası yok; AKP, iktidarının sonuna gelmiştir ve hiçbir baskı, halkın özgür iradesine ipotek koyamaz! Biz CHP olarak sadece kendi seçim bürolarımıza değil, tüm siyasi partilere yönelik saldırı ve provokasyonları da halkın iradesine yapılmış saldırılar olarak görüyor ve kınıyoruz! Başta İçişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm birimler, bu tür saldırılar sonucu meydana gelen her türlü kaybın doğrudan sorumlusu olacaktır!"

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler