HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

PYD ve YPG açılımı nedir?

Terör olaylarının artmasıyla YPG'nin açılımı tekrar gündeme geldi. PYD'nin kolu olan YPG nedir, YPG açılımı nedir? Sorulara yanıt arandı. İşte bu soruların yanıtı...

PYD ve YPG açılımı nedir?

Türkiye yaşanan terör olaylarıyla sarsıldı. Ankara'da 5 ayda yaşanan 3 patlamanın ardından İstanbul'da da terör saldırısı meydana geldi. İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamada 5 kişi hayatını kaybederken, 7'si ağır 36 kişi yaralandı. Polis olay yeri etrafından güvenlik çemberi oluştururken, İstiklal Caddesi trafiğe kapatıldı. Bölgeye sadece, polis, itfaiye, ambulans araçları girebiliyor. Yine bölgeye çok sayıda polis, ambulans, itfaiye sevk edildi. 17 Şubat'ta meydana gelen terör saldırısının üzerinden 1 ay bile geçmemişken Ankara'nın kalbi Kızılay'da patlama meydana gelmişti. 18.45 sıralarında Güven Park'taki otobüs duraklarının yakında bir aracın patlaması sonucunda 37 kişinin hayatını kaybetmişti, 70'den fazla vatandaş yaralandı. 28 kişi öldüğü 61 kişi yaralandığı 17 Şubat Ankara saldırısını YPG'nin düzenlediği iddia edilmiş ancak sonra patlamayı TAK üstenmişti. 13 Mart Ankara saldırısını gerçekleştiren teröristlerden biri olan Seher Çağla Demir'in YPG kamplarında eğitim aldığının belirlenmesinin ve İstanbul saldırılarının ardından gözler yine terör örgütlerine çevrildi, vatandaşlar YPG nedir, YPG açılımı nedir, konumu nerededir? YPG'nin amacı nedir? gibi sorulara yanıt aradılar. Biz de YPG nedir? Sorusunu Mynet kullanıcıları için bir araya getirdik.

YPG NEDİR?

YPG, PKK'nın Suriye'de konuşlanan kolu olan PYD'nin silahlı kanadına verilen isimdir. Tam açılımı Kürtçe "Yekineyen parastina gel" dir. Türkçe'de "halkçı koruma birlikleri" anlamına gelmektedir. Yüksek Kürt Komitesi’nin yani Kürt Ulusal Konseyi’nin silahlı gücü konumunda olan YPG 2004 yılında kurulmuştur.

YPG genel olarak Kuzey Suriye'de kontrolü elinde bulundurmaktadır. Buralar: Afrin, Kobani, Tel Abyad, Resulayn (Serê Kaniyê), Amûdê (Amuda), Dêrika Hemko (al Malikiya), Kamışlı ve Haseke (Hasiçi)'dir. Halk Koruma Birlikleri, Suriye İç Savaşı'nda Irak ve Şam İslam Devleti gibi radikal İslamcı örgütlere karşı Özgür Suriye Ordusu, Birleşik Özgürlük Güçleri, MLKP ve TİKKO ile ittifak oluşturmuştur.

SAVAŞ SUÇU İDDİALARI

5 Haziran 2015'te BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunduğu "Çocuklar ve Silahlı çatışmalar" adlı raporun Suriye İç Savaşı kısmında, 15 yaşından küçük kız ve erkek çocukların YPG/YPJ tarafından silah altına alındığının tespit edildiği ve çocukların savaş bölgelerinde kullanıldığı açıklandı. Raporda, 13 yaşındaki bir kız çocuğunun örgüt tarafından askeri eğitim amacıyla Resulayn şehrine götürüldüğü ve ailesinin kızlarını görme isteğinin reddedildiğine dair ifadelere yer verildi.

15 Temmuz 2015'te İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden yapılan yazılı açıklamada; YPG'nin çocuk askerlerin örgütten çıkarılması konusunda Geneva Call adlı sivil toplum kuruluşu ile imzaladığı taahhüt sözleşmesini uygulamadığını, 18 yaş altı reşit olmayan çocukların YPG ve örgütün kadın kolu YPJ içerisinde çatışmalara dahil edildiğinin tespit edildiğini ve YPG'nin uluslararası hukuku ihlal ettiğini açıkladı. 28 Ekim 2015'te YPG'den yapılan yazılı açıklamada, 18 yaşından küçük oldukları gerekçesiyle üyelik şartlarını karşılamayan 21 YPG üyesinin görevinin sona erdirildiği ve ailelerine teslim edildiği açıklandı.

13 Ekim 2015'te Uluslararası Af Örgütü, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile askeri kanadı YPG’nin Suriye'nin kuzeyinde Arap ve Türkmen sivillerin yaşadığı bölgeleri kullanılamaz hale getirdiğini, bölge sakinlerini zorla yerlerinden ederek insan haklarını ihlal ettiği ve savaş suçu işlediğini bildiren bir rapor yayımladı. YPG raporu yalanladı ve ihlallerin istisna düzeyinde olduğunu belirterek, savaş suçu işlendiğine dair iddiaların gerçekle ilgisinin bulunmadığını iddia etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler