HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Reza Zarrab davasında son dakika gelişmesi! İsimler belli oldu

ABD hukuk literatüründe “Jencks materyali” olarak tabir edilen ve savcılığın elinde bulunan işbirlikçi sanığın itirafları anlamına gelen dosyalarda Zarrab'ın yer aldığı iddiası güncelliğini koruyor. Jüri seçiminde yöneltilen sorulardan birisi ise "Zarrab’ın eşi Ebru Gündeş'i doğrudan ya da dolaylı olarak tanıyor musunuz?" olacak.

Reza Zarrab davasında son dakika gelişmesi! İsimler belli oldu

Seçilecek olan 12 jüri üyesi, savcılık ve avukatların isimlerde uzlaşmasıyla belirlenecek. Tüm gün sürmesi beklenen jüri seçimine yaklaşık 200 adayın çağırıldığı belirtilirken savcılar ve Atilla’nın avukatları, adaylara sorulacak olan 90 soru üzerinde uzlaşmaya vardı.

GÜNLÜK 40 DOLAR ÜCRET

Hürriyet'ten Razi Canikligil'in haberine göre, seçilecek olan jüri adaylarına yaklaşık 3 hafta sürmesi beklenen duruşmalar boyunca günlük 40’ar dolar ücret ödenecek. Jüri üyeleri duruşmalar boyunca güvenlik çemberinde bir otelde tutulacak. Hangi dava için seçildiklerini ailelerine bile anlatamayacaklar. Eğer jüri üyelerinden birisi duruşmalar sırasında basına açıklamalar yaparsa dava düşecek. Ayrıca bu bir ceza davası olduğu için jürinin oybirliği gerekiyor.

JÜRİYE İLGİNÇ SORULAR

Jüri seçiminde adaylara yöneltilecek bazı sorular:

-Reza Zarrab’ın eşi Ebru Gündeş ünlü bir Türk pop şarkıcısı, aktris ve televizyon kişiliği. Kendisini doğrudan veya dolaylı olarak tanıyor musun?

-ABD hükümeti ile Türkiye ilişkisine yönelik sizden biri olumlu-olumsuz duygular içeriyor mu?

-ABD hükümetinin İran’la ilişkisi ne oldu?

-Türk-Amerikan ilişkileri konusundaki son medya yayınlarını okudunuz veya gördünüz mü? Evet ise ne gördünüz ya da duydunuz? Gördüğünüz veya duyduğunuza göre, Türk-Amerikan ilişkileri hakkında görüş bildirdiniz mi?

-Türkiye’nin şu anki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a veya Türk siyasetine ilişkin olumlu ya da olumsuz düşünceleriniz var mı?

-Fetullah Gülen hakkında, Gülen hareketi ve / veya Türkiye’de herhangi bir darbe teşebbüsüne karıştığı iddia edilen siyasi karışıklığa ilişkin olumlu ya da olumsuz düşünceleriniz var mı?

NELER OLMUŞTU?

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın Eylül 2014’de İran-Türk işadamı Reza Zarrab’ın e-postasına arama emri çıkarmasıyla başlayan soruşturma, Zarrab’ın ABD’ye Miami havalimanından giriş yaparken gözaltına alınmasıyla ortaya çıkmıştı.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın da ABD dönüşünde uçağa binerken gözaltına alınmasıyla daha da büyüyen iddianame, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ile diğer yönetici Levent Balkan’ında sanıklara eklenmesiyle daha da uzadı.

Hakan Atilla’nın avukatları, geçtiğimiz haftaki oturumlara katılmayan Zarrab’ın ABD Tanık Koruma Programı’na katıldığı ve savcılarla işbirliği yapacağını varsayarak savunma yapacaklar. Zarrab’ın katılmayacağı duruşmalarda savcılar önce Zarrab hakkındaki iddiaları anlatıp daha sonra Atilla’nın bu suça iştirak ettiğini ispatlamaya çalışacaklar. Atilla, 17 Aralık soruşturmasında isminin geçmediği ve tutuklanmadığını söylese de tapelerdeki konuşmaları aleyhine kullanılacak.

Savcılar, 12 kişilik jürinin tamamını ikna etmek zorundalar. Jürinin suçlu bulması durumunda savcılığın mütalaası ve ceza yönetmelikleri yasası uyarınca 60 gün sonra ceza duruşmalarına geçilecek. Hakim yasalar gereği uygun olan indirimleri de değerlendirerek verilecek cezaları belirleyecek. Diğer sanıkların gıyabında karar verilmeyecek.

SANIKLAR KİM?

Reza Zarrab (34) , Mehmet Hakan Atilla (47) , Mehmet Zafer Çağlayan (59 ), Süleyman Aslan (47), Levent Balkan (56), Abdullah Happani (42) , Muhammed Zarrab (39) , Kameliya Cemşidi (32) , Hüseyin Necefzade (67) .

SANIKLARA YÖNELİK SUÇLAMALAR NELER?

- ABD Hazine Bakanlığı'nı dolandırmak için örgüt kurma,
- Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (IEEPA) delmek için örgüt kurma,
- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapma,
- Bankacılık sisteminde sahtekarlık yapmak için örgüt kurma,
- Kara para aklama
- Kara para aklamak için örgüt kurma


En Çok Aranan Haberler