HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Şam Deklarasyonu Yurtdışı Ulusal Konseyi" kuruldu

Suriye'deki eski muhalif gruplarca, "rejimin devrilmesi ve yeni demokratik Suriye'nin inşası" amacıyla İstanbul'da "Şam Deklarasyonu Yurtdışı Ulusal Konseyi" kurulduğu bildirildi.

Konseyin Genel Sekreteri Dr. Mahmud el-Hamza, düzenlediği basın toplantısında, ilk ve en önemli amaçlarının Esed rejiminin yıkılması olduğunu belirterek "Baskıcı sistemden medeni ve demokratik bir sisteme geçmek için güçlerimizi birleştirmeliyiz. Rengi, dili ve inanışı ne olursa olsun baskıcı rejim kabul edilemez. Halk arasında adalet ve özgürlüğü temel edinen bir düzen kurulmalıdır" dedi.

Deklarasyonun yurt dışı ayağının Suriye halkının yaşadığı zor şartlar nedeniyle kurulduğunu ifade eden Hamza, Suriye'nin yeniden inşası için siyasi bir çözüm arayışı içinde olduklarını belirterek konseyin büyük bir boşluğu dolduracağını ve herkesi kapsayacağını ifade etti.

Suriye'de aşırıcı grupların sorun oluşturduğunu bildiren Hamza, konseyin kuruluş gayesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Suriye'de boy gösteren aşırıcı gruplar toplumu tehdit etmekte, devrimi gölgelemektedir. Bu nedenle Şam Deklarasyonu Yurtdışı Ulusal Konseyi büyük bir boşluğu doldurmak ve geniş bir kitleye hitap etmek için kurulmuştur."

Hamza, "Şam Deklarasyonu Yurtdışı Ulusal Konseyi, Cenevre-2 Konferansı karşıtı değildir. Biz siyasi çözüm arayışı içerisindeyiz fakat, Cenevre öncesi verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmemiştir. Uluslararası toplumun ve Esed rejiminin bu konuda fili bir çözüm üretmeleri gerekiyor" ifadesini kullandı.

Öncelikli çözüm önerisi olarak Suriye'de kanın durması gerektiğinin altını çizen Hamza, "Halkımız her gün katliama uğruyor. Ülkemiz rejim yanlıları tarafından işgal altındadır. Bir an önce yıkımların durması, yardım yollarının açılması ve siyasi tutukluların bırakılması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de 2005 yılında, "Suriye'de Esed rejiminin yerine demokratik bir ülke inşası" adı altında bir araya gelen din adamı ve kanaat önderleriyle bazı muhalif partiler ve ulusalcı kimliği ile tanınan bazı şahsiyetlerin katılımıyla "Şam Deklarasyonu" adı altında bir kuruluş oluşturulmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler