HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tunus’ta seçim protestosu

Tunus’ta seçim protestosu

Ülkenin doğusunda yer alan Hamma kentinde göstericiler, Sibsi'nin zafer ilan etmesi üzerine sokaklara çıkarak protesto gösterilerine başladı.

Polis kentteki gösterilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Hile ve usulsüzlük iddiaları seçim öncesinde solcu aday ve mevcut Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki tarafından sıkça gündeme getirilmişti.

Sibsi önde

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda seçim yarışını az farkla Nida Tunus (Tunus'un Çağrısı) Partisi lideri Baci Kaid Sibsi önde götürüyor.

Açılan sandık sayısı yüzde 75'e ulaşırken sayılan oyların yüzde 54,5'ini Sibsi, yüzde 45,5'ini ise solcu rakibi ve geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki aldı.

Sandıkların kapanmasından kısa süre sonra Sibsi'nin kampanya sorumlusu Muhsin Merzuk'un zafer ilan etmesi üzerine parti genel merkezinde kutlama yapılırken, Merzuki "Zafer bizim olmasına rağmen resmi sonuçlar açıklanmadan herhangi bir yorumda bulunmayacağım" ifadesini kullandı.

Ülkede 23 Kasım'da düzenlenen seçimin ilk turunda Sibsi yüzde 39,4, Merzuki yüzde 33,4 oy almıştı.

Yüksek Seçim Kurulu'na göre, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 3 milyon 267 bin 569 Tunuslu seçmen oy kullanmıştı.

Ülkede 26 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerini Sibsi'nin lideri olduğu seküler Nida Partisi kazanmış, Müslüman Kardeşler çizgisindeki Nahda Partisi ise ikinci olmuştu.

Nahda hareketi, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmazken, hiçbir adayı da desteklemediğini açıklamış ancak boykot çağrısı yapmadan, seçmenlerine istedikleri adaya oy vermeleri çağrısında bulunmuştu.

İki aday arasında gerginlik

Muhammed Munsif Merzuki, seçim günü Sibsi yanlıları tarafından Merzuki'ye yapılan saldırı, oy kullanmasını engelleme girişimi, seçimde 'sahtecilik' eylemlerinin bulunduğunu iddia etmiş ve bu iddiaları mahkemeye taşımıştı.

Sibsi'nin, ikinci tur seçimlerinde yarışacağı mevcut Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin seçmenlerini 'radikaller, terör ve şiddet davetçileri' olarak tanımlamasının ardından Tunus'ta Sibsi'yi protesto eylemleri düzenlendi.

Seçimleri kazanan aday beş yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturacak.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

aljazeeraturk

Muhaliflerle savaşan IŞİD birlikleri ilk kez vuruldu

'Galatasaray'a saygısızlık'

'Hayalet Araba' sürücülere yol gösterecek

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler