HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'dan Avrasya Tüneli açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüp Tüneli'nde incelemelerde bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 20 Aralık'ta hizmete girecek olan Avrasya Tüneli'nin ismi konusunda bakanlığın açtığı anketin amacının dışında farklı bir noktaya çekildiğini belirterek, “Biz insanımızdan ilginç, farklı bir isim gelebilir derken insanımızın ve ülkemizin çok önemli değerlerini çarpıştırır, yarıştırır hale geldiler. Bu da gerçekten amacından saptı. Böyle bir çarpıtma, kafa karışıklığı oluşturma, değerlerimizi birbiriyle yarıştırıyor olmak adına ortaya konan senaryolar bizi ziyadesiyle üzmüştür" diye konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 20 Aralık'ta açılışı gerçekleştirilecek olan Avrasya Tüneli'nde incelemelerde bulundu. Bakan Arslan, beraberindeki bakanlık ve firma yetkilileriyle birlikte, tünelin Harem-Yenikapı arasında gidip gelerek tünelin son durumunu gördü, yüklenici firma yetkililerinden de gelinen son durum hakkında bilgiler aldı.

Ahmet Arslan daha sonra, Avrasya Tüneli'nin Üsküdar'daki girişinde bir basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Avrasya Tüneli'nin özellikleri hakkında kısa bir bilgi veren Arslan, “Göztepe'den Kazlıçeşmeye kadar 15 kilometrelik bir güzergahta, tünelin dışındaki noktanın 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş olacak şekilde ve kavşaklarıyla düzenlenmesini içeriyordu. 5,4 kilometrelik tünel kısmını hesaba katarsanız köprüleri dolaşarak bu mesafeyi kat etmek için 1 ile 1 buçuk saatlik seyir süresi gerekiyorken biz inşallah burayı 15 dakikada geçmiş olacağız. Sadece Avrupa ile Asya'yı tüneller kısmı ile 4,5 dakikada bir kıtadan bir kıtaya geçmiş olacak. Bunun bir farkı, denizin 106,5 metre altından geçiyor olmaktır" diye konuştu.

“ZAMANDAN VE AKARYAKITTAN TASARRUF SAĞLAYACAĞIZ"

Ahmet Arslan, tüneli sadece otomobiller ve minibüslerin kullanabileceğini büyük araçların geçemeyeceğini tekrar hatırlattı. İki kıta arasındaki geçişte zaman tasarrufu olacağını vurgulayan Arslan, “Hem zamandan hem akaryakıttan tasarruf sağlayacağız. Hem de sera gazı emisyonunu veya karbondioksit salınımını azaltmış olacağız. Ayrıca tarihi yarım ada üzerindeki trafik yükünü de azaltmış olacağız" ifadelerini kullandı.

AVRASYA TÜNELİ'NİN ADI İÇİN AÇILAN ANKET

Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nin adı konusunda bakanlığın açtığı anket üzerine de açıklamalarda bulundu. Anketin amacının dışına çıktığını belirten Arslan şunları söyledi: “Biz insanımızın sağduyusu, feraseti ve ufku engin görüşüyle bize alternatif ve çok daha anlamlı olabilecek bir isim olabilir mi diye yola çıktık. Kamuoyunun ve insanımızın görüşüne başvurmak istedik. Ancak bizim amacımız 150 yıllık insanımızın rüyası olan dünya çapında bir proje olan tünele çok daha çarpıcı, estetik bir isim önerisi gelebilir mi diye insanlarımızdan öneri alalım istedik. Ancak umduğumuzdan çok daha farklı bir mecraya çekildi. Doğrusu bu bizi üzdü. Sebebi, zaman zaman ortaya çıkıp 'o projeyi istemeyiz', 'bu proje İstanbul'un silüetine zarar verir' diyerek ortaya çıkanlar gördüler ki bu proje silüete zarar vermiyor, tam tersine katkı sağlıyor. Bu proje tarihi dokuya zarar vermiyor tam tersine tarihi dokuyu koruyor. O zaman olayı bir başka noktaya çektiler ve polemik oluşturdular. Biz insanımızdan ilginç, farklı bir isim gelebilir derken insanımızın ve ülkemizin çok önemli değerlerini çarpıştırır, yarıştırır hale geldiler. Bu da gerçekten amacından saptı"

“ÜLKENİN DEĞERLERİ VE ZENGİNLİKLERİNİ YARIŞTIRARAK BİR YERE VARAMAYIZ"

Arslan, ankette öne çıkan Atatürk ve Abdülhamid Han'ın bu ülkenin değerleri olduğunu belirterek, “Ulu önder Atatürk'ü alıp, başkalarıyla yarıştırıyorlar. Atatürk, hepimizin değeri, bu ülkenin değeri ve dünyanın değeridir. Abdülhamid Han'ı yarıştırıyorlar. Bu projeyi 160 sene önce düşünmüş hayalini kurmuş bir değerimiz. Mevlana'yı yarıştırıyorlar, Hacı Bektaş-ı Veli'yi yarıştırıyorlar. Bu ülkenin değerleri ve zenginliklerini yarıştırarak bir yere varamayız. Tam tersine hepsinin bize bıraktığı mirasın hakkını vererek onların izinden yürüyerek birlik ve beraberlik içerisinde 2023'e 2071'e yürümeliyiz" ifadelerini kullandı.

İLK ETAPTA TÜNEL 07.00 İLE 21.00 ARASINDA KULLANILABİLECEK

Bakan Ahmet Arslan, 20 Aralık'ta açılacak olan Avrasya Tüneli'nin yaklaşık bir ay 40 günlük bir sürede 24 saat esaslı olarak değil 07.00 ile 21.00 arasında 14 saatli olarak hizmet vereceğini açıkladı. Arslan, “ Bu sürede değerleri göreceğiz, ölçümleri yapacağız. Bu nedenle başlangıçta 14 saat ile başlayarak Büyükşehir Belediyemizin ulaştırma koridorlarıyla da entegre ederek ilerleyeceğiz. En geç 30 Ocak itibarıyla 24 saat çalışma esasına döneceğiz. Hedefimiz resmi açılıştan sonra 21 Aralık'ta sabah 07.00'da araç kabulüne başlamak, saat 21.00'a kadar bunu devam ettirmek. Bir süre 14 saat gideceğiz. Gerekli sistemleri ayarlayıp oturmasını, daha pratik çalışır hale gelmesini sağladıkça da bu süreyi uzatmak ve inşallah Ocak sonunda 24 saat boyunca hizmet verebilir hale getirmektir" dedi.

TÜNELİN GEÇİŞ ÜCRETİ

Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti ilgili bir gazetecinin sorusunu da yanıtladı. Arslan, projenin, uluslararası yüklenici firmalara açık olduğunu , uluslararası finans kuruluşlarının finanse etmesi için yola çıkıldığını hatırlatarak sözleşmede dolar olarak belirtildiğini ifade etti. Arslan, “Biz her sene yılbaşında dolar kurusunu esas alarak Türk Lirası'na çeviriyoruz. Bir yıl ücret Türk Lirası olarak uygulanacak. İnsanımızdan dolar, euro toplamak gibi bir uygulamamız olmadı. Ocak başı itibariyle Türk Lirası olarak fiyat belirlenecek. Bu ücret 1 yıl boyunca geçerli olacak. Yılın sonunda tekrar 'eskale' edeceğiz ve yeniden değerleme ile ücret belirlemiş olacağız. Ocak'tan önce 10 günlük periyotta ise ne olacağını da yüklenicimiz ile birlikte insanımıza nasıl bir kolaylık çalışabileceğimizi çalışacağız. Dolayısıyla 21 Aralık ile 31 Aralık arası farklı bir uygulama yapıp onu bir sosyal sorumluluk projesi olarak düşünüp değerlendireceğiz" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler