HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ürettikleri elektrikli araçla 100 kilometrede 1 TL yakmayı hedefliyorlar

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Kulübü öğrencileri tarafından üretilen elektrikli ve hidrojenli araçların, 100 kilometrede 1 TL yakması hedefleniyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi bünyesinde öğretim üyeleri Prof. Dr. Atilla Bilgin, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan ve Doç. Dr. Halil İbrahim Okumuş danışmanlığında Enerji Teknolojileri Topluluğu ve Elektrik-Elektronik Kulübü olarak tamamı gönüllü öğrenciler, biri elektrikli diğeri hidrojenli olmak üzere 2 adet alternatif enerjili araç projeleri gerçekleştirdiler. 2014 yılında elektrik ve hidrojen yakıtlı araçlarını TÜBİTAK destekli olarak tasarlayıp, yerli üretimlerini gerçekleştiren öğrenciler, aracın enerji tüketim değerinin TÜBİTAK onaylı 100 kilometrede 2.15 olarak hesaplandığını belirttiler.

Elektrik-Elektronik Kulübü Alternatif Enerjili Araçlar Takım Kaptanı Tahir Kaya, kullandıkları enerji yönetim sisteminin seri üretime geçeceğini belirterek, "Aracımızı 100 kilometre hızın üzerine çıkarmayı hesaplıyoruz. Lityum pilden çektiğimiz elektrik sayesinde çalışıyor. Önümüzdeki sene Hollanda'da yapılacak olan yarışlara katılmayı planlıyoruz. TÜBİTAK geçen yıl kuralları değiştirerek yarışmaları hızdan ziyade verimlilik yarışmasına çevirmektedir. Biz de bunun için özgün tasarımlar kullanmaktayız. Aracımız yakıt olarak TÜBİTAK onaylı 100 kilometrede 2.15 TL olarak ölçülmüştür. Aracımızın yakıtını 100 kilometrede 1 TL olarak düşürmeyi planlıyoruz. Bence bizim kullanacağımız enerji yönetim sistemi seri üretime geçecektir” dedi.

Makine Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Eren Uzunoğlu ise, bu sene aracı karbon fiberden yapacaklarını belirterek, "Mekanik olarak biz bu araçta çelik profil kullandık. Bu aracın şasesinin tamamı öğrenciler tarafından yapıldı. Bu senede karbon fiber kullanacağız. Karbon fiber alüminyumdan daha hafif, çelikten iki kat sert bir malzeme. Karbon fiberi kullanmamızın amacı yarışlarda verimlilik. Geçen yılki aracımız 243 kilogramdı. Bu seneki aracımızın ise 100 kilogram olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler