HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zonguldak referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Zonguldak'ta Evet/Hayır oy oranları

Türkiye'nin kömür kaynağı Zonguldak'ta seçmenler sandık başına geldiklerinde ve oy pusulasına tercih mührünü vuracaklarında ne yaptılar? Referandum sonuçları Zonguldak'ta nasıl tecelli etti? İşte 2017 Zonguldak referandum sonuçları ve Türkiye genelinde il il evet hayır oy oranları...

Zonguldak referandum sonuçları: 2017 Türkiye geneli il il ve Zonguldak'ta Evet/Hayır oy oranları

Ülkemizin en zengin taşkömürü yataklarına sahip Zonguldak'ta 2017 referandum sonuçları nasıl olacak merak ediyorsanız sonuçlar ortaya çıktı. Açılan sandıklardan evete mühür basılmış oylar mı yoksa hayıra mühür basılmış oylar mı daha çok çıktı? İşte Zonguldak'ın nüfusu, seçmen ve sandık sayısı, referandum sonuçları ile ilgili detaylar...

597 binlik nüfusu ile Zonguldak'ta 8 ilçe bulunuyor. Referandumdan bir gün önce Zonguldak'ın 176 mahallesinde 312.000 seçmen için 887 adet, 380 köyünde 135.000 seçmen için 546 adet sandık kuruldu. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi Zonguldak'taki her bir seçmenin oyu nihai referandum sonucunda etkili olacak.

2017 REFERANDUM SONUÇLARI

YSK'nın referandum sonuçlarının yayımlanması ile ilgili yayın yasağının kalkması ile aşağıdaki bağlantıdan Türkiye geneli evet hayır oy oranını görebilirsiniz. Ayrıca il özelinde evet hayır oranlarını merak ediyorsanız da her il için ayrı ayrı referandum sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

2017 REFERANDUMUNDA SANDIK GÜVENLİĞİ

Türkiye'de son yıllarda sandık güvenliği meselesi büyük tartışmalara yol açmakta. Özellikle 2014 yerel seçimlerinde yaşanan elektrik kesintileri ve 1 Kasım'da sandıklarda görülen plakasız araçlar, vatandaşların ihbarları sandığa olan güveni zedeliyor.
Sandık güvenliğinin sağlanması için siyasi partiler sandıklara temsilci gönderiyor ve bu temsilciler oylamalara hile karışmaması için süreci takip ediyor. Normal seçimlerden farklı olarak referandumda 1 oy bile sonucu etkileyebileceğinden sandık güvenliği ve oylamada herhangi bir usulsüzlüğün olmaması büyük önem taşıyor.

Siyasi partiler dışında Oy ve Ötesi adlı sivil toplum organizasyonu sandıklarda müşahitlik için vatandaşlara çağrı yaptı ve müşahitlerin kullanabilmesi için T3 tutanak gönder adlı bir uygulama çıkardı. Oy ve Ötesi, YSK tutanakları ile uyuşmazlık görmeleri halinde bunu kampanyanın tarafı olan siyasi partilerle paylaşıyorlar.

ZONGULDAK'TA ÖNCEKİ REFERANDUM VE OYLAMALARDA NE OLMUŞTU?

Zonguldak'ta 2010 yılında yapılan referandumda yüzde 83 katılım olmuş ve seçmenlerin tercihi sandığa evet yüzde 50.18, hayır yüzde 49.81 şeklinde yansımıştı.

2014'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeyse AKP'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,97 HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 1,95 CHP, MHP ve diğer bazı partilerin ortak adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 45,09 oy almıştı.

Son olarak 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AKP %49, CHP %36, MHP %9,5 ve HDP %0,8 oy aldı.

YOZGAT İLİNİ TEMSİL EDEN MİLLETVEKİLLERİ

Abdulkadir AKGÜL = AK Parti
Bekir BOZDAĞ = AK Parti
Ertuğrul SOYSAL = AK Parti
Yusuf BAŞER = AK Parti

ZONGULDAK'IN DEMOGRAFİSİ

Nüfusu 597.524'dür. Bu nüfusun %71,97'si şehirlerde yaşamaktadır. Yüzölçümü 3.342 km2'dir. İlde km2'ye 179 kişi düşmektedir. Bu sayı merkez ilçede 465’dir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler