HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan ilk kez 'Kürdistan' dedi

İki günlük ziyaret için Diyarbakır'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan halka hitap etti. Birçok ilkin yaşandığı günde en dikkat çekici olanı ise Başbakan'ın konuşmasında 'Kürdistan' demesi oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani Diyarbakır’da aynı kürsüden çok önemli mesajlar verdi. Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve İbrahim Tatlıses’in gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında Erdoğan özetle şunları söyledi:

BUGÜN DE OĞLU MİSAFİRİMİZ

Sevgili kardeşlerim bundan 81 yıl önceydi 21 Haziran 1932. Hakkâri Şemdinli’den sınırdan çok önemli bir misafirlerimiz gelmişti. Toprakları uçaklarla bombalanmıştı, köyleri yakılıp yıkılmıştı. Buradaki kardeşleri onları muhabbetle kucakladılar. Gelenlerden bir tanesi şunu söylüyordu: Biz Türkiye’de asılmayı, idam edilmeyi bekliyorduk. Ama biz Türkiye’ye seve seve geldik, çünkü ölsek de Türkiye’de ölmek istiyorduk. Türkiye’de beklediğimiz manzara olmadı. Çok iyi muamele gördük. Bunu söyleyen Molla Mustafa Barzani’ydi. Merhum Kadı Muhammed’in dediği gibi, Allah’a, dine, İslam dininin önderine inanmış Müslüman milletinde nasıl ki dürüstlük ve sadakat varsa bütün bu özellikler Molla Mustafa Barzani’de de vardır. İşte o Barzani 81 yıl önce kardeşlerinin Türkiye’de misafiri oldu. Bugün de Molla Mustafa’nın oğlu değerli dostum Mesud Barzani’yi Diyarbakır’da misafir ediyorum. Babanız, amcalarınız gibi kardeşlerinizin toprağına ve onların ülkesine Türkiye Cumhuriyeti’ne, Diyarbakır şehrimize hoş geldiniz. Sizi, şahsınızda Kuzey Irak Kürdistan bölgesindeki değerli kardeşlerimizi muhabbetle selamlıyorum. Diyarbakırlı büyük şair ve mütefekkir Sezai Karakoç diyor ki, Diyarbakır sadece Türklerin, Kürtlerin ve Arapların değildir. Tıpkı Erbil gibi Diyarbakır hepimizindir. Biz Erbil’de kendi şehrimizde hissettik. Sizde kendinizi evinizde hissedin diyorum.

YUVANA HOŞ GELDİN

Büyük bir kavuşmaya kucaklaşmaya şahit oluyoruz. Diyordu ki, ‘Ben seni özledim inan ki seni özledim. Baharın rengine sor, o ağacın çiçeklerine sor, barış güvercinlerine sor, arkadaşlık ve dostluğa sor, hapishane duvarlarına sor onlar sana doğruyu söylerler ben seni çok özledim inan ki seni özledim.’ Evet, tam 37 yıl süren bu anlamsız acı, bu kederli hüzne son veriyoruz. Nihayet hoş geldin Şivan Perver diyoruz.

AH AHMET KAYA DA OLAYDI

Ezelden kardeşiz, ebede kadar kardeşiz. Biz sadece yol arkadaşı değil, kader arkadaşıyız. Biz pazara kadar değil mezara kadar, mahşere kadar biriz, beraberiz. Ah keşke bugün biri daha aramızda olsaydı. Ben yandım siz yanmayın Allah aşkına diyordu. Şimdilik hoşçakalın gözüm diyordu. Ne var ki, vatana dosta, kardeşe hasret şekilde 13 yıl önce bugün bir 16 Kasım’da gurbette hayata veda etti. Ahmet Kaya’yı Diyarbakır’ın, Malatya’nın evladını sevgili dostum Ahmet Kaya’yı vefatının 13. sene-i devriyesinde rahmetle anıyorum. Ahh diyorum o da burada olaydı. Ben Pınarhisar’a giderken o da uğurlamaya gelmişti. Öyle bir dostluk vardı. Yüz yıl önce bu topraklarda adeta cetvelle sınırlar çizildi ama bizim muhabbetimize sınırlar çizemezler. Bizim ortak tarihimize ve geleceğimize sınır çizemezler. Nasıl ki Türk’ü Kürt’ten ayıramazlarsa Kürt’ü de Türk’ten ayıramazlar. Bir annenin çocuğuyla anadilinde konuşamıyor olmasından büyük azap ne olabilir? Şivan Perver’in kasetlerinin nasıl gizli gizli dinlendiğini ben de bilirim. Faili meçhullerin, işkencelerin, sürgünlerin ne büyük acı olduğunu bilirim.

1920 RUHUYLA YENİ TÜRKİYE

23 Nisan 1920 ruhuyla yeni bir Türkiye inşa ediyoruz. Yeni Türkiye’yi her etnik, her inanç unsuruyla, her mezheple inşa ediyoruz. 1920’de TBMM’de Kürt, Türk, Arap, Laz, Gürcü, Çerkes, Boşnak nasıl beraber olduysa, İstiklal Savaşı’nı birlikte verdilerse, Cumhuriyet’i nasıl birlikte kurdularsa yeni Türkiye’yi de o ruh, o öz ve kardeşlik ruhuyla ayağa kaldırıyoruz.

‘YETER ARTIK’ DEYİN

Diyarbakırlı Kürt kardeşim, Türk kardeşim, Zaza, Arap kardeşim bu Cumhuriyet senin Cumhuriyetindir. Ne kadar İzmirli’nin ne kadar İstanbullu’nun ne kadar Ankaralı’nın Cumhuriyetiyse o kadar da senin Cumhuriyetindir. Bu devlet senin devletindir. Bu bayrak senin bayrağındır. Artık kimse kimseyi hor göremez. Kimse kimseye ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapamaz. Hiçbir kültür, hiçbir kimlik inkar edilemez. Yeni Türkiye’de ayrımcılık, öteleme, horlama olamaz. inkar, ret asimilasyon olamaz, olmayacak. Bu topraklarda nifak, ayrışma, nefret, ötekileştirme olmayacak. Tıpkı 23 Nisan 1920’de olduğu gibi. Başı açık da örtülü de bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Bu cumhuriyeti hep birlikte kurduk. İstikbali de birlikte inşa edeceğiz. Çocuklarımızın kanı üzerinden hesap yapanlara Diyarbakır’ın ‘Yeter artık’ demesini istiyorum. Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun kucaklaştığını birlikte yeni Türkiye olduklarını göreceğiz.

İLK KEZ KÜRDİSTAN DEDİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı değerli kardeşim Barzani’ye Erbil’den geldikleri, heyecanımızı paylaştıkları için milletim adına teşekkür ediyorum. Şivan Perver’e ülkesinde topraklarına, ana baba ocağına 37 yıl sonra tekrar hoş geldin diyorum. Zülküf Peygamberin, Elyasa peygamberin sahabe-i kiramın, evliyanın onların hatırına rabbim kardeşliğimizi, muhabbetimizi daim etsin diyorum.

Ağlatan düet

Toplu açılış töreninde Şivan Perver ile İbrahim Tatlıses birlikte sahneye çıkarak önce Kürtçe ve Türkçe konuşma sonra kısa bir düet yaptı. Düete duygulanan Emine Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülert Arınç gözyaşlarını tutamadı. Yöresel kıyafetle sahneye çıkan Perver şunları söyledi:

PERVER: GENÇTİM YAŞLI DÖNDÜM

“Bu çok güzel bir gündür. Gerçekten tarihe geçecek dostluk, kardeşlik, sevdanın günü. Giderken gençtim, şimdi bir yaşlı adam olarak döndüm. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan gerçekten yiğit bir maya kattı temiz süte ve bugün dostluğun kardeşliğin gününü kutluyoruz. Bu sayede de. Sağolsunlar, varolsunlar. Bunun için emek veren, yüreği çarpan, aklı çalışan herkese teşekkür ediyoruz. Umarım bütün Türkiye bunu düşünecektir. Artık farklılıklar yasak edilmeyecek. Yasak olduğu için ülkemizden ayrıldık. Kimileri hapishanelerde çürüdü, işkence gördü. Kimileri bizim gibi kaçtı, yıllardan sonra yavaş yavaş dönüyorlar bugünler sayesinde. Barzani de bu konuda çok olumlu düşüncelerle yaklaştı ve bu değerli insanları Diyarbakır’da görmek sevindirici. Bu topraklar ne devletler gördü. Şimdi yeni bir devir. O devir de dostluk, barış, demokrasi devridir. Demokrasi ihtiyacı var bu ülkenin. Dünyaya düşen her insanın özgürce yaşamı hakkı var. Siz emredin biz gelelim. Yeter ki dostluk kardeşlik barış eli her zaman birbirini tutsun.”

TATLISES: ÇOCUĞUMA BARIŞ ADINI KOYACAĞIM

İbrahim Tatlıses de, “Şivan kardeşime teşekkür ederim. 37 yıl sonra döndü. Kim barışa katkı sunarsa, kim elini taşın altına koyarsa o benim başımın üstündedir. Şöhrete de doyduk şana da. Bizim tek ihtiyacımız var barıştır. Buraya ayak bastıkları ve bize bu güzel bayramı yaşattıkları için iki lidere de teşekkür ederiz. Eğer benim erkek çocuğum olursa adını barış koyacağım.” dedi.
Konuşmaların ardından iki sanatçı, Kürtçe şarkı ‘Megri megri daye megri’ye düet yaptı.

Yaşasın Türk Kürt kardeşliği

Barzani Kürtçe konuşmasında, “Barış yolu ne kadar uzunsa, 1 saat savaşmaktan daha iyidir. Tüm gücümüzle çözüm sürecini destekliyoruz” diyerek, şunları söyledi: “Bugünü oluşturma zamanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın Erbil’e gelişi ile ‘Artık Kürt halkının inkarı geride kaldı’ sözleri ile başlamıştır. Yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir. Artık birbirini kabul ederek kardeşçe yaşama zamanıdır. Kimse savaştan hayır görmedi. Biz Erdoğan’a çok teşekkür ediyoruz. Cesur biri olmazsa barış için savaşamaz. 15-20 yıl önce böyle gelip karşınıza konuşmak imkansızdı. Bu da kardeşliğin sonucu.” Barzani, Türkçe “Yaşasın Kürt ve Türklerin kardeşliği, yaşasın barış, yaşasın özgürlük” diye sözlerini bitirdi.

TRT’den Başbakan’a sansür

Erdoğan’ın konuşmasını TRT Türk sansürledi. “Kuzey Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki değerli kardeşlerimizi muhabbetle selamlıyorum” diyen Erdoğan’ın sözleri, TRT Türk ekranında yazıyla “Mesut Barzani’nin şahsında Kuzey Irak Kürt Bölgesindeki kardeşlerimi selamlıyorum” şeklinde görüntülendi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler