HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başkan seçimi bugün 3 ve 4. tur ile tamamlanacak

Meclis dün başkan seçmek için toplandı ancak ilk iki turda sonuç çıkmadı. Adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli olan 367 çoğunluğa ulaşamadı.

Meclis’in 26. Başkanı bugün belli oluyor. TBMM Başkanı seçimi için Meclis Genel Kurulu’nda dün yapılan ve 367 oy desteğinin arandığı ilk iki tur oylama, hiçbir adayın bu oy gücüne ulaşamaması nedeniyle sonuçsuz kaldı.

CHP ilk turda 5, 2. turda 3 fire verdi. İlk turda AK Parti Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. İlk oylamada 545 oydan 2'si geçersiz sayıldı, Meclis Başkanlığı seçimi 2. tura kaldı. İkinci turda da 545 oy kullanıldı. Yılmaz 256, Baykal 128, İhsanoğlu 80, Fırat 80 oy aldı.

Koalisyon tokalaşması
Genel Kurul’daki oylamalarda “Ak Parti ve CHP koalisyonu” yorumlarına yol açan ilginç bir tablo ortaya çıktı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Oyunu kullanmak üzere kabinlere doğru ilerlerken uyarı üzerine önünden geçtiği Başbakan Ahmet Davutoğlu’na dönerek tokalaştı. Sıcak bir atmosferde iki liderin selamlaşması “koalisyon tokalaşması” yorumlarına yol açtı. Daha önceki bir çok görüşmede Ak Parti sıralarıyla herhangi bir teması olmayan Kılıçdaroğlu’nun Ak Parti grubunun ön sıralarında oturan milletvekilleriyle tek tek tokalaşarak kabinlere ilerlemesi dikkati çekti.

İlk turda CHP’den 5 fire

367 oyun arandığı 1. tur oylamada hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadı. 545 milletvekilinin katıldığı bu oylamada Ak Parti adayı İsmet Yılmaz, 256, CHP adayı Deniz Baykal 125, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ise 81’er oy aldı. 2 de boş oy çıktı. Ak Parti, MHP ve HDP adaylarının arkasında tam sayı ile dururken, CHP 5 fire verdi.

1. tur oylamaya Ak Parti’den İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem danışmanının cenaze töreni,Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ile CHP’den Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel rahatsızlıkları nedeniyle, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da yurtdışında olduğu için katılamadı. Baykal da, Geçici TBMM Başkanı sıfatı nedeniyle Genel Kurul’u yönettiği için oy kullanamadı. Buna göre 258 milletvekili bulunan Ak Parti, oylamaya katılan 256 milletvekilinin tamamının oyu ile adayına sahip çıkmış oldu. 131 oy gücü bulunan CHP’den ise HDP adayına 2, MHP adayına ise 1 oy kaydı. CHP’li iki milletvkeili de boş oy kullandı. Böylece CHP’nin fire sayısı 5 olarak hesaplandı.

2. turda Baykal toparladı
İkinci turda da başkan seçilme yeterliliği için tablo değişmezken, CHP’nin 5 firesi 3’e düştü. 545 milletvekilinini oy kullandığı 2. turda Yılmaz’a 256, Baykal’a 128, İhsanoğlu’na 80 ve Fırat’a 80 oy çıktı. Baykal’ın oylarını arttırdığı bu turda 1 oy da geçersiz sayıldı. Ak Parti, MHP ve HDP yine adaylarının arkasında dururken, CHP’nin firesi bu kez 3’te kaldı. 2. tur oylamaya Ak Parti’den yine aynı iki isim ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Bursa Milletvekili Asiye Kolçak katılmadı. Buna göre Ak Parti, 2. oylamada da 256 milletvekilinin tamamının oyu ile adayını destekledi. CHP’den ise MHP’ye kayan 1 oy ile 2 boş oy geri döndü. HDP adayına ise yine 2 oy kaydı. CHP’li bir milletvekilinin oyu da geçersiz sayıldı. Böylece CHP’nin fire sayısı ikinci turda 3’e düştü.

‘Siyasi tavır değil’

CHP kulislerinde, oylamada Baykal’a yönelik firelerin, “partiye yönelik bir siyasi tavır” olmadığının altı çiziliyor. Kulislerde, “Deniz Bey’e Cumhurbaşkanı ile görüşmesi nedeniyle bir tepki var. 4. turda, ne kadar fire verildiği anlaşılmayacağından daha fazla CHP’li oy kullanmama eğilimi gösterebilir” değerlendirmesi yapılıyor. Alınan bilgilere göre, ilk tur oylamasında 5 fire verilmesine hayli sinirlenen Kılıçdaroğlu, ikinci turunu oyunu kullanmasının ardından, sonuçlarının açıklanmasını beklemeden TBMM yerleşkesinden ayrıldı.

Asıl kapışma bugün

Meclis Başkanlığı için asıl kapışma bugün yapılacak 3. ve 4. turlarda yaşanacak. Partiler pozisyonlarını gözden geçirirken, Ak Parti ile CHP arasında koalisyon arayışları çerçevesinde bir uzlaşma ortaya çıkmazsa, partilerin yine kendi adaylarının arkasında durması bekleniyor.

Başbakan Davutoğlu’nun herhangi bir taktik uygulamayacakları ve sonuna kadar adaylarının arkasında duracakları açıklaması doğrultusunda Ak Parti son tura kadar Yılmaz’ı destekleyecek. İlk 2 tur oylamada az da olsa yaşanan fire nedeniyle gözlerin çevrildiği CHP’de ise bu kaymanın artmayacağı beklentisi hakim. Milletvekillerinin cep telefonlarına atılan “oylamaya katılın” mesajının da CHP Genel Merkezi’nin işi sıkı tutma çabası olarak algılandı.

MHP ve HDP’nin tavrı belirleyecek

Bugünkü turlarda MHP ile HDP kilit rol oynayacak. MHP, Ak Parti ve CHP arasındaki koalisyon temaslarını yakından takip ediyor. Koalisyon konusunda ilerleme sağlanması durumunda TBMM Başkanlığı seçiminin 3. turda noktalanabileceğini düşünen MHP, 3 ve 4. turlarda hangi tavrı alacağını bugün gerçekleştireceği grup toplantısında milletvekillerine aktaracak. Bahçeli, 3. turda kendi adayları İhsanoğlu’nun arkasında duracak. 4. turda ise HDP’nin pozisyonuna bakacak. Kulislerde, 4. turda grubu serbest bırakılacak olan MHP’nin, HDP’nin desteğini açıktan deklare etmemesi halinde Baykal’a yöneleceği ifade ediliyor.

Baykal oy kullanmadı

- Başbakan Davutoğlu, AK Parti grubunun en ön sırasında AK Parti Meclis Başkanı Adayı İsmet Yılmaz ve Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı ile birlikte oturdu.

- Baykal, oy kullanmadı. İhsanoğlu oyunu kullandıktan sonra Baykal ile tokalaşmadı.

Mikrofonu açık unuttu

- TBMM Geçici Başkanı Baykal, Meclis’teki oy verme işlemleri sırasında eksik oyları hesaplarken, mikrofonunu açık unutu. Canlı olarak ekrana gelen görüntülerde Baykal’ın, “125, birisi kaçırdı 126, ben oy kullanmadım 131, 5 üye” ifadeleri duyuldu.
- Davutoğlu, oy kullanmak için sıraya girdiğinde AK Partili kadın vekillerle birlikte bekledi.
- Baykal, saat 15-50’de oylama işleminin tamamlandığını duyurdu. TBMM Başkanı seçimi için 1. turda oy kullanma süreci 40 dakika sürdü. Tasnif işlemi de 40 dakika sürünce 1. tur toplamda 80 dakikada tamamlanmış oldu.
- 2- turda oy verme işlemi 16.31’de başladı, oy verme 32 dakika sürdü. Baykal, 16.58’de Genel Kurul’a oy vermeyen milletvekili bulunup bulunmadığını sordu. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın uyarısı üzerine Baykal, 5 dakika daha bekledi. Başkanlık Divanı’na yaklaşan Buldan’a Baykal, “Gelecek gibi mi?” diye sordu.
- Buldan, bir süre daha telefonla konuşarak geciken vekilin Genel Kurul’a gelmesi için çabaladı ancak bir dakika daha bekledikten sonra Baykal, 17.04’te tasnif komisyonunun sayıma geçmesini istedi.
l Davutoğlu, 1. turda oy verme işleminin tamamlanmasının ardından adayı Yılmaz ile birlikte iktidar kulisi bahçesine çıkıp bir süre milletvekilleriyle sohbet etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler