HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BDP'li Sırrı Sakık, paketi eleştirdi

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, "Demokratikleşme Paketi"nde olumlu adımlar olduğunu ancak bu paketle Türkiye'nin demokratikleşemeyeceğini savundu.

MOSKOVA(ANKA) - Sırrı Sakık, "Demokratikleşme Paketi"ni Rusya'nın Sesi için değerlendirirken "Şüphesiz bu pakette olumlu adımlar, olması gereken maddeler var. Bunu görmezlikten gelemiyoruz, gelmeyiz de. Ama toplumda uzun süredir ertelenen, ötelenen bir paket vardı. Bu paket toplumda da büyük bir beklenti yarattı. Özellikle barış görüşmelerinin devam ettiği bir süreçte, böyle bir paketin hazırlanması Kürt ve Türkiye demokrasi güçleri tarafından çok dikkatle izleniyordu" dedi. Sakık şöyle devam etti:

"Ben birkaç gündür bölgedeydim. Herkesin gözü Ankara'daydı. '30 Eylül'de saat 11.00'de Sayın Başbakan ne diyecek? Sorunun çözümüyle ilgili hangi adımlar atılacak?' Böyle bir beklenti içerisindeydik. Evet olumlu adımları bir kenara bırakıyoruz ama Türkiye'yi demokratikleştirecek, özgürleştirecek, Kürtlerin ve diğer hakları gasp edilen halklarla ilgili somut adımlar yok."

-"ANA DİLİ TİCARETE DÖKMEYE KİMSENİN HAKKI YOK"-

Sırrı Sakık, "Anadili resmiyete, ticarete dökmeye kimsenin hakkı yok. 21. yüzyıldayız hala anadilimizle ilgili ne yapacağımıza egemen güçler karar veriyor" gibi eleştirileri de dile getirdiği program sırasında "Diyarbakır'daki özel liselerin fiyatlarına baktım. Dicle, Yeni Ortadoğu'da 10 bin 500 TL de var, 7 bin TL de var. Anadilde eğitim görmek için bir anne babanın önce bu paraya mı ihtiyacı var?" sözlerini de kullandı.

Kürtlerin, "100 yıllık kavgasının, bu kadar cana mâl olmuş bir kavganın anlamının hala anlaşılmamasının vahim olduğunu" söyleyen Sakık, "Kürtler bu ülkenin bütünlüğü içerisinde dil ve kültür üzerindeki baskıların biran önce kaldırılmasını istiyorlar. Halkta büyük beklenti buydu. 21. yüzyıldayız dilimiz hala pazarlık konusu" sözlerini de sarf etti.

-"SORUNLAR MUHATAPLARIYLA ÇÖZÜLMÜYOR"

Sırrı Sakık "Daha öncede buna benzer 3. ve 4. yargı paketleri hazırlandı, koca bir hiçti" da dediği programda Kürtlerin, Alevilerin ve diğer azınlıkların sorunlarının sivil toplum örgütlerinin, kadınlar, gençlerin sorunlarının konuşulduğunu belirterek "Ama bu işin muhataplarını bu sürece dahil etmiyoruz. En büyük yanlışlık burada" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler